top of page

Reuniunea ministerială NATO pune Franța în poziția de a explica declarația conform căreia „NATO se a


După o perioadă extrem de zbuciumată prin care trece Alianța Nord-Atlantică, cauzată de acuzațiile Rusiei conform NATO încearcă să invadeze teritoriile țărilor din vestul rușilor pentru a crea o forță militară gata să acționeze împotriva Moscovei, dar și declarației venite din partea președintelui francez, Emmanuel Macron potrivit căruia NATO este în moarte cerebrală, liderii Alianței caută să găsească o strategie prin care redreseze imaginea și credibilitatea formațiunii. Cu două săptămâni înainte de summitul NATO programat să se desfășoare la Londra, astăzi are loc reuniunea miniștrilor de externe ai NATO. În cadrul acestea, Franța este așteptată să prezinte statelor membre propunerile sale de modificare a procesului decizional în cadrul NATO, în timp ce Germania are de gând să propună crearea unui comitet de experți care să revitalizeze dezbaterea în cadrul Alianței pentru „dezvoltarea unei viziuni comune” care să conducă la „recâștigarea încrederii” între aliați.

Franța găsește Alianța Nord-Atlantică în momentul de față ca fiind extrem de schimbată odată cu dezangajarea Statelor Unite ale Americii. Anul trecut, liderul de la Casa Albă, Donald Trump a avertizat statele membre ale NATO că dacă nu își vor crește bugetul pentru apărare cu până la 2% din PIB, SUA se va retrage din Alianță. Tocmai această atitudine a președintelui american l-a determinat pe liderul de la Paris să declare că NATO nu mai este ce a fost odată. De altă parte însă, ambasadoarea SUA, Bailey Hutchison a transmis că „nu este deloc de acord cu evaluarea pe care președintele Macron o face despre NATO”. De asemenea, reacțiile față de afirmația lui Mcaron obținute de Agenția France Press, din partea altor delegații NATO sunt și ele negative.

Conform secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Amelie de Montchalin, NATO are nevoie acum să își regândească strategia, „Alianţa este indispensabilă, dar nu vom avea NATO fără o apărare europeană puternică”, sunt de părere responsabilii francezi.

În același context, unele ţări europene au o poziţionare foarte diferită în funcţie de cadrul în care se exprimă. „În NATO, reflexul care primează este de a-i menţine pe americani ancoraţi în Europa cu orice preţ. Membrii UE adoptă limbajul american ce consideră Rusia şi China drept adversari. Însă aceleaşi ţări, atunci când sunt în cadrul UE consideră Rusia şi China ca fiind parteneri”, ironizează un diplomat.

Conform agenției naționale de presă, Agerpres, „summitul de la Londra va fi dominat de problema împărţirii poverii cheltuielilor, în timp ce Donald Trump acuză unele state europene membre ale Alianţei, în special Germania, că nu alocă suficiente resurse pentru apărare”. De curând însă, Berlinul a transmis că este dispus să crească bugetul pentru apărare în 2020. În ciuda zvonurilor despre o posibilă recesiune, pentru anul viitor, Germania este pregătită să cheltuie 50,25 de miliarde de euro pe apărare, estimându-se că suma pe care este gata să o investească reprezintă 1,42% din Produsul Intern Brut. Cea mai recentă previziune pentru cheltuielile cu apărarea ale Germaniei în 2019 este de 1,36%.

De altă parte, conform ministrului de externe german Heiko Maas, inițiativa Berlinului înainte de summitul NATO de la Londra va fi crearea unui comitet de experți pentru revitalizarea dezbaterii politice în cadrul Alianței și dezvoltarea unei viziuni în comun ca măsură pentru recâştigarea încrederii între aliaţi. Oficialul german aminteşte în text de recentele probe de rezistenţă suferite de Alianţă şi cere continuarea dezvoltării NATO conceptual şi politic. „Pentru aceasta avem nevoie de celule politice vii, într-un proces care să dirijeze atenţia către chestiunile transatlantice centrale”, notează Heiko Maas, făcând referire la teme precum controlul armamentelor sau relaţia cu Rusia.

Potrivit Agerpres, „propunerea lui Maas are în vedere crearea unui comitet de experţi care să se reunească sub coordonarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a relua dezbaterea strategică. Berlinul pledează astfel pentru revitalizarea dezbaterii politice pentru a restabili încrederea acolo unde există insecuritate, dezvoltând o viziune în comun”. Germania este convinsă că în cadrul acestui comitet de experți pe care îl sugerează, toate țările și toate interesele vor fi reprezentate.

Până acum, propunerea Germaniei a fost bine primită de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Mesajul foarte clar şi foarte puternic al Germaniei şi al ministrului Maas şi sprijinul său puternic faţă de NATO le consider binevenite. Cred că propunerea germană are o valoare şi sper să o discutăm când se vor reuni miniştrii de externe mai târziu astăzi”, a precizat oficialul american.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page