top of page

Președintele turc, Recep Erdogan avertizează statele europene că va „deschide porțile” pentru milita


Europa s-a mai liniștit în ceea ce privește amenințarea atacurilor teroriste însă nu poate uita durerea și teama pe care ultimele evenimente ucigașe au creat-o în milioane de europeni. Astăzi, Uniunea Europeană se confruntă doar cu problemele migrației, Brexitului și câteva crize politice pe ici pe colo. Terorismul pe teritoriile Blocului comunitar a deveni un subiect despre care aproape nimeni nu mai vorbește. De partea cealaltă a graniței Uniunii Europene, în Turcia, președintele Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu provocarea eliminării teroriștilor din nordul Siriei. În fond, Erdogan a lansat o ofensivă militară la adresa kurzilor pe care îi consideră teroriști, sfârșind prin a-și impune punctul de vedere și autoritatea.

Cu toate că liderul rețelei teroriste ISIS s-a sinucis sub presiunea unei capturări de către trupele americane, Stat Islamic și-a schimbat liderul iar amenințarea terorismului încă persistă.

În cadrul zilei de marți, președintele turc a avertizat statele europene că va deschide porțile și va repatria militanții deținuți, membri ai rețelei Stat Islamic, în funcție de cetățenia acestora. Conform „The Guardian”, Recep Tayyip Erdogan a început luni deportarea celor 1200 de jihadiști, cetățeni ai altor state, aflați în custodia autorităților turce. În cadrul unei declarații transmise ieri, liderul de la Ankara a avertizat țările europene că va continua demersul de eliberare a militanților Stat Islamic și că îi va trimite pe aceștia către Europa.

„Ar trebui să vă revizuiți atitudinea față de Turcia, care deține în acest moment atât de mulți membri Stat Islamic în închisoare și care îi controlează pe cei din Siria. Aceste porți se vor deschide și acești membri Stat Islamic care au început să fie trimiși către voi, vor continua să fie trimiși. Dacă puteți avea grijă de propriile voastre probleme. Dacă ei rămân blocați la graniță, nu ne privește pe noi. Noi vom continua să îi trimitem. Dacă ei îi vor lua sau nu, nu este problema noastră”, a declarat Erdogan referindu-se la situația unui militat, cetățean american, care a rămas blocat la începutul acestei săptămâni la granița cu Grecia.

Atitudinea lui Recep Erdogan a devenit una extrem de radicală și amenințătoare chiar și în ceea ce privește relația externă a Turciei cu alte state. După ce a achiziționat sisteme de rachete rusești, Statele Unite și-a exprimat nemulțumirea și i-a transmis liderului de la Ankara că dacă nu va renunța la acestea, SUA ar putea impune sancțiuni Turciei. „Turcia va simţi impactul sancţiunilor respective”, a declarat Robert O’Brien, consilierul pentru securitate al Casei Albe, la emisiunea “Face the Nation” a CBS, referindu-se la sancţiunile prevăzute într-o lege numită Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (Combaterea Adversarilor Americii Prin Intermediul Sanţiunilor), care, în opinia sa, vor trece de Congres cu un sprijin bipartizan covârşitor.

Aceste comentarii au avut loc înaintea unei vizite a președintelui turc Tayyip Erdogan la Washington pe 13 noiembrie pentru a se întâlni cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump, pentru posibil discuții cruciale, în contextul în care cei doi lideri au fost în contradicție în mai multe probleme.

Conform digi24.ro, „un motiv major de dezacord este achiziţia de către Ankara a sistemului de rachete rusesc S-400, care, potrivit Washingtonului, este incompatibilă cu sistemele de apărare ale NATO şi pune în pericol avioanele F-35 ale Lockheed Martin”. Cu toate că SUA a avertizat Turcia cu impunerea de sancțiuni, Turcia a început să primească primele livrări de sisteme S-40 în luna iulie. Ca primă reacție, americanii au eliminat Turcia din programul F-35, în cadrul căruia Ankara a fost producător și cumpărător. Pentru că nu a activat încă bateriile S-400 pe care le-a primit, Washingtonul încă speră să își convingă aliatul să renunțe la sistemele rusești. „Nu este loc în NATO pentru S-400. Nu este loc în NATO pentru achiziţii militare ruseşti semnificative. Acesta este un mesaj pe care preşedintele îl va transmite foarte clar lui Erdogan”, a spus O’Brien.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page