top of page

China avertizează SUA, în condițiile în care Donald Trump a promulgat două legi prin care susține pr


Relația dintre China și Statele Unite ale Americii s-a schimbat și mai mult după ce Donald Trump a preluat funcția de președinte în ianuarie 2017. Dacă inițial, competiția locului I, pentru poziția celei mai puternice economii ale lumii le ținea pe cele două țări într-o luptă indirectă dar alertă, astăzi, liderul de la Casa Albă nu se sfiește să recunoască că are o problemă cu China. În fond, de la începutul mandatului său și până în momentul de față, Trump a arătat că are probleme cu mai multe state, printre care Rusia, Coreea de Nord, Siria, Venezuela, Iran sau chiar și Turcia.

De curând însă, președintele american a decis să intervină și în cazul Hong Kong-ului, acolo unde, de mai bine de câteva luni, cetățenii protestează masiv împotriva unei legi. Pentru a întări ideea că militează pentru pace și este un erou atât pentru cea mai puternică națiune a momentului dar și pentru celelalte națiuni care au nevoie de el, Donald Trump a promulgat în cadrul zilei de ieri, două proiecte de lege ce includ măsuri de susținere a protestatarilor pro-democrație de la Hong Kong. „Am semnat aceste proiecte de lege din respect pentru președintele Xi (Jinping), China și pentru populația din Hong Kong. Sunt promulgate în speranța că liderii și reprezentanții Chinei și Hong Kong-ului vor putea să își soluționeze diferendele pe cale amiabilă, care să conducă la pace și prosperitate pentru toți pe termen lung”, a declarat mândru, Donald Trump.

Săptămâna trecută, Congresul american a aprobat cele două proiecte cu o majoritate covârșitoare. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „proiectele includ o măsură privind drepturile omului care prevăd sancțiuni la adresa oficialilor chinezi care săvârșesc încălcări ale drepturilor omului și restricții privind exportul de materiale precum gazele lacrimogene și gloanțele de cauciuc către poliția din Hong Kong”.

La auzul promulgării acestei legi, China i-a cerut lui Trump să respingă prin veto proiectele de lege, iar Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing l-a convocat pe ambasadorul SUA, Terry Branstad. Conform Ministerului aceste proiecte de lege reprezintă un act de ingerință în afacerile interne ale Chinei și ignoră faptele violente comise de protestatari. Astfel, Ministerul de Externe de la Beijing a transmis că vor fi luate „contramăsuri ferme” dacă SUA continuă să se amestice în situația de la Hong Kong, la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a promulgat proiecte de lege privind susținerea protestatarilor pro-democrație de la Hong Kong.

Mai mult, Ministerul a adăugat că cele două proiecte de lege promulgate de Trump constituie o imixțiune serioasă în afacerile interne ale Chinei, însă eforturile Washingtonului „sortite eșecului”. În plus, MAE chinez a avertizat Statele Unite că vor suporta consecințele contramăsurilor luate de Beijing dacă va continua să „acționeze arbitrar” în ceea ce privește situația de la Hong Kong. O reacție la adresa legilor promulgate de Donald Trump venit chiar și din partea guvernului local de la Hong Kong. Astfel, executivul și-a exprimat opoziția fermă față de promulgarea acestor legi privind susținerea protestatarilor pro-democrație, afirmând că decizia SUA trimite un semnal greșit manifestanților.

Protestul în Hong Kong a început acum câteva luni când cetățenii au lansat o revoltă anticomunistă. Violența nu a lipsit din cadrul acestor manifestanții, transformând evenimentul într-un protest îngrijorător, care se află acum în atenția tuturor liderilor lumii. Începând cu luna iunie, mii de oameni ies în stradă nemulțumiți de un proiect de lege care schimbă condițiile în care pot fi extrădați în China. „Oamenii spun că norma lasă loc abuzurilor pentru că impune guvernului din Hong Kong să extrădeze suspecţi către țări cu care nu are acorduri în acest sens, inclusiv către China. Oamenii se tem, însă, că autorităţile de la Beijing vor profita şi îi vor vâna pe oponenţii politici ai regimului”, informa digi24, la începutul lunii iulie.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page