top of page

Uniunea Europeană va oferi Marii Britanii o extindere de trei luni a termenului pentru Brexit


Cu toate că a declarat în repetate rânduri că a fost nevoit să ceară amânarea ieșirii Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, premierul britanic, Boris Johnson, a reiterat faptul că amânarea Brexitului ar fi o greșeală care ar dăuna atât britanicilor cât și europenilor și democrației. În timp ce scrisorile sale au ajuns la liderii de la Bruxelles, șeful Guvernului de la Londra a încercat să convingă Parlamentul britanic că ar putea să adopte repede legislația care pune în vigoare acordul negociat cu Uniunea Europeană pentru ca mai apoi, acesta să fie votat de Camera Comunelor și dacă ar fi fost aprobat, britanicii ar fi putut încă să oficializeze Brexitul în data de 31 octombrie.

Conform unei schițe a acordului, zilele acestea, Uniunea Europeană a transmis că va oferi liderilor de la Londra o extindere a termenului de ieșire a Marii Britanii din Blocul comunitar de trei luni, cu posibilitatea reducerii acestuia dacă un acord va fi ratificat de Parlamentul britanic. Astfel, conform solicitării de amânare a Brexitului, liderii de la Bruxelles a aprobat prelungirea termenului de Brexit până la data de 31 ianuarie 2020. Conform cotidianului britanic „The Guardian”, documentul privind extiderea a circulat în interiorul statelor membre ale Blocului comunitar și urmează a fi aprobat în cursul zilei de astăzi. În urma extinderii termenului pentru Brexit, Marea Britanie va putea ieși din Uniunea Europeană în prima zi a lunii ce urmează celei în care acordul va fi ratificat.

De altă parte, liderul Partidului Unionist Democrat din Irlanda de Nord, Arlene Foster, a transmis parlamentarilor nord-irlandezi menținerea opoziției față de acordul Brexit propus de Boris Johnson și a avertizat asupra consecințelor acordului asupra unității Marii Britanii, considerând că documentul conduce regiunea britanică Irlanda de Nord către o direcție greșită.

„Cu cele 10 voturi ale noastre fiind atât de critice în Parlament, este o mare responsabilitate (pentru noi, n. red.) să sprijinim decizia corectă în ceea ce privește Irlanda de Nord, dar trebuie să avem fermitatea și puterea să rezistăm și să spunem nu când este nevoie. În privința Brexit, noi nu vom sprijini Guvernul când vom considera că acesta greșește fundamental, acționând într-un mod care este în detrimetrul Irlandei de Nord și conducându-ne către o direcție greșită. Noi ne vom opune lor și ne vom folosi voturile pentru a-i învinge. Fără nicio schimbare, noi nu vom vota pentru acordul prim-ministrului. Va fi rău pentru Irlanda de Nord din punct de vedere economic și va slăbi fundamentele acestui mare Regat Unit”, a declarat liderul partidului nord-irlandez.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page