top of page

Marea Britanie amână învestirea noii Comisii Europene


În ciuda faptului că liderii europeni au confirmat amânarea Brexitului, cerută oficial de către premierul britanic, Boris Johnson la jumătatea lunii octombrie, circumstanțele incertitudinii provocate de divorțul dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie afectează învestirea noii echipe conduse de Ursula von der Leyen în fruntea Comisiei Europene. Obligate să propună un comisar european înainte ca noua formulă a Comisiei Europene să își preia mandatul, statele europene așteaptă acum ca și Regatul Unit să participe la această propunere în condițiile în care, cel puțin până pe data de 31 ianuarie 2010, Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor sunt parte din Blocul comunitar.

De curând însă, Marea Britanie a anunțat că va nominaliza un candidat la funcția de comisar european doar după formarea unui nou guvern în urma alegerilor anticipate programate pentru 12 decembrie. Evident, această întârziere a provocat o serie de nemulțumiri printre europeni, având în vedere că instalarea noii formule a Comisiei Europene era programată pentru data de 1 decembrie. „Am scris Uniunii Europene să confirmăm că recomandările preelectorale indică faptul că Regatul Unit nu ar trebui să înainteze nominalizări la funcții internaționale în această perioadă”, a declarat un oficial britanic.

Cu toate că Marea Britanie intenționează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lunii ianuarie, în prezent, aceasta este un stat membru al Blocului comunitar căruia îi revin același set de beneficii dar și de responsbailități. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „inițial, noua echipă a Comisiei Europene, condusă de von der Leyen, trebuia să fie învestită la începutul lunii noiembrie, însă procesul a suferit amânări după ce europarlamentarii au respins comisarii propuși de Franța, Ungaria și România.

Drept reacție la întârzierea propunerii unui comisar european, Comisia Europeană a inițiat în cursul zilei de ieri (joi n. red.) procedura de sancționare a Marii Britanii. „Lansăm procedura de sancționare a Marii Britanii din cauza nereprezentării unui candidat pentru postul de comisar UE”, a transmis Comisia Europeană.

În altă ordine de idei, președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk, a transmis electoratului britanic care se pregătește să voteze la alegerile generale de pe 12 decembrie, să nu renunțe la blocarea Brexit-ului. Conform acestuia, încă mai sunt șanse ca despărțirea celor două tabere să fie oprită la timp, dacă oamenii vor protesta împotriva guvernului care militează pentru Brexit. În cadrul unui discurs pentru College of Europe, în Bruges, Donald Tusk a avertizat asupra riscului impus de procesul Brexit, care ar marca „adevăratul sfârșit al Imperiului Britanic”, transformând Marea Britanie „într-un jucător de ligă secundă”.

„Brexitul ar putea să se întâmple la începutul anului viitor. (...) Am făcut orice mi-a stat în putință pentru a evita scenariul confruntațional fără acord și pentru a extinde timpul de reflectare și de posibilă schimbare a inimilor britanicilor. Alegerile din Marea Britanie au loc într-o lună. Pot fi lucrurile încă schimbate? (...) Singurele lucruri care îmi vin în minte astăzi sunt pur și simplu: nu renunțați!”, a declarat oficialul european.

Donald Tusk își va încheia mandatul de președinte al Consiliului European în decembrie, după o perioadă de cinci ani. Intervenția acestuia vine în contextul declarațiilor făcute recent de către premierul britanic, Boris Johnson, care susține că Parlamentul de la Londra este paralizat și că acesta refuză să onoreze mandatul oamenilor și să realizeze Brexitul. Boris Johnson speră că în urma scrutinului din 12 decembrie va obține majoritatea parlamentară, astfel încât să-i poată permite acestuia retragerea Marii Britanii din Blocul comunitar pe 31 ianuarie, fără nicio întârziere. În cadrul unui interviu televizat, prim-ministrul britanic a oferit garanții în ceea ce privește faptul că nu va extinde perioada de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, dacă partidul său va obține majoritatea parlamentară în urma scrutinului din decembrie.

Șeful Guvernului de la Londra a declarat pentru postul BBC că „garantează în mod absolut” faptul că guvernului său nu va extinde perioada de tranziție Brexit înaintea sfârșitului de an. „Nu vreau o extindere (...) Dacă vom obține o majoritate funcțională, avem nevoie de încă nouă locuri, atunci vom putea garanta în mod absolut”, a reiterat premierul britanic.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page