Țara Galilor și Scoția cer Uniunii Europene să aprobe o amânare a Brexit care să permită un nou refe
După ce a încercat tot ce i-a stat în putință pentru a obține oficializarea Brexitului în data de 31 octombrie, premierul britanic a pierdut aproape fiecare luptă în fața Parlamentului de la Londra. Cu toate că același lucru i s-a întâmplat și fostei șefe a Guvernului britanic, Theresa May, pentru Boris Johnson eșecul predecesoarei sale nu a făcut altceva decât să îl ambiționeze și mai mult că el va fi eroul britanicilor.
Din păcate pentru acesta, de fiecare dată când a încercat să propună un plan de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană, Boris Johnson s-a lovit de multe obstacole. Ultimul a fost chiar Parlamentul de la Londra care, în mult așteptata zi când trebuia să voteze Acordul negociat de Boris Johnson cu liderii de la Bruxelles, membrii Camerei Comunelor au decis amânarea acestuia. Nevoit astfel să ceară o nouă întârziere a deciziei de separare a Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord de Blocul comunitar, premierul britanic a pasat în weekend, controlul asupra Brexit, către liderii europeni.
Conform președintelui în funcție al Consiliului European, Donald Tusk, Boris Johnson a trimis sâmbătă seară, o scrisoare formală prin care a solicitat amânarea retragerii Marii Britanii din UE. Ulterior, premierul britanic a trimis încă două scrisori președintelui Consiliului European.
Duminică, Uniunea Europeană a transmis că va lua o decizie privind amânarea ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar după ce acordul pentru Brexit va fi dezbătut în Parlamentul de la Londra. Astfel, ambasadorii statelor membre UE au convenit că acordul de retragere trebuie trimis luni Parlamentului European. „Parlamentul European ar putea vota asupra acordului joi, cu condiția ca membrii Camerei Comunelo din Legislativul britanic să își dea acordul asupra sa, până atunci”, informează agenția națională de presă, Mediafax.
Potrivit negociatorului Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, procesul de ratificare se desfășoară „în mod obișnuit”. Între timp, Boris Johnson a fost acționat în judecată pentru că a recomandat UE să refuze amânarea Brexit. Conform Mediafax, o instanță judiciară din Scoția a început reanalizarea cazului premierului britanic, acuzat că nu a aplicat în mod corect decizia Parlamentului de a cere Uniunii Europene amânarea Brexit, întrucât nu a semnat scrisoarea formală și a recomandat să nu fie acceptată propria cerere. Practic, Boris Johnson a trimis o scrisoare cerând amânarea Brexitului nu pentru că așa este corect, ci pentru că a fost forțat să o facă, iar pentru a explica acest lucru, premierul britanic a mai trimis cel puțin încă o scrisoare în care argumenta că amânarea Brexit ar fi o eroare. Exact acest tip de comportament este acum obiectivul unei investigații efectuate de Curtea Supremă din Scoția. Dacă va fi găsit vinovat de sfidarea justiției, liderul de la Londra riscă o amendă penală sau chiar condamnarea la închisoare, cel mai probabil cu suspendare.
Deputata scoțiană Joanna Cherry, care a formulat reclamația împotriva lui Boris Johnson, a afirmat că liderul de la Londra a recurs la „un truc pueril prin nesemnarea scrisorii li prin trimiterea altei scrisori contradictorii”. „Echipa noastră juridică are rolul de a reaminti instanței că, în afară de promisiunea de a se conforma Legii Benn, premierul a promis și că nu va încerca să afecteze scopul Legii”, a declarat Cherry.
Decizia Parlamentului britanic de a amâna votul decisiv asupra Acordului propus de Boris Johnson l-a enervat atât de tare pe premierul de la Londra încât acesta nu a putut acepta manevra cu care Camera Comunelor au reușit să îndepărteze șansele Brexitului pentru data de 31 octombrie. Boris Johnson negociase deja un nou acord cu Uniunea Europeană, eliminând mecanismul numit „backstop”, o serie de garanții pentru evitarea instituirii punctelor vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord și Irlanda. „Inițial, Irlanda de Nord ar fi urmat să rămână în uniunea vamală a UE, însă noul protocol prevede că întreaga Marea Britanie va părăsi uniunea vamală, deși unele proceduri vamale comunitare se vor aplica produselor care vor ajunge pe teritoriul nord-irlandez din restul Marii Britanii. Prevederile vor rămâne în vigoare până cel puțin în 2024, iar apoi atât timp cât decide Adunarea parlamentară nord-irlandeză”, informează Mediafax.
Și cum evenimentul de sâmbătă seară nu era suficient pentru ego-ul și cariera politică a lui Boris Johnson, guvernele regiunilor britanice Țara Galilor și Scoția îi cer lui Donald Tusk să aprobe o amânare a Brexitului care să permită organizarea unui nou referendum privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană. „O amânare a Brexit ne-ar permite să analizăm în mod adecvat Acordul și să elaborăm legislația în concordanță cu responsabilitățile constituționale. Deși în mod clar Consiliul European va analiza cât va fi amânarea, noi am prefera o amânare suficient de lungă pentru a permite organizarea în Marea Britanie a unui nou referendum. Atât guvernele, cât și parlamentele noastre sunt favorabile unui nou referendum și rămânerii Marii Britanii în UE”, au precizat premierul Țării Galilor, Mark Drakeford și omologul său din Scoția, Nicola Sturgeon într-o scrisoare trimisă președintelui în funcție al Consiliului European.