top of page

Klaus Iohannis, președintele românilor pentru a doua oară


Turul II al alegerilor prezidențiale 2019 s-a încheiat cu un sicces extraordinar pentru Klaus Iohannis care a obținut un procentaj record din voturile românilor din țară și de peste hotare. În timp ce actualul președinte și-a prelungit mandatul cu 63.17% de voturi, contracandidata sa, Viorica Dăncilă, a obținut 36.81%. În străinătate, rezultatele provizorii de la ora 07.40 arătau o victorie covârșitoare a lui Klaus Iohannis. Dupăe centralizarea voturilor din 824 de secții de votare din totalul de 838 de secții din diaspora, Klaus Iohannis a obținut 98.96% din voturi, comparativ cu 6,03% pentru Dăncilă. În țară, județele fruntașeunde românii au ieșit la vot au fost Ilfov (68,5%), Cluj (62%), Sibiu (58,1%), La polul opus, județele codașe au fost Harghita (22,8%), Covasna (25,8%) și Vaslui (37,5%). În capitală, prezența a fost de 54,3% (însemnând un total de 976.879 de alegători). În anul 2014, prezența în al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost de 62,04%.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „peste 940.000 de români au vitat în diaspora până duminică la ora 23.00. Un număr de 942.126 de români au votat în străinătate până duminică la ora 23.00, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Comparativ, în primul tur până la aceeași oră, votaseră în disapora 672.92 de alegători. În total, până duminică, la ora 23.00, au fost 942.126 de votanți în disapora, dintre care 924,623 sunt votanți pe liste suplimentare, iar 17.503 au votat prin corespondență”.

Dacă victoria lui Klaus Iohannis a fost primită cu foarte mult entuziasm, pentru social-democrați, înfrângerea Vioricăi Dăncilă nu a fost o surpriză. Singura necunoscută era evident, diferența de voturi față de Klaus Iohannis. După afișarea rezultatelor, într-un discurs scurt, Viorica Dăncilă le-a mulțumit celor care au votat-o „cu toată inima” și le-a transmis colegilor că nu are de gând să își dea demisia. Totuși, în spatele acesteia se fac deja planuri pentru debarcarea de la șefia PSD. „Vreau să le mulţumesc celor care au mers la vot, tuturor celor care au votat cu inima. Vom vom face numărătoare paralelă pentru că atunci vom aveam cu adevărat rezultatul votului. Am recuperat voturile pe care le-am pierdut la europarlamentare iar azi avem peste trei milioane de voturi, ceea ce înseamnă că avem voturile pe care le aveam la parlamentarele din 2016 și care ne-au permis să intrăm la guvernare”, a declarat Viorica Dăncilă.

În timp ce unii lideri care au sosit la sediul central al partidului au cerut urgent o analiză a rezultatelor de aseară, Dăncilă le-a transmis că, în momentul în care a fost desemnată candidat, era cotată cu 9% în sondaje și că partidul nu s-a refăcut după condamnarea lui Liviu Dragnea. „Vreți să vorbim în această seară despre decapitări, cuțite lungi, săbii. Nu ar fi corect și nu din partea mea. Nu am venit aici nici să cântăm prohodul, nici să facem calcule ce se întâmplă de mâine”, a transmis Gabrielea Firea, în timp ce Cătălin Rădulescu, deputat PSD a precizat că el nu crede 100% că în diaspora a fost faudă „pentru că ați văzut pubele închise, deschise, nesigilate, oameni beți prin secțiile de vot în Grecia, deci harababură”.

De altă parte, Victor Negrescu, vicepreședinte PSD a declarat că „Modernizarea se poate face dacă luăm decizii împreună cu toți nu doar să așteptăm”.

Potrivit unor surse din partid, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, le-ar fi propus Vioricăi Dancila dar și lui Orlando Teodorovici, numărul doi în partid, câte un loc de parlamentar la viitoarele alegeri din toamnă. În schimb, aceștia ar trebui să cedeze lui Ciolacu conducerea formațiunii. Nu doar Marcel Ciolanu vrea să preia conducerea PSD ci și Gabriela Firea susținută de liderul de la PSD Olt, Paul Stănescu. Din păcate, primarul general al Capitalei nu are prea muți susținători în partid.

La polul opus, câștigătorul acestor alegeri prezidențiale, Klaus Iohannis, a declarat duminică, după anunțarea rezultatelor exit poll-urilor că a câștigat o luptă importantă, însă nu a câștigat războiul. Acesta a transmis că va crea o nouă majoritate parlamentară, cu toate partidele democratice și va trimite PSD în opoziție pentru a putea construi România normală pe care le-a promis-o românilor. „România a câștigat astăzi. Românii au fost eroii zilei de astăzi, au mers într-un număr impresionant să voteze și acesta este cel mai important câștig pe ziua de astăzi. Românii din diaspora au mers de asemenea, în număr extraorinar de mare la vot. Este o victorie importantă. Este cea mai categorică victorie obținută vreodată împotriva PSD. Primesc această victorie cu bucurie, cu modestie și cu încredere în România. Vă promit că voi fi președintele tuturor românilor, și a celor care m-au votat, și a celor care nu m-au votat. Voi fi și președintele românilor care nu au votat deloc, cu speranța că data viitoare vor merge, totuși, la vot. Mă voi implica în crerea unei noi majorități formate din partidele democratice care vor duce România spre modernizare. Vă promit că voi fi un președinte total implicat pentru România. Trebuie să fim realiști, am câștigat o luptă importantă, dar războiul nu a fost câștigat. Trebuie să mergem la vot și la locale, și la parlamentare. Abia când PSD va fi trimis în opoziție, vom putea face România normală, așa cum ne-o dorim. În România normală, trebuie să fie alegătorii liberali, vor trebui să fie alegătorii USR-PLUS, alegătorii PMP și UDMR, și, da, în România normală trebuie să fie și alegătorii PSD. Eu nu am o problemă cu alegătorii PSD, eu am o problemă cu PSD. Nu există mai multe Românii, există o singură Românie, România noastră, a tuturor, și cu toții trebuie să punem umărul pentru a cosntrui România normală”, a declarat Klaus Iohannis în discursul său de mulțumire.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page