top of page

25% din populaţia globului suferă de sindromul colonului iritabil


Potrivit datelor oficiale, unul din 3 pacienți care se prezintă la gastroenterolog este diagnosticat cu această entitate patologică. În fapt, sindromul colonului iritabil este o afecțiune benignă ce dereglează echilibrul dintre activitatea secretorie a mucoaselor și activitatea motorie a intestinului, extrem de costisitoare și care solicită servicii medicale și investigații complexe, determinând un tratament cronic. Cu o rată de 90%, cele mai multe cauze de îmbolnăvire vin în urma unui colon încărcat cu reziduuri metabolice și depuneri de toxine.

Întâlnită cu precădere între vârstele de 25 și 50 de ani (incidența bolii este de 66% la femei și 34% la bărbați, diferența fiind determinată de perioada menstruală care crește concentrația hormonilor în sânge), boala poate fi declanșată atât de factori interni (virali, funcționali sau toxici) cât și de factori psihoemoționali (stres, emoții puternice, insomnii, astenie, anxietate, suprasolicitare fizică și intelectuală) și greșeli în alimentație (lipsa unui program de masă, mâncatul rapid, excesul de tutun, cafea, alcool, medicamente sintetice și laxative).

Această tulburare medicală poate fi eliminată complet numai prin excluderea cauzelor care au declanșat-o și curățarea propriu-zisă a colonului.

Alimentația și stilul de viață al oamenilor poziționează sindromul colonului iritabil în clasamentul unora dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă populația lumii. Dacă la nivel global, 20% din locuitorii planetei sunt diagnosticați cu această boală, în România statisticile arată că aproximativ 15% din cetățeni suferă din cauza acesteia. Manifestat prin simptome precum apariția frecventă a muzocităților în scaun, arsuri, grețuri, constipații sau diaree, eructații, insomnii, balonări, dureri în lungul colonului descendent, dureri de cap, senzație de leșin, palpitații, transpirații excesive sau bufeuri, sindromul colonului iritabil poate duce la producerea hemoroizilor, fisuri anale (în cazul bolnavilor cu constipație cronică) și nu în ultimul rând, la cancerul de colon.

În timp ce diagnosticarea acestei afecțiuni benigne se poate face prin efectuarea unei serii de investigații, screening biologic-uzual (cuprinzând hemoleucograma, probe de inflamație, renale, hepatice, glicemie și urină), ecografie abdominală sau colonoscopie. Odată diagnosticat, bolnavul trebuie reevaluat periodic, fapt care crează costuri, disconfort și anxietate pacientului.

Din cauza consumului ridicat de carne roșie, a lipsei sportului, prezența grijilor, a stresului și un program lipsit de disciplină, din ce în ce mai mulți români acuză prezența simptomelor colonului iritabil însă prea puțini merg la doctor pentru a se trata.

Supravegherea stilului de viață este esențial în lumea modernă, unde oamenii nu mai au timp să gătească sănătos, să se îngrijească sau să se prioriteze. Potrivit specialiștilor însă, această boală invizibilă poate fi prevenită dacă, în primul rând se gestionează stresul. Conform medicilor, există o legătură puternică între un colon iritabil și stres. Se recomandă evitarea consumului de alimente și băuturi, adăugarea fibrelor în dietă, renunțarea la țigară, cafea și alcool, suprimarea grăsimilor, evitarea flatulației și practicarea exercițiilor fizice, în mod special a alergatului.

O metodă garantată atât de prevenire cât și de tratare a acestei afecțiuni o reprezintă hidrocolonoterapia. Curățarea intestinului gros de toxine, reziduuri alimentare, paraziți și gaze este cea mai eficientă metodă de a ajuta colonul să funcționeze la parametrii săi normali. Cunoscută și ca o metodă revoluționară de detoxifiere, hidrocolonoterapia folosește apă sterilizată și purificată (încălzită la 30-40 de grade) ce urmează a fi introdusă prin rect, cu ajutorul unui furtunaș subțire care permite umplerea colonului și spălarea efectivă a celui mai important organ care determină starea noastră de sănătate.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page