top of page

Marea Britanie trebuie să nominalizeze un comisar european dacă Brexitul este amânat


Amânarea votului decisiv privind Acordul de Brexit nu a adus cu sine doar amânarea propriu zisă a ieșirii Marii Britani din Uniunea Europeană ci involuntar și o serie de consecințe pe care Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord trebuie să le suporte până la următorul termen de Brexit.

Cu toate că Boris Johnson a încercat să facă o serie de compromisuri formulând căteva propuneri care să transforme Acordul negociat deja de fostul premier britanic, Theresa May și Uniunea Europeană, într-unul avantajos pentru ambele tabere, actualul șef al Guvernului de la Londra a întâmpinat mereu piedici din partea Parlamentului. Cu o putere majoritară în Camera Comunelor și Camera Lorzilor, Partidul Laburist (opoziția), Scoția și Irlanda de Nord au reușit mereu să pună obstacole în fața planului lui Boris Johnson de a oficializa Brexitul cu orice preț, în data de 31 octombrie.

Dacă inițial a fost legea care interzice un Brexit fără acord, sâmbăta trecută, când era așteptată să voteze asupra Acordului de Brexit, Camera Comunelor i-a surprins atât pe britanici cât și pe europeni cu decizia de a amâna votul până când legislația noului Acord nu intră în vigoare. Astfel, premierul britanic a fost forțat de către amendamentul din weeknd să ceară în mod formal, amânarea Brexitului. Drept răspuns, Președintele în funcție al Consiliului European, Donald Tusk i-a transmis acestuia că va analiza cererea de amânare împreună cu șefii celor 27 de state membre ale Blocului comunitar și va lua o decizie în ceea ce privește noul termen pentru Brexit. Conform unor surse oficiale, Guvernul Boris Johnson a cerut ca liderii europeni să îi mai acorde Marii Britanii un răgaz până pe data de 31 ianuarie 2020. Cu toate că a solicitat amânarea Brexitului în mod oficial, Boris Johnson a refuzat să semneze scrisoarea trimisă Comisiei Europene, argumentând că în opinia sa amânarea va face mult rău atât britanicilor cât și europenilor și democrației.

În schimb, Boris Johnson a încercat să convingă Parlamentul britanic să voteze legislația noului Acord în trei zile, pentru ca astfel să mai existe încă o șansă pentru ca Brexitul să se oficializeze până la finalul lunii octombrie.

La începutul acestei săptămâni, Camera Comunelor a aprobat proiectul care prevede inițierea procedurilor pentru transpunerea în legislație a Acordului Brexit, după ce sâmbătă, a amânat votul decisiv asupra acestui proiect argumentând că mai întâi este importantă legislația. Totuși, Camera Comunelor a respins planul lui Boris Johnson de aadoptare a legislației în doar trei zile. „Practic, Camera Comunelor s-a pronunțat în favoarea continuării (în a doua lectură) a procedurii de aprobare a Acordului, care va ajunge în comisiile parlamentare de profil și ar putea suferi amendamente înainte de votul final. Ulterior, proiectul de acord va ajunge în Camera Lorzilor”, explică Mediafax.

De altă parte, Boris Johnson nu este mulțumit de faptul că trebuie să facă mereu față tentativelor Parlamentului britanic de a nu îi oferi undă verde să oficializeze Brexitul cât mai repede. Considerând că numai astfel, britanicii își vor recăpăta independența și autonomia, șeful Guvernului de la Londra a declarat pentru BBC că proiectul de Acord Brexit va reajunge să fie dezbătut în Camera Comunelor doar dacă parlamentarii aprobă organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie. „Dacă deputații vor mai mult timp pentru a studia acest acord excelent, vor avea această oportunitate doar dacă acceptă organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie”, a declarat Boris Johnson.

În tabără europeană însă, Ursula von Der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, a declarat că Marea Britanie va trebui să nominalizeze un comisar european în cazul în care va fi în continuare membră a Uniunii Europene și după data de 31 octombrie. Cu toate că mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jean-Claude Juncker este programat să se încheie pe data de 31 octombrie, este probabil ca mandatul acesteia să fie prelungit cu o lună deoarece noua Comisie Europeană este incompletă. Motivul acestei situații se datorează faptului că, comisarii propuși de către România, Ungaria și Franța au fost respinși de către Parlamentul European.

Conform legislației europene, fiecare stat membru al Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, are obligația de a nominaliza un comisar european.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page