ONU lansează cel mai dur avertisment: catastrofa climatică nu va putea fi evitată
Faptul că planeta se confruntă cu încălzirea globală nu mai este demult o surpriză, însă, mai mult decât niciodată, Organizația Națiunilor Unite a lansat de curând cel mai dur avertisment de până acum: dacă omenirea amână acțiunile imediate și radicale necesare pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2), catastrofa climatică nu va mai putea fi evitată. Conform raportului annual al ONU pentru Mediu (UNEP), pentru a păstra speranța privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, obiectivul ideal convenit prin Acordul de la Paris, emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse cu 7,6% pe an, în fiecare an, începând de anul viitor și până în 2030. Acest calcul reprezintă o reducere de 55% între 2018 și 2030. O simplă întârziere după 2020, „obiectivul de 1,5 grade Celsius ar deveni rapid de neatins”. De altă parte, în ceea ce privește limitarea încălzirii globale la +2 grade Celsius, emisiile ar trebui reduse cu 2,7% pe an, din 2020 până în 2030. Potrivit UNEP, aceste emisii, generate în mod special de utilizarea combustibililor fosili, au crescut în ultimii zece ani cu 1,5% pe an, observându-se că nu există niciun semn de încetinire. În acest sens, anul trecut s-a atins un record de 55,3 gigatone de CO2.
Specialiștii atrag atenția că planeta este deja cu aproximativ 1 grad Celsius mai caldă în comparație cu era preindustrială, fenomen ce antrenează în opinia cercetătorilor, o înmulțire a dezastrelor climatice. Din păcate, cu fiecare jumătate de grad în plus, impactul schimbărilor climatice va fi mai grav. Conform studiilor efectuate de către UNEP, „dacă emisiile vor continua în ritmul actual, planeta s-ar putea încălzi cu între 3,4 şi 3,9 grade Celsius până la sfârşitul secolului. Şi chiar dacă statele semnatare ale Acordului de la Paris îşi respectă angajamentele, mercurul din termometre va creşte cu 3,2 grade Celsius”.
Există totuși o speranță. ONU susține că încă este posibil ca încălzirea globală să fie limitată sub +grade Celsius și chiar sub +1,5 grade Celsius. Condiția pentru ca acest lucru să se întâmple este aceea ca semnatarii Acordului de la Paris să își multiplicecu 3 ambițiile pentru atingerea primului obiectiv și cu 5 pentru cel de-al doilea. Mai mult, este impetuos necesar ca aceste angajamente să fie urmate de o acțiune imediată. „Zece ani de procrastinare climatică ne-au adus acolo unde suntem”, a declarat pentru Agenția France Press, Inger Anderson, director UNEP.
Constatatea „sumbră” și extrem de îngrijorătoare a celor de la UNEP vine cu câteva zile înainte de reuniunea asupra climei a ONU COP25, care este programată să aibă loc la Madrid la începutul lunii decembrie. „Dacă nu luăm măsuri urgente acum (…) vom rata obiectivul de +1,5% grade Celsius”, a insistat Andersen.
Acordul de la Paris prevede o revizuire a angajamentelor țărilor pentru COP26 de la Glasgow ce va avea loc la sfârșitul anului viitor, însă până în momentul de față doar 68 de țări s-au angajat să facă acest lucru. Niciuna nefiind membră G20. Unele dintre acestea, care reprezintă în fapt 78% din totalul de emisii la nivel global sunt de asemenea arătate cu degetul de UNEP. Problema principală apare în cazul în care China, UE sau India ar decide să își respecte angajamentele actuale privind reducerea emisiilor de CO2, cel puțin șapte membri, inclusiv Statele Unite sau Japonia ar hotărâ să nu o facă.
Astăzi, ONU a lansat câteva planuri de acțiune pentru ca țările G20 să își aducă contribuția la lupta împotriva schimbărilor climatice, cum ar fi înființarea unor noi centrale electrice pe cărbune în China, dezvoltarea masivă a rețelei de transport public în India sau introducerea mașinilor noi cu emisii zero de până în 2030 în Statele Unite. „Aceste schimbări radicale ale economiei nu pot fi realizate fără o schimbare profundă a valorilor, normelor şi culturii consumatorilor. O tranziţie la scară largă care va întâmpina, fără îndoială, obstacole şi provocări economice, politice şi tehnice şi care va trebui să fie însoţită de măsuri sociale pentru a evita excluderea şi rezistenţa la schimbare”, subliniază raportul. Evident, eforturile de stopare a încălzirii vor implica investiții faraonice. Potrivit UNEP, într-un scenariu de +1,5 grade Celsius sectorul energic are nevoie de investiții de 1.600 – 3.800 miliarde de dolari pe an între 2020 și 2050.