top of page

Actualul președinte, Klaus Iohannis, intră în turul al doilea cu fostul premier, Viorica Dăncilă


După trei zile intense de voturi în diaspora și o prezență record de alegători pe teritoriul României, alegerile prezidențiale și-au încheiat prima etapă. Conform datelor furnizate de AEP, după centralizarea a 18.748 secții de votare (însemnând 8.686.619 voturi), rezultatele îl clasează pe actualul președinte Klaus Iohannis pe primul loc cu 36,65%, urmat de fostul premier, Viorica Dăncilă care a obținut un procentaj de 23,79% din voturi. Pe locul trei s-a clasat Dan Barna cu 13,99%.

Potrivit Autorității Electorale Permanente lista continuă cu Mircea Diaconu (9,25%), Theodor Paleologu (5,66%), Kelemen Hunor (4,13%), Ramona Ioana Bruynseels (2,72%), Alexandru Cumpănașu (1,46%), Viorel Cataramă (0,54%), Bogdan Stanoevici (0,42%), John-Ion Banu (0,30%), Sebastian Constantin Popescu (0,33%), Ninel Peia (0,33%) și Cătălin Ivan (0,36%).

Presa străină titrează rezultatul alegerilor prezidențiale din România ca fiind un succes al românilor împotriva „moștenitorilor comunismului, PSD”. „Președintele României, Klaus Iohannis, a câștigat primul tur al scrutinului prezidențial și se va întâlni în turul al doilea, peste două săptămâni, cu fostul premier Viorica Dăncilă, arată sondajele efectuate la ieșirea de la urne”, scrie agenția Bloomberg.

„România a organizat alegeri prezidențiale. Candidatul pro-UE este preferat”, titrează agenția Associated Press.

„Sondajele efectuate la ieșirea de la urne în România arată că președintele în funcție, Klaus Iohannic, probabil se va întâlni în turul al doilea cu liderul social-democrat Viorica Dăncilă”, relatează Deutsche Welle.

„Iohannis pe primul loc în primul tur al scrutinului prezidențial din România”, titrează agenția de presă Reuters.

„România: președintele în funcție, proeuropeanul, cu un avans larg, în primul tur al scrutinului prezidențial”, notează agenția de presă Belga și postul RTBF.

„Alegeri prezidențiale în România: Klaus Iohannis se clasează în fața Vioricăi Dăncilă, conform sondajelor exit-poll”, titrează cotidianul italian La Repibblica.

„Președintele în funcție, Klaus Iohannis se va întâlni în turul doi al scrutinului prezidențial cu fostul prim-ministri Viorica Dăncilă”, relatează ediția în limba italiană a postului Euronews.

„Klaus Iohannis are un avans clar”, titrează publicația germană Suddeutsche Zeitung.

În timp ce restul candidaților s-au arătat pe alocuri nemulțumiți de rezultat, sperând cel puțin la turul 2, favoritul acestor alegeri, Klaus Iohannis a afirmat că rezultatul votului arată că românii au învins PSD. „Dragi români, victorie. Am reușit să învingem PSD-ul mai mult decâr oricând în ultimii 30 de ani. Niicodată românii nu au votat atât de mult și atât de clar împotriva PSD-ului și acest lucru pentru România înseamnă un pas enorm înainte. Sigur rezultatele oficiale vor veni mâine, însă datele de exit poll arată deja că milioane de români din țară și din Diaspora au votat pentru proiectul nostru, pentru o Românie normală și pentru a continua procesul important de schimbarea în bine în România. Am crezut mereu în români și în implicarea lor, iar participarea lor în aceste zile e o mare bucurie și realizare pentru democrația din România. Vreau să mulțumesc celor care mi-au acordat încrederea, celor de dreapta, dar și celor care nu cred într-un partid anume, ci cred într-o Românie normală. Lupta noastră de înlăturare a PSD de la putere ca să nu mai țină România prizonieră și captivă în trecut. Acești ani au fost ani de luptă și ani de rezistență și am ținut piept împreună asalturilor deosebit de agresive ale PSD. Dacă nu ne-am fi opus PSD ar fi reușit să destructureze tot ce s-a construit în România în ultimii ani, instituții democratice, stat de drept”, a declarat Iohannis.

De pe locul doi, plină de speranță, Viorica Dăncilă, candidatul PSD la prezidențiale, spune că a avut încredere și votul în condiții bune din Diaspora a fost posibil datorită măsurilor luate cât a fost premier. „Nu, nu îmi este teamă că Diaspora va răsturna acest vot electoral. Mă bucur că a votat Diaspora, că a votat în condiții bune și cred că acest lucru se datorează Guvernului PSD care a susținut votul pe trei zile, votul prin corespondență. Da, sunt mulțumită, având în vedere că au fost 14 candidați și uitați suntem în turul II cu toate criticile anti-PSD. Nu vrem să eliminăm niciun partid, așa e democrația. Fiecare partid trebuie să își spună punctul de vedere, lupta noastră va fi ca și până acum pentru români, unitate, consens, reprezentarea cu demnitate a țării în plan intern și extern. Sperăm ca votul dat azi este unul care se va multiplica în turul următor, care să fie dat cu inima”, a spus Dăncilă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page