top of page

Hillary Clinton ar putea candida la alegerile prezidenţiale din 2020


În ciuda faptului că a candidat de două ori fără succes la președinția Statelor Unite ale Americii, fosta Primă Doamnă, Hillary Clinton intenționează să candideze pentru a treia oară în lupta pentru cel mai înalt fotoliu al Americii, devenind prima femeie președinte din istoria SUA. Conform unui vechi consilier al democratei, realizator de sondaje al familiei Clinton în perioada 1995-2008, Mark Penn, Hillary Clinton este pregătită de o campanie „Hillary 4.0” în 2020, relatează The Wall Street Journal.

Potrivit unui articol publicat de WSJ, Clinton urmează să se reinventeze „ca o liberală provocatoare” în vederea alegerilor prezidenţiale din 2020. Autorii articolului, Mark Penn și fostul politician din New York Andrew Stein menționează că Hillary Clinton nu va lăsa „bagatele precum două înfrângeri uluitoare să-i stea în calea revendicării Casei Albe”. De altă parte, deși refuză constant să vorbească despre o eventuală candidatură în 2020, Clinton a declarat într-un interviu acordat la începutul acestei luni că i-ar „plăcea să fie preşedintă”, după ce a răspuns „nu” când a fost întrebată dacă ar candida din nou la această funcţie.

Alt vechi colaborator al lui Clinton, Philippe Reines declara Politico, luna trecută, că este ciudat că numele Clinton nu se află „în amestecul” eventualilor candidaţi în 2020, după ce a declarat recent că nu-i vine în minte vreun democrat capabil să-l înfrunte cu succes pe actualul locatar al casei Albe, Donald Trump.

Înfrângerea pe care a suferit-o candidata democrată, pierzând în fața lui Donald Trump a provocat o undă de şoc în Partidul Democrat, însă Penn şi Stein scriu că cei doi ani ani de reflecţie - şi dezminţiri ale lui Clinton - îi consolidează poziţia şi o pun în cea mai bună poziţie să-l înfrunte din nou. Aceștia nu spun cum ar putea Clinton să-şi îmbunătăţească poziţia în Midwest sau să treacă peste scandalurile care au afectat-o în 2016, însă îi îndeamnă pe alegători să se aştepte la o Hillary 4.0 vioaie şi le atribuie foştilor preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton roluri în strângerea de fonduri. „Trebuie că-i va câştiga pe aceşti membri de caucus din Iowa pe care nu i-a încălzit vreodată. Ei au să o vadă ca pe o membră de partid puternică, de stânga, democrată - curajoasă, experiementată şi extrem de hotărâtă să-l înfrângă pe domnul Trump”, estimează ei.

Obișnuită cu caractere determinate să claseze SUA în topul celor mai puternice state ale lumii, istoria președinților americani a înregistrat un punct culminant în 2008 când electoratul a pus pentru prima dată la conducere un om de culoare. Manifestând interes pentru egalitatea drepturilor dar și pentru relații internaționale pacifice, Barack Obama a devenit cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii datorită unui discurs irenic și a unei imagini publice impecabile. După două mandate la Casa Albă (20 ianuarie 2009 – 20 ianuarie 2017), președintele Obama a fost nevoit să predea ștafeta următorului ales.

Cu un ton mai calm, cu o prezență elegantă și un discurs care promitea să continue ceea ce fostul președinte a reușit cu succes să îmbunătățească la națiune, Clinton (candidată susținută chiar și de Barack Obama) părea să calce pe urmele modelului său.

În 2016, planeta se confrunta deja cu o serie de probleme care îi punea în pericol securitatea, vitalitatea societăților și relațiile dintre state. Astfel, amenințările grupării ISIS, atacurile teroriste, conflictul militar din Siria, atacurile cibernetice, cea mai mare criză umanitară de după cel de-al Doilea Război Mondial în cadrul căreia sute de mii de refugiați invadaseră Europa, încălzirea globală, testele nucleare sau deteriorarea capacității umane în favoarea inteligenței artificiale au ghidat atitudinea, discursul și imaginea publică a celor doi primi candidați în alegerile prezidențiale. În timp ce Donald Trump s-a poziționat împotriva relațiilor internaționale, dorind să sustragă SUA din angajamentul de susținere a altor state și mutându-i efoturile spre obiectivul de a reface potențialul american „pierdut” de predecesorii săi, Hillary Clinton a mizat pe ideologia conform căreia, „uniți suntem mai puternici, dezbinați pierdem”.

În timp ce Clinton beneficia de imaginea unei foste prime doamne (fiind căsătorită cu cel de-al patruzeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, deseori implicându-se în mod direct în luarea deciziilor politice din timpul mandatului acestuia), cu o experiență de avocat, Senator de New York (2001-2009) dar și Secretar de Stat în administrația Barack Obama (2009-2013), contracandidatul său propunea un magnat miliardar și vedetă de televiziune în calitate de viitor președinte al Americii. Fără experiență în politică, Donald Trump s-a înscris în lupta pentru cea mai importantă poziție din SUA susținut de o atitudine revoluționară, punând problemele patriei pe seama străinilor și a câștigat.

Următoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite sunt programate în 2020.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page