top of page

Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei consideră că euro a fost o greșeală strategică


Odată cu criza imigranților care au dat năvală peste statele membre ale Uniunii Europene creând astfel confuzie în ceea ce privește politica de solidaritate a Bruxelles-ului, nu doar extracomunitarii au devenit subiectul unei dispute între cele 28 de țări UE și instituțiile europene ci elementele Blocului comunitar pe care aceste state au simțit nevoia să le dezbată cu această ocazie. Astfel, nu a trecut mult timp și țări precum Ungaria, Cehia, Polonia, Italia sau Marea Britanie au scos în evidență defectele Uniunii Europene, tirania absurdă și regulile individualiste pe care le impune statelor sale membre. Criticată că își „cumpără” membrii cu fondurile europene, UE a devenit repede subiectul unei crize de imagine și încredere.

După patru ani de când a izbucnit criza imigranților în Uniunea Europeană, liderii de la Bruxelles au reușit să se redreseze păstrându-și totuși simpatizanții cu ajutorul Marii Britanii, care nu a reușit să oficializeze încă Brexitul. Ideea că este o greșeală ca un stat membru să părăsească Blocul comunitar, i-a crescut cota de imagine Uniunii.

De altă parte însă, Ungaria continuă să scoată în evidență faptul că Bruxellesul profită de de resursele statelor membre, acuzând UE că invadează țările membre din est, folosindu-se de resursele acestora pentru a crea o datorie față de Bruxelles într-atât de mare încât UE să le dețină în totalitate. În acest context, Guvernatorul Băncii Centrale a Ungarei a reiterat faptul că Uniunea Europeană este ca o plasă în care cad multe state, declarând că „statele UE, atât cele din interiorul zonei euro cât și cele din afara zonei unice, ar trebui să recunoască faptul că moneda euro a fost o greșeală strategică”.

În cadrul unui editorial publicat în cotodianul Financial Times și preluat de Reuters, Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy punctează faptul că a venit timpul pentru Europa „să caute o ieșire din capcana euro”. Există o dogmă dăunătoare că euro este următorul pas normal spre unificarea Europei Occidentale. Însă moneda unică europeană nu a fost normală deloc, pentru că aproape niciuna din condițiile preliminare nu a fost îndeplinită. La două decenii de la lansarea euro, majoritatea pionilor necesari pentru succesul global al monedei unice: un stat comun, un buget care să acopere cel puțin 15-20% din Produsul Intern Brut al zonei euro, un ministru de Finanțe al zonei euro și un Minister de resort; lipsesc în continuare”, a explicat oficialul ungar.

În Uniunea Europeană, Ungaria condusă încă din 2010 de către premierul Viktor Orban a fost deseori acuzată că a urmat un mix de politici economice neortodoxe. De altfel, ea nu este parte a zonei euro și nu a stabilit încă o dată țintă pentru aderare la moneda unică.

Conform lui Matolcsy, care la începutul acestui an a fost reconfirmat în funcție pentru un al doilea mandat de șase ani în fruntea NBH, statelor membre ar trebui să li se permită să părăsească zona euro în următoarele decenii iar cele care vor să rămână ar trebui să aibă posibilitatea să pună la punct „o monedă globală mai sustenabilă”. În opinia oficialului ungar, Tratatul de la Masstricht, care stabilește condițiile pentru aderarea la zona euro, inclusiv cea cu privire la menținerea deficitului bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut, ar trebui rescris.

„Ungaria a reușit să mențină deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. În plus, guvernul condus de Viktor Orban a reușit să modifice treptat programul de împrumuturi spre obligațiunile denominate în fronți, în ideea de a-și reduce dependența de obligațiunile în valută”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

Declarațiile lui Gyorgy Matolcsy au iscat o serie de reacții; printre acestea, Guvernatorul Băncii Naționale a României, a comentat: „Prevăd, şi o spun în clar aici în faţa dumneavoastră, o puternică dezbatere de idei şi nu numai de idei, de interese, de opinii care vor contura Europa. Nu întâmplător această ieşire publică apare în contextul Brexitului. Nu întâmplător apare în contextul unei poziţii foarte clare a Rusiei legate de Uniunea Europeană. Şi avem nevoie de o asemenea voce (ca a lui Daniel Dăianu n.r.). Nu oricine poate să iasă din România şi să spună nu aveţi dreptate domnul Matolcsy. Hai să ne gândim la un lucru petrecut recent. În urmă cu câteva zile, guvernatorul băncii Ungariei, într-un interviu sau luare de poziţie, nu oriunde, ci în Financial Times, a insistat că adoptarea, în general, trecerea la euro în Uniunea Europeană a fost o eroare strategică. Cuvintele sunt tari. Eroare strategică înseamnă eroare strategică. 20 de ani, susţine dânsul, Europa merge într-o direcţie greşită adoptând euro. Mai mult decât atât. Are şi o propunere. Să se rescrie Tratatul de la Maastricht şi să se dea posibilitatea ţărilor, cele care au adoptat euro, să poată să iasă liniştite de acolo. Un mesaj iarăşi foarte puternic. În România eu nu am auzit un politician ca să spun aşa, nu un economist care să aibă o asemenea poziţie. De la tribuna acestui înalt forum ştiinţific cultural al ţării, Academia Română, s-a lansat programul de adoptare a monedei euro de către România. Daniel Dăianu a fost între iniţiatori şi între cei care au lucrat pentru acest proiect. Poziţia noastră este clară, fermă, dar şi nuanţată, în acelaşi timp. În acest raport nu spunem că trebuie să ne repezim imediat să intrăm în Zona Euro. S-a insistat, şi academicianul Daniel Dăianu a fost pe această poziţie că trebuie să intrăm pregătiţi, cu o întreagă dezvoltare de argumente”, a declarat Mugur Isărescu.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page