top of page

Parlamentul european a votat în favoarea noii Comisii Europene


Cu toate că trece printr-o perioadă extrem de solicitată, Uniunea Europeană își încercă programul cu atribuții care necesită atenție concentrată. Pe lângă Brexit, relația cu Statele Unite ale Americii, imigranții și lipsa încrederii statelor membre din est, liderii de la Bruxelles sunt nevoiți să acorde timpul necesar schimbării componenței Comisiei Europene și instalarea noii conduceri.

Inițial, un comunicat de presă al Parlamentului European informa că „PE va alege Comisia Europeană 2019-2024 într-un vot prin apel nominal cu majoritate simplă. Începând cu ora locală 09.00 („10.00 ira României), Ursula Von der Leyen, președindele ales al Comisiei Europene, își va prezenta echipa comisarilor desemnați (validați deja de către comisiile de specialitate în cadrul audierilor recente) și va discuta obiectivele noii Comisii alături de eurodeputați”.

În cursul dimineții de astăzi, membrii Parlamentului European au votat în favoarea noii Comisii Europene formate de președintele ales Ursula von der Layen, care urmează să preia funcția de la 1 decembrie. Potrivit unui comunicat lansat de Uniunea Europeană, 461 de membri ai Parlamentului European au votat pentru noua Comisie în timp ce 157 au votat împotrivă, iar alți 89 s-au abținut. „Votul în plen reprezintă încheierea unui larg proces de examinare a noii echipe de comisari de către Parlament. Ursula von der Leyen a fost aleasă în funcția de președinte al Comisiei Europene în luna iulie”, infomează agenția națională de presă, Mediafax. Votul a fost precedat de declarații ale liderilor grupurilor politice, în ordinea inversă a mărimii grupului, iar la ora 14.30 (ora României), președintele Parlamentului European, italianul David Sassoli și președintele ales al CE, vor susține o conferință de presă.

În urmă cu o săptămână, liderii grupurilor politice și președintele Parlamentului, italianul David Sassoli, au fost de acord că procesul de examinare este complet, iar Parlamentul European este pregătit să voteze. După votul de astăzi, președintele ales al Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen a ales să menționeze ca prim subiect, asigurarea că relațiile între Marea Britanie și UE vor continua să fie puternice. Aceasta a adăugat că respectă decizia acestora de a se retrage din Blocul comunitar. De altă parte, noul lider al Comisiei Europene a ținut să precizeze că este interesată și de menținerea relației dintre Blocul Comunitar și Statele Unite ale Americii. „Avem probleme de rezolvat, nu este niciun dubiu, însă alianța noastră a rezistat testului timupul”, a adăugat aceasta.

O altă ambiție a noului președinte al Comisiei Europene este investiția de aproximativ trei trilioane de euro în protecția climei până în anul 2030. Urmând să preia șefia Executivului Uniunii Europene de la 1 decembrie, aceasta dorește să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Potrivit planurilor interne ale Comisiei Europene, majoritatea fondurilor vor veni din bugetul UE, iar restul de la Banca Europeană pentru Investiții, statele membre și sectorul privat. Astfel, viitoarea șefă a Comisiei își dorește ca cel puțin jumătate din bugetul UE să fie axat pe protecția climei, pentru a fi realizate investiții anuale de 100 de miliarde de euro.

În altă ordine de idei, Consiliul European a adoptat luni lista persoanelor pe care le propune pentru a putea fi numite membri ai Comisiei Europene până la 31 octombrie 2024, însă fără a include și un reprezentant britanic. Acest lucru ar putea genera anumite probleme de ordin juridic. „Adoptarea acestei liste face posibilă desfășurarea votului de aprobare în Parlamentul European cu privire la întreaga Comisie ca organ colegial. În temeiul articolului 17, alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană, lista de comisari desemnați este adoptată de către Consiliul de comun acord cu președintele ales al Comisiei. Președinta aleasă, și-a dat acordul la 21 noiembrie cu privire la proiectul de listă de comisari desemnați”, se arată într-un comunicat dat publicității de UE.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page