top of page

Turcia și-a atins obiectivul. Președintele Recep Erdogan a anunțat că nu are nevoie să reia atacuril


După ce a lansat pe 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei intituală „Izvorul Păcii”, vizând miliția kurdă siriană a Unităților de Protecție a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră o grupare teroristă, președintele turc, Recep Erdogan a anunțat ieri că pentru moment, Turcia nu are nevoie să reia ofensiva împotriva forțelor kurde din nordul Siriei deoarece acestea s-au retras din zonele de frontieră. „În acest stadiu, nu este nevoie să conducem o nouă operațiune”, se arată într-un comunicat al ministerului turc al apărării.

După zile întregi de atacuri care, deși au vizat miliția turcă, au afectat inclusiv civilii, președintele Erdogan și vicepreședintele american Mike Pence au încheiat un acord ce prevede crearea unei zone de securitate în nordul Siriei. Astfel, la intervenția americanilor, Ankara a acceptat pe 17 octombrie să își suspende ofensiva timp de 5 zile, termen care a expirat marți, la ora 19.00 GMT. „La încheierea perioadei de 120 de ore, SUA au anunțat că s-a încheiat retragerea YPG din zonă”, se precizează în comunicat. Retragerea kurzilor a fost confirmată telefonic chiar de secretarul de stat american Mike Pompeo, omologului turc Mevlut Cavusoglu.

Potrivit ONG-ului Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), săptămâna trecută, raidurile aeriene ale Turciei au ucis civili în nord-estul Siriei. Astfel, în ciuda acordului privind încetarea focului în Siria, Turcia a continuat ofensiva. „Pe teren, vineri, violenţele continuau. Cinci civili şi patru combatanţi kurzi au fost ucişi într-un atac al aviaţiei turce în satul Bab al-Kheir, în nordul Siriei”, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

În noul context, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat a doua zi după încheierea acordului cu Statele Unite ale Americii, cu o reluare a operațiunii, dacă promisiunile nu sunt respectate până marți. Conform Președintelui în funcție al Consiliului European, Donald Tusk, Acordul turco-amerian nu este un „armistiţiu” real, ci „o cerere de capitulare a kurzilor”. De altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat o „iniţiativă comună” cu cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson în vederea unei întâlniri în curând cu Erdogan.

De peste occean, liderul de la Casa Albă a șocat din nou, declarând în seara acordului de încetare a focului în Siria că a decis cu bună știință să îi lase pe turci și kurzi să se lanseze în această bătălie feroce, pentru că aceștia erau „ca niște băiețandri care aveau nevoie să se încaiere”.

„Nu a fost ceva convenţional ceea ce am făcut. Am spus: au nevoie să se bată puţin. Uneori trebuie să-i lași să se bată o perioadă. Apoi, oamenii află cât de greu este să te lupți. Uneori trebuie să-i lași să se bată. Ca nişte copii, trebuie lăsaţi să se încaiere puţin şi apoi despărţiţi”, a spus Trump în timpul unui miting la Dallas, în Texas.

La auzul acestei declarații, Brett McGurk, fost trimis special al preşedinţiei americane pe lângă coaliţia anti-Stat Islamic, a calificat remarcile preşedintelui Trump drept „obscene şi ignorante”. „200.000 de persoane nevinovate refugiate, sute de morţi, informaţii credibile care vorbesc despre crime de război, prizonieri ai SI care evadează şi SUA care îşi evacuează şi bombardează propriile poziţii sau le cedează ruşilor. Doi băieţandri care se încaieră?!. S-au bătut câteva zile şi a fost mai degrabă brutal”, a adăugat Brett McGurk, înainte de a sublinia că „nu a fost vărsat niciun strop de sânge american”.

Aceste critici la adresa președintelui Statelor Unite ale Americii vin pe fondul acuzațiilor aduse lui Donald Trump potrivit cărora liderul americanilor a facilitat ofensiva turcă lansată miercurea trecută împotriva kurzilor din Siria, anunțând retragerea trupelor americane din nord-estul Siriei. „Bătălia s-a soldat cu peste 500 de morţi, în special kurzi, dintre care zeci de civili, şi cu 300.000 de refugiaţi”, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page