top of page

Conform Comisiei Independente de Raportare „producerea Brexit și vidul politic riscă să amplifice ac


Cu toate că premierul britanic este cel mai mare susținător al ideei de Brexit, fiind acuzat de mulți colegi că a transformat obiectivul scoaterii Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, într-o ambiție politică, specialiștii continuă să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care Brexitul le poate avea asupra Marii Britanii. Dacă din punct de vedere economic, Regatul Unit este avertizat că poate suferi o perioadă de criză din cauza investitorilor străini care își vor muta afacerile și investițiile în alte orașe europene, potrivit unei evaluări elaborate de Comisia Independentă de Raportare (IRC), „eventuala ieșirii a Marii Britanii din Uniunea Europeană și vidul politic regional riscă să alimenteze activitățile paramilitare în provincia britanică Irlanda de Nord”.

„Activitățile paramilitare rămân o realitate puternică în Irlanda de Nord și continuă să fie un obstacol major în calea păcii și reconcilierii. Riscurile sunt asociate vidului politic din Irlanda de Nord și incertitudinii continue referitoare la Brexit. Alături de numărul în creștere al morților, al atacurilor și al altor evenimente grave asociate organizațiilor paramilitare produse anul trecut, sarcina opririi activităților paramilitare a devenit mult mai dificilă”, precizează raportul.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „mii de persoane au murit în conflictul nord-irlandez, între grupurile catolice proirlandeze și protestanții unioniști, încheiat prin Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998). În ultimele 12 luni, în atacurile din Irlanda de Nord au murit trei persoane, iar alte 81 au fost rănite. În perioada 2017-2018, bilanțul victimelor a fost de un mort și 75 de răniți”.

Astăzi, statutul administrativ al provinciei britanice Irlanda de Nord, mai precis mecanismele vamale la frontiera cu națiunea Irlanda, membră a Uniunii Europene, reprezintă un element central pentru aprobarea Acordului Brexit de către Parlamentul de la Londra. „Acordul de Pace din Vinerea Mare a introdus o serie de mecanisme instituționale între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Irlanda, punând capăt unui conflict care dura de câteva decenii. Prevederile Tratatului de pace, aplicate mai simplu în contextul în care atât Marea Britanie, cât și Irlanda sunt membre ale Blocului comunitar, au început să pară a fi dificil de implementat în contextul eventualității producerii Brexitului”, completează Mdiafax.

Mai mult, nemulțumirile grupurilor politice nord-irlandeze și de la Londra față de sistemul vamal nord-irlandez au fost una dintre cauzele pentru care proiectul de Acord Brexit, redactat de Guvernul Theresa May și negociat în toamna anului trecut cu Uniunea Europeană, a fost respins de trei ori de către membrii Camerei Comunelor.

În altă ordine de idei, la începutul săptămânii acesteia, politicianul laburist Lindsay Hoyle, în vârstă de 62 de ani, a fost ales în funcția de președinte al Camerei Comunelor din Parlamentul de la Londra, în urma deciziei lui John Bercow de a demisiona. Lindsay Holey, care face parte din opoziție, și-a luat angajamentul de a fi un președinte al Camerei Comunelor „neutru și transparent”. Acesta a fost ales în funcție după patru runde de votare, efectuate prin vot secret. Holey a primit 325 de voturi favorabile în al treilea și al patrulea tur. „Voi fi neutru și voi fi transparent. Această Cameră a Comunelor se va schimba, însă în bine”, a declarat Linsay Hoyle la învestire.

De altă parte, premierul britanic, Boris Johnson a declarat că este sigur că Lindsay își va demonstra „bunăvoința și raționalitatea”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page