top of page

Google restricționează campaniile electorale desfășurate prin intermediul produselor sale


În timp ce Google ocupă unul dintre cele mai importante locuri în clasamentul platformelor de căutare online din lume, lumea politică s-a mutat în mediul online, determinând astfel un alt tip de campanie electorală. În 2019, era digitală revoluționează cu totul stilul de viață al ființei umane, sănătatea, afacerile, credința dar și politica. În ciuda faptului că alegerea celui mai important om din stat ține de promisiunile unei îmbunătățiri și planul său de guvernare, nașterea internetului, a rețelelor de socializare și fabricarea în masă a dispozitivelor inteligente portabile și-au pus puternic amprenta asupra comportamentului electoratului. Discursul a suferit o schimbare drastică, trecând de la o abordare rațională, temperată la una irascibilă, revoluționară, de insultă și constant provocantă.

Unul dintre cele mai relevante exemple ale acestei noi realități îl reprezintă alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii când, deși mass media a promovat în permanență tipul caracterului manifestat de candidatul Donald Trump, alimentând publicul pentru o audiență ridicată, faptul că republicanul le-a declarat război acuzându-le de manipulare în masă, a determinat televiziunea, radioul și presa scrisă, să „voteze” pentru Hillary Clinton.

Conștient că mai mult de jumătate din poporul american petrece timpul în mediul online, Trump a ales să se folosească de cel mai inovator instrument de comunicare pentru a-și promova singur opiniile, programul electoratului dar și acuzațiile constante la adresa mijloacelor tradiționale de comunicare în masă. Lupta pentru prezidențiale a avut o nuanță diferită de la candidat la candidat: în timp ce Hillary Clinton a mizat pe televiziune și mitinguri, adoptând mereu o imagine impecabilă, Donald Trump a investit mai puțin, desfășurând mai multe mitinguri, însă petrecându-și cu o energie mirabolantă, aproape tot timpul în mediul online, întreținând atenția a milioanele de americani. Sub deviza „punct țintit, punct lovit” Trump a înțeles că era digitală impune politicii o altfel de abordare, în timp ce elementele tradiționale și conservatoare ale unei campanii electorale (acoperire media, sondaje de opinie, publicitate intensă etc.) nu mai pot fi valabile în vederea reușitei. Această schimbare de paradigmă a gestionării imaginii publice în campaniile prezidențiale plasează un rol crucial rețelelor de socializare, dând naștere unei ere a interdependenței dintre mediul politic și cel online.

În acest sens, Scott Spencer, directorul de management al produselor Google Anunțuri, a anunțat restricționarea campaniilor electoraele desfășurate prin intermediul platformelor sale, interzicând vizarea anumitor categorii de utilizatori pentru transmiterea de reclame în funcție de preferințele politice presupuse.

„Recunoaștem că un dialog politic robust este o parte importantă a democrației și nimeni nu se poate pronunța asupra fiecărei revendicări politice, fiecărei revendicări opuse sau insinuări. Ne așteptăm așadar, ca numărul de anunțuri politice asupra cărora vom lua măsuri să fie limitate – dar vom continua să facem asta pentru încălcările clare. Ne va lua ceva timp să implementăm aceste schimbări. Noi vom începe să aplicăm noua abordare în Marea Britanie ăntr-o săptămână (înaintea alegerilor generale), în Uniunea Europeană până la sfârșitul anului, și în restul lumii începând cu 6 ianuarie 2020”, a informat Scott Spencer.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „Google nu va mai putea permite campaniilor politice să vizeze persoanele pentru transmiterea de publicații electorale în funcție de presupusele preferințe politice. Similar, campaniile nu vor mai putea îmbina propriile baze de date cu potențiali votanți cu cele deținute de compania Google pentru transmiterea de informații electorale pe Yourtube sau pe motorul de căutare Gooogle”.

În cadrul alegerilor prezidențiale din SUA, în noiembrie 2016, Facebook a fost acuzată că a furnizat date despre preferințele utilizatorilor săi, unei companii de analitică politică care l-a ajutat pe Donald Trump să construiască strategia de câștig în mediul online. De asemenea, Rusia a fost acuzată că s-a folosit de dezinformarea în mediul online pentru a influența rezultatul referendumului din 23 iunie 2016 când majoritatea britanicilor au votat ca Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord să părăsească Uniunea Europeană.

În ciuda acestei restricții pe care o pregătește Google, campaniile vor fi capabile în continuare să se adreseze utilizatorilor în funcție de vârstă, sex și locație.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page