top of page

Emmanuel Macron acuză NATO ca fiind în moarte cerebrală și avertizează țările Uniunii Europene că nu


În ciuda faptului că la anunțarea retragerii Statelor Unite ale Americii din Acordul nuclear cu Iranul, președintele francez, Emmanuel Macron a fost de grabă la Washington pentru a încerca să îl convingă pe liderul de la Casa Albă să nu părăsească această înțelegere substanțială, Franța nu mai este la fel de profund interesată de politica americanilor. Mai mult, de curând, președintele francezilor a declarat că realitatea curentă arată că țările europene nu se mai pot baza pe Statele Unite în materie de apărare. Într-un interviu acordat publicației „The Economist”, Macron a acuzat Alianța Nord-Atlantică ca fiind în moarte cerebrală. „Ceea ce experimentăm în prezent este moartea cerebrală a NATO. Europa este pe marginea unei prăpastii și trebuie să înceapă să gândească strategic ca putere geopolitică; altfel, riscăm să nu mai avem controlul asupra propriului destin”, a precizat președintele Franței.

Conform acestuia, „Europa trebuie să se trezească” iar atunci când a fost întrebat dacă mai crede în eficiența Articolului 5 al Tratatului NATO, referitor la apărarea colectivă, Emmanuel Macron a răspuns: „nu știu. Oare ce va însemna în viitor Articolul 5?”.

Imediat ce și-a preluat mandatul ca președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a criticat frecvent contribuțiile financiare insuficiente ale țărilor europene la apărarea comună în cadrul NATO. De atunci, Franța și Germania au pledat pentru mecanisme europene de apărare însă Statele Unite și Marea Britanie critică acest plan.

La auzul declarației lui Emmanuel Macron despre NATO, Cancelarul german, Angela Merkel a transmis că președintele francez a folosit cuvinte drastice atunci când a descris Alianța Nord-Atlantică, adăugând că nu este de acord cu viziunea acestuia. „NATO rămâne piatra de temelie a securității noastre”, a precizat Angela Merkel în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a afirmat că Germania reprezintă epicentrul alianței.

Potrivit cabinetului liderului Franței, Emmanuel Macron și Angela Merkel urmează să se întâlnească duminică, la Berlin. Macron va discuta mai întâi cu președintele german Frank-Walter Steinmeier, urmând ca apoi să se întâlnească cu Angela Merkel. Conform unui comunicat transmis de către cabinetul lui Macron, „întrevederea reprezintă o ocazie pentru a reflecta asupra moștenirii momentului 1989 și însemnătatea proiectului european”.

În acelalși interviu acordat revistei The Economist, președintele Franței a pledat pentru o politică de investiții active a Europei, notând că regula menținerii deficitului bugetar în țările Uniunii Europene sub 3% reprezintă o dezbatere din alt secol. „Avem nevoie de mai mult expansionism, de mai multe investiții. Europa nu poate fi singura zonă care nu face aceste lucruri. Cred că, în acest context, dezbaterea referitoate la deficitul de 3% al bugetelor naționale și de 1% în bugetul european este o dezbatere din alt secol”, a declarat Emmanuel Macron, adăugând că Europa trebuie să înceapă să gândească și să acționeze nu doar ca organizație economică, ci și ca putere strategică. În plus, acesta este de părere că Uniunea Europeană riscă să dispară din punct de vedere geopolitic deoarece se confruntă cu un președinte american care nu împărtășește ideea proiectului european, dar și cu ascensiunea Chinei și a regimurilor autoritariste din Rusia și Turcia. Mai mult, Europa este slabită din interior de Brexit și de instabilitate politică. Această combinație toxică era de neconceput în urmă cu cinci ani. „Dacă nu ne trezim, există riscul considerabil ca pe termen lung să dispărem din punct de vedere geopolitic sau cel puțin să nu mai deținem controlul asupra propriului destin. Cred foarte profund acest lucru”, a comentat liderul de la Paris.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page