top of page

Fostul primar al New York-ului candidează la alegerile prezidențiale din SUA, 2020


După apriga luptă electorală de acum trei ani când Donald Trump și Hillary Clinton au folosit toate strategiile necesare pentru a obține poziția pe cel mai înalt fotoliu din Statele Unite ale Americii, victoria magnatului și vedetei de televiziune a fost o veste care a șocat atât pe americani cât și restul planetei. Modul în care Donald Trump își promovează stilul politic a izolat SUA de multe state ale lumii. Căutând să facă „America măreață din nou”, liderul de la Casa Albă a șocat opinia publică cu acuzații la adresa Uniunii Europene, migranților, Coreea de Nord sau Iran. Acesta a decis să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, recunoscând astfel Ierusalimul ca și capitală a Israelului, a hotărât retragerea din Acordul Climatic de la Paris acuzând că încălzirea globală este doar o invenție a chinezilor, ieșirea din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Acordul nuclear cu Iranul și Tratatul Forțelor Interimare semnat cu Rusia. Mai mult, după ce s-a hotărât să crească taxa pe importurile mărfurilor din Uniunea Europeană și China, Trump a avertizat că este dispus să retragă SUA și din NATO, dacă celelalte state nu cresc bugetul pentru apărare de până la 2% din Produsul Intern Brut.

În astfel de condiții, Trump este văzut în momentul de față ca fiind un lider radical și extrem de controversat. Acuzat că abuzează de puterea și controlul pe care funcția de președinte al SUA i-o oferă, Donald Trump este conștient că la următoatele alegeri prezidențiale se vor înregistra mulți candidați pentru a-i lua locul.

Programate pentru luna noiembrie a anului viitor, alegerile prezidențiale din Statele Unite vor deveni unul dintre cele mai disputate subiecte, tocmai pentru potențialul pe care rezultatul acestora îl deține în ceea ce privește cursul americanilor dar și al viitorului planetei.

Ieri, miliardarul american, Michael Bloombers a depus la Comisia Electorală Federală documentele necesare pentru a putea candida la alegerile prezidențiale din partea Partidului Democrat. Potrivit acestei candidaturi, lui Bloomberg i se va permite să ia parte la alegerile primare din cadrul Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale din 2020. Conform unui apropiat al miliardarului, Michael Bloomberg a depus documentele necesare însă nu a luat o decizie finală la o eventuală candidatură. „Este un pas înspre candidatură, dar nu este o decizie finală sau vreun anunț în acest sens”, a declarat sursa citată.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Bloomberg a fost forțat să facă acest pas joi, întrucât depusese anterior actele pentru a participa la alegerile primare democrate în statele Alabama și Arkansas, motiv pentru care a fost nevoit să depună documentele și la Comisia Electorală Federală în termen de 15 zile. Miercuri, Bloomberg s-a înscris și la alegerile primare din statul Texas”.

În vârstă de 77 de ani, fostul primar al New Yorkului (cu mandate între 2002 și 2013) este unul dintre cei mai bogați americani, având o avere estimată la 58 de miliarde de dolari.

De altă parte, investigațiile asupra faptelor lui Donald Trump privind Ucraina continuă să aibă parte de o atenție sporită. Potrivit șefului comisiei de demitere a președintelui american, Adam Schiff, faptele liderului de la Casa Albă, privitoare la retragerea ajutorului militar acordat Ucrainei pentru a-l submina pe contracandidatul său la prezidențiale, Joe Biden, depășesc faptele grave ale fostului președinte Richard Nixon. Dup cinci zile de audieri publice consecutive, Schiff a sugerat că acțiunile întreprinse de Donald Trump depășesc faptele de furt ale fostului președinte american referitoare la scandalul Watergate, care a determinat demisia lui Nixon în 1974,. „Ceea ce am văzut aici este de departe mult mai serios decât un jaf de mâna a treia a sediului Democraților. Vorbim aici despre retragerea recunoașterii (președintelui ucrainian Volodimir Zelenski) în acea întâlnire de la Casa Albă, despre retragerea ajutorului militar acordat unui aliat aflat în război. Asta este dincolo de orice a făcut Nixon”, a declarat Adam Schiff.

Astăzi, Camera Reprezentanțilir, aflată sub controlul opoziției democratice, desfășoară o investigație parlamentară care ar putea conduce la inițierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcția de președinte al SUA și a fiului acestuia, Hunter Biden.

În cursul zilei de ieri, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Hogan Gidley, a transmis că „președintele Trump vrea să fie judecat în Senat deoarece este clar singura cameră de la care poate aștepta dreptate și primirea unui proces corect, conform Constituției”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page