top of page

Franța vrea să interzică Black Friday-ul


Pornit de la americani, unde dorința de cumpărare și eforturile pentru a o împlini, depășește orice imaginație, Black Friday (tradus ca „vinerea neagră”) este denumirea informală a zilei care urmează imediat după Ziua Recunoștinței în Statele Unite ale Americii. Black Friday este startul perioadei în care oamenii fac cumpărăturile pentru Crăciun. Potrivit istorie, termenul de Black Friday a apărut pentru prima dată în Philadelphia, unde pe atunci, a însemnat blocaje gerele de trafic după ziua Recunoștinței. De-a lungul timpului, termenul a fost interpretat iar astăzi, o traducere modernă în limba engleză este mai pozitivă, ea referindu-se la faptul că „mulți vânzători vor fi în creștere în această zi”.

Dat fiind faptul că Ziua Recunoștinței este a patra zi de joi din noiembrie, Black Friday este ziua de vineri imediat după aceasta. De regulă, ea poate cădea între 23 și 29 noiembrie. În zilele noastre, Black Friday a devenit un concept de marketing, unde vânzătorii promit oferte și prețuri reduse, transformând astfel ziua aceasta în cea mai aglomerată zi de cumpărături din Statele Unite. În 2009 spre exemplu, numărul cumpărătorilor a fost de 134 de milioane de persoane, care au cheltuit în total 10,69 de miliarde de dolari.

Și pentru că în momentul de față, cultura americană își revarsă influența asupra tuturor celorlalte națiuni ale lumii, Europa a preluat conceptul de Black Friday, transformându-l într-o ocazie unde retailerii vând produse cu reducere.

Îngrijorați însă de efectele nocive ale acestei zile, mai mulți parlamentari francezi și-au anunțat intenția de a adopta un act legislativ prin care să fie interzise vânzările la reducere de Black Friday. Principalele motive pentru aceasă inițiativă se referă la faptul că Black Friday provoacă super-consum, blocaje în trafic și poluare. Conform postului de televizune, ProTV, „fostul ministru al Ecologiei, Delphine Batho, a prezentat un amendament care propune interzicerea Black Friday deoarece provoacă o risipă a resurselor şi un supra-consum. Amendamentul a fost adoptat de o comisie parlamentară şi urmează să fie dezbătut în Adunarea Naţională pe data de 9 decembrie”.

În același sens, dar separat, ministrul francez al Tranziţiei Ecologice, Elisabeth Borne a criticat în cursul zilei de ieri, evenimentul comercial care, în opinia sa, creează „blocaje în trafic, poluare şi emisii de gaze cu efect de seră”. Aceasta a precizat că ar sprijini Black Friday dacă acest eveniment ar fi în beneficiul micilor companii franceze dar marii retaileri online sunt principalii beneficiari.

Drept reacție, o organizație care reprezintă sectorul de vânzări electronice din Franţa a condamnat iniţiativa privind interzicerea vânzărilor de Black Friday, declarând că în Franţa, vânzările online au crescut cu 69% în perioada evenimentului Black Friday din anul 2017 iar în acest an se aşteaptă să se înregistreze vânzări de 5,9 miliarde euro.

În România, fenomenul Black Friday a luat amploare începând cu anul 2013 iar de atunci și până anul trecut, numărul tranzacțiilor a crescut de șapte ori, de la 56.000 de tranzacții în 2013 la peste 375.000 în 2018. Potrivit digi24, „anul trecut, românii au cumpărat de 288 de milioane de lei, cele mai multe produse fiind din zona gadgeturi, telefoane mobile, produse electrocasnice, îmbrăcăminte etc.” Anul acesta, specialiștii s-au așteptat la un bilanț mai mare al tranzacțiilor, de peste 1,2 miliarde de lei. Potrivit datelor oficiale, vineri, 15 noiembrie (când România a „sărbătorit Black Friday”), la ora 9:00, românii cheltuiseră 32,31 milioane de lei pentru produse reduse, efectuând plăți cu cardul. Au fost făcute 1.872 de tranzacții, ceea ce înseamnă că în medie, un român a cheltuit 738 de lei la o tranzacție. 45 la sută dintre tranzacțiile românilor au fost făcute în rate. Este vorba de vânzări în valoare de 15 milioane de lei. 70 la sută dintre produsele cumpărate de români sunt din domeniul IT&C.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page