top of page

Conservatorii conduc în preferințele britanicilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 12 de


După marele eșec pe care l-a înregistrat în ciuda eforturilor de a obține oficializarea Brexitului la finalul lunii octombrie, premierul britanic, Boris Johnson este gata să lupte din răsputeri pentru ultima carte pe care o aruncă în joc: alegerile parlamentare anticipate din 12 decembrie, când, liderul de la Londra se așteaptă ca Partidul Conservator să obțină majoritatea parlamentară pentru a putea avea undă verde către aprobarea Acordului de Brexit și finalizarea despărțirii dintre Marea Britanie și UE, poate chiar înainte de 31 ianuarie 2020.

În toiul campaniei electorale, potrivit unui sondaj de opinie publicat ieri (n.red. luni) de către Good Morning Britain, conservatorii premierului au deja un avans de 14 puncte procentuale față de opoziția laburistă. Realizată de agenția Survation, ancheta de opinie indică o susținere de 42% pentru Conservatori față de 28% cu cât este cotat Partidul Laburist. Survation a efectuat această anchetă prin telefon, între 14 și 16 noiembrie, pe un eșantion de 1.010 persoane cu drept de vot.

Conform aceluiași sondaj, formațiunea proeuropeană a Liberalilor-Democrați ar obține 13% din voturi, în timp ce Partidul Brexit, condus de eurofobul Nigel Farage, ar obține 5%. Aceste date nu indică nicio modificare în opțiunile de vot ale electoratului britanic față de sondajul anterior.

Acest rezultat care susține Partidul Conservator ca preferință a britanicilor se poate datora discursului dur pe care Boris Johnson l-a adoptat ca metodă de promovare a principiilor sale. Conform premierului de la Londra, dacă Partidul Conservator va câștiga alegerile din data de 12 decembrie, formațiunea va pune capăt tratamentului preferențial pentru imigranții proveniți din Uniunea Europeană începând cu ianuarie 2021.

„Nivelul imigraţiei şi îngrijorările legate de presiunea pusă de acesta asupra serviciilor publice au fost un puternic factor motivaţional pentru votul în favoarea Brexit-ului la referendumul din 2016. Stabilind detaliile politicii lor în domeniul imigraţiei în perspectiva alegerilor din decembrie, conservatorii au spus că, după Brexit, cetăţenii UE vor trebuie să aştepte în mod tipic cinci ani înainte de a avea acces la plăţi sociale, comparativ cu trei luni în prezent”, informează agenția națională de presă, Agerpres.

„Întrucât ieşim din UE, avem o nouă oportunitate pentru echitate şi să facem astfel încât toţi cei care vin aici să fie trataţi la fel. Vom face sistemul nostru de imigraţie egal”, a declarat Boris Johnson.

Conform planului formațiunii conduse de premierul britanic, se va majora suprataxa internațională plătită de imigranți pentru a avea acces la Serviciul Național de Sănătate (NHS) de la 400 de lire sterline la 625 de lire sterline începând de anul viitor, urmând să o extindă la toți lucrătorii străini, inclusiv la cei din UE, după ce libertatea de circulație va înceta în ianuarie 2021. Cu această acțiune, Partidul Conservator se așteaptă să strângă peste 500 de milioane de lire anual. Cu ajutorul aceluiași plan, conservatorii mai „prevăd şi că marea majoritate a celor care vor dori să vină să lucreze în Marea Briatnie vor avea nevoie de o ofertă de muncă, indiferent din ce parte a lumii sunt, excepţie făcând oamenii de ştiinţă cu înaltă calificare şi persoanele care vor să înceapă o afacere”, informează Agerpres.

De altă parte, predecesorii lui Boris, și anume Theresa May și David Cameron au fost aspru criticați pentru că nu și-au respectat promisiunea de a reduce migrația netă anuală la sub 100.000 de persoane. Conform celor mai recente date oficiale, în august, cifra a fost de peste două ori mai mare.

Pentru a stopa acest fenomen, conservatorii au promis că vor introduce după Brexit, un sistem de imigrație pe bază de puncte. „Nu vom fixa o țintă arbitrară. Ceea ce vom face este să ne asigurăm că guvernul şi parlamentul au luat controlul asupra imigraţiei, aşa încât să obţinem avantajele, beneficiile (...) şi să controlăm costurile şi presiunile”, a declarat ministrul de externe Dominic Raab la BBC TV, întrebat cât de mult intenţionează partidul său să reducă imigraţia.

Un alt plan pe care Boris Johnson l-a promis electoratului, prevede o serie de scăderi de impozite pentru companii. În cadrul conferinței anuale a CBI (Confederația Industriei britanice), cea mai importantă organizație patronală din Marea Britanie, șeful Guvernului de la Londra recunoaște că majoritatea șefilor de mari companii „nu au vrut Brexitul”, dar că, în prezent, principala lor preocupare este să se pună capăt incertitudinii legate de procesul interminabil de ieşire din Uniunea Europeană.

Dacă va câștiga alegerile parlamentare din decembrie, premierul conservator promite, „o scădere a taxelor imobiliare pe companii, o scădere a taxelor patronale și o scădere a contribuţiei la asigurările de sănătate cu 1.000 de lire pentru peste o jumătate de milion de angajatori”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page