top of page

Economia germană va stagna, dar nu va intra în recensiune


Încă dinainte de dorința britanicilor de a se separa de Uniunea Europeană, Germania ocupa locul întâi în clasamentul economic european. Obișnuită să fie o adevărată putere financiară timp de mulți ani, țara condusă de Cancelarul german, Angela Merkel a suprins foarte mult atunci când au apărut primele date oficiale conform cărora, Germania înregistra probleme economice. În fond, nu doar acest domeniu a fost afectat în ultimul timp ci și încrederea pe care europenii o aveau în Berlin ca forță politică, socială și culturală. Acuzată că a lansat o invitație „cu brațele deschise” către extracomunitarii afectați de sărăcie și zonele de conflict , fără să se consulte cu celelalte state membre ale Blocului comunitar, Angela Merkel a reușit în ultimii trei ani să mențină Germania pe linia de plutire. Cu toate acestea, nemții nu au putut evita o situație financiară precară.

Suspiciunile privind o posibilă recensiune în Germania au devenit din ce în ce mai accentuate odată cu deteriorarea severă a condițiilor din sectorul industrial și declinul accelerat al încrederii în prepectivele celei mai mari economii din zona euro. Potrivit datelor de la Institutul de Politică Macroeconomică din Dusseldorf (IMK), aceasta a crescut cu 16,4 puncte procentuale în august 2019, până la 59,4%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2011. Toamna aceasta însă, teama recensiunii s-a resimțit cel mai tare pentru prima dată din septembrie 2011. „Deterioarea situaţiei din industrie pare să fie mult mai serioasă decât arătau aşteptările în primăvară şi pare să aibă un caracter permanent”, a precizat Sebastian Dullien, director ştiinţific în cadrul institutului, în timp ce Thomas Theobald, şeful departamentului de pieţe financiare, şi-a exprimat convingerea că „dinamica Produsului Intern Brut va fi negativă şi în trimestrul al treilea al anului”.

Zilele acestea însă, potrivit Bundesbank, banca centrală a Germaniei, creșterea economică a nemților va stagna în trimestrul patru, dar nu va intra în recensiune, existând semnale că sectoarele industriale ale țării s-ar putea stabiliza. Potrivit datelor oferite de Bundesbank, Germania a scăpat de recensiune trimestrul trecut, cu o expansiune trimestrială cu 0,1% mai bună decât cea prevăzută, dar cifra indică o stabilizare și nu o revenire, întrucât sectorul exporturilor continuă să fie afectate.

„Încetinirea economiei germane va continua, probabil, în al patrulea trimestru al anului 2019. Cu toate acestea, nu este probabil ca economia să încetinească semnificativ. După cum stau lucrurile în prezent, producția economică generală ar putea stagna mai mult sau mai puțin”, a declarat Bundesbank într-un raport economic lunar.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „războiul comercial global, precum și schimbarea obiceiurilor consumatorilor din China au împins industria Germaniei în recensiune, dar economia internă a rămas surprinzător de rezistentă”. În fond, nici salariile sau prețurile nu au fost afectate de această perioadă zbuciumă a economiei germane. Potrivit analiștilor financiari, o explicație pentru rezistența economiei Germaniei este faptul că firmele germane își păstrează personalul chiar și în perioadele dificile, de teama că după ce declinul va trece, nu vor mai găsi muncitori calificați. „Nu există niciun motiv să vă temeți că Germania va intra în recensiune”, a lămurit Bundesbank.

Banca centrală a Germaniei a remarcat și că există câteva semnale ale tentativelor de stabilizare în ceea ce privește cererea industrială. „Deoarece este probabil ca piața muncii să rămână destul de robustă și salariile să crească considerabil, perspectivele de venit ale gospodăriilor ar trebui să rămână favorabile”, au transmis oficialii băncii.

De altă parte, Germania nu se lasă influențată de această perioadă incertă financiar și a decis că își va majora cheltuielile pentru Apărare, cu scopul de a se apropia de obiectivul impus de Alianța Nord-Atlantică, privind alocarea a 2% din PIB. Surse de la Bruxelles au informat că Germania are de gând să anunțe, înainte de summitul NATO, că este dispusă să cheltuie aproximativ 50 de miliarde de euro pentru Apărare în 2020. Estimativ, această sumă reprezintă aproximativ 1,42% din PIB.

În cadrul summitului NATO de anul trecut, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a sugerat că nu exclude posibilitatea retragerii țării pe care o conduce din NATO, dacă aliații nu vor aloca 2% din PIB pentru Apărare.

După ce săptămâna trecută, președintele francez, Emmanuel Macron a folosit cuvinte drastice la adresa NATO, declarând că Alianța Nord-Atlantică este pe moarte, Angela Merkel a transmis că nu este de acord cu viziunea acestuia. „NATO rămâne piatra de temelie a securității noastre”, a precizat liderul de la Berlin, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a afirmat că Germania reprezintă „epicentrul alianței”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page