top of page

Rusia avertizează NATO că ar fi bine să evite o cursă a înarmării în spațiul cosmic


În momentul de față, Statele Unite ale Americii dețin controlul mondial asupra domeniilor precum economia, cultura, tehnologia, economia și influența politică. Toate aceste arii sunt controlate de către americani prin prisma monopolului pe care îl au ca fiind cel mai puternic stat din lume. Cu toate că deseori sunt acuzate că se folosesc de strategii neortodoxe pentru a fabrica scenarii de război și conflicte militare pentru a invada teritoriile țărilor din Orientul Mijlociu, Statele Unite se recomandă ca fiind o „administrație” care militează pentru pace.

Cu toate acestea, odată ce a preluat mandatul de președinte al SUA, Donald Trump a izolat America de restul lumii considerând că acesta este mijlocul prin care o „va face măreață din nou”. Deciziile suprinzătoare ale liderului de la Casa Albă au determinat o schimbare radicală în ceea ce privește relația externă a SUA cu celelalte țări. Competiției dintre americani și ruși i s-au mai adăugat în ultimii trei ani și disputele dintre SUA și Uniunea Europeană, China, Coreea de Nord, Siria sau Iranul.

Nemulțumită doar de controlul pe care îl manifestă pe suprafața terestră, la începutul acestei săptămâni, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a propus ca spațiul cosmic să fie recunoscut ca domeniu strategic de apărare, precizând însă că Alianța Nord-Altantică nu va plasa arme în spațiu. „Într-o lume aflată în schimbare rapidă, NATO continuă să se adapteze pentru a face faţă provocărilor strategice. Iar mâine (n.red. miercuri la întâlnirea miniștrilor aliați de externe ai NATO) vom face un nou pas important. Mă aştept ca miniştrii să aprobe recunoaşterea spaţiului ca domeniu operaţional, alături de aer, zonele terestre, maritime şi cibernetice. Spaţiul este esenţial pentru măsurile NATO de apărare şi disuasiune, pentru avertizare, comunicaţii şi navigare. Aproximativ 2.000 de sateliţi sunt în prezent pe orbita Terrei. Aproximativ jumătate dintre ei sunt deţinuţi de ţări membre NATO. Deci, recunoaşterea spaţiului cosmic ca domeniu operaţional va fi un semnal clar că noi continuăm consolidarea capabilităţilor de disuasiune şi apărare în toate domeniile. Abordarea noastră va rămâne defensivă şi în conformitate totală cu reglementările internaţionale. NATO nu intenţionează să plaseze arme în spaţiul cosmic. Dar trebuie să ne asigurăm că misiunile şi operaţiunile noastre au susţinerea adecvată. Vom aborda şi alte teme, inclusiv rolul NATO în combaterea terorismului. Misiunile noastre din Afganistan şi Irak continuă să joace un rol important în împiedicarea reapariţiei reţelei teroriste Stat Islamic şi a altor grupuri teroriste. Activitatea noastră de contracarare a ameninţărilor hibride va fi, de asemenea, pe agendă. Aliaţii se implică, inclusiv prin noi solicitări de bază pentru comunicaţii rezistente, inclusiv de tip 5G. (...). Vom discuta şi despre alte subiecte strategice, inclusiv despre Rusia şi despre implicaţiile ascensiunii Chinei, viitorul controlului armamentului şi securitatea energetică”, a declarat Jens Stoltenberg.

După auzul acestei declarații, administrația Vladimir Putin a exprimat preocupare, îndemnând NATO să evite o cursă a înarmării în spațiul cosmic. „Declaraţiile de acest fel generează îngrijorare. Planificarea militară elaborată de NATO vizează atingerea supremaţiei în toate domeniile, cu toate consecinţele aferente, precum militarizarea şi escaladarea tensiunilor. Urmărim cu atenţie ce se va face pentru concretizarea afirmaţiilor secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, privind faptul că organizaţia nu intenţionează să plaseze arme în spaţiu. Pornim de la presupunerea că transformarea spaţiului cosmic într-o scenă de confruntare militară nu ar fi în interesul niciunei ţări din lume, nici ţărilor membre NATO”, a precizat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page