Distanța în sondaje între Partidul Laburist și Partidul Conservator din Marea Britanie s-a redus
Competiția pentru alegerile anticipate parlamentare care vor avea loc în Marea Britanie pe data de 12 decembrie anul acesta, este intens susținută de campaniile electorale ale celor două partide politice care luptă pentru majoritate parlamentară. În timp ce partidul condus de premierul britanic, Boris Johnosn (n. red. Partidul Conservator) speră să dețină monopolul în Camera Reprezentanților și Camera Lorzilor pentru a putea scoate Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord din Uniunea Europeană, Partidul Laburist care îl are la cârmă pe Jeremy Corbyn speră ca britanicii care au înțeles gravitatea unui Brexit fără acord să îi voteze principiile pentru a putea lupta pentru o separare bazată pe o înțelegere cu liderii de la Bruxelles.
Dacă inițial, formațiunea Conservatoare deține un avantaj în sondajele de opinie în ceea ce privește preferința alegătorilor în data de 12 decembrie, conform agenției de presă Reuters, distanța în sondaje dintre Partidul Laburist și Partidul Conservator s-a redus în ultima săptămână. Conform unei cercetări realizate de Institutul ICM, Partidul Conservator (centru-dreapta) este creditat cu 41% din intențiile de vot, în scădere cu 1%, în timp ce Partidul Laburist (centru-stânga) ar obține 34% (+2%). De altă parte, Partidul Liberal-Democrat este credidat cu 13%, iar Partidul Brexit cu 4%. Conform Reuters, sondajul de opinie a fost efectuat în intervalul 22-25 noiembrie pe un eșantion reprezentantiv de 2.004 persoane.
De altă parte, fostul premier britanic Tony Blair a transmis la începutul acestei săptămâni că statul britanic se află într-o stare de „dezastru”, avertizând cp niciunul dintre partidele care aspiră la conducerea Marii Britanii nu merită să câștige scrutinul de la jumătatea lunii decembrie. Tony Blair, care a guvernat în perioada 1997-2007, a transmis în cadrul evenimentului Reuters Newsmaker că „suntem un dezastru”, referindu-se la poporul britanic. „Flotabilitatea economiei mondiale ne-a ținut pe noi să ajungem până acum, dar dacă aceasta se slăbește, noi vim fi în mari probleme”, a menționat fostul premier, făcând apel în repetate rânduri la renunțarea proiectului Brexit și la organizarea unui nou referendum național privind decizia de retragere din Uniunea Europeană.
Blair, care a condus un Guvern de centru, pro-afaceri, a transmis că liderul laburist, Jeremy Corbyn a promis o revoluție susținând că „problema cu revoluțiile nu este cum încep ci cum se termină. Adevărul este că publicul nu este convins că vreunul din marile partide merită să câștige aceste alegeri”.
Între timp, lideri din șase state membre ale Uniunii Europene i-au transmis o scrisoare președintelui în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care își exprimă sprijinul față de propunerea Franței de reformare a procedurii de extindere a Blocului comunitar. Documentul a fost semnat de miniștrii de Externe din Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Italia și Slovenia. Aceștia sprijină de asemenea și ideea de impunere a unui termen-limită pentru începerea negocierilor pentru a evita ca procedura să se prelungească pe termen nelimitat. „Este adevărat că actualul proces de aderare se mișcă greu și neuniform în Balcanii de Vest. De aceea, suntem pregătiți să ne angajăm în mod contructiv pentru îmbunătățirea acestui proces. Vom face acest lucru pentru a permite Uniunii Europene să ajungă la un consens privind începerea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord în martie 2020”., se arată în scrisoare.