top of page

Noul Acord Brexit stă în mâna Parlamentului European și a Parlamentului britanic


Potrivit noului Acord semnat de Marea Britanie și Uniunea Europeană, ambele tabere sunt dispuse să facă compromisuri privind Brexitul, în speranța că astfel, ieșirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din Blocul comunitar nu ar fi fost una dură și cu un impact negativ asupra cetățenilor britanici și ai celor europeni. Conform noului Acord, Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieței unice europene, dar va face parte din teritoriul vamal al Regatului Unit. Potrivit informațiilor postate de știrile Pro Tv, „nu vor exista controale vamale pe insula Irlanda, acestea urmând să fie efectuate în porturi. Pentru bunurile care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord ca destinaţie finală, nu se vor percepe taxe vamale ale UE. Nu se vor plăti astfel de taxe nici pentru bunurile transportate de călători peste frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, precum şi nici pentru încă o categorie de bunuri destinate mai degrabă consumului imediat decât prelucrării ulterioare, categorie ce urmează să fie definită mai precis de o comisie mixtă britanico-europeană. Irlanda de Nord va putea să beneficieze de viitoarele acorduri comerciale pe care le va încheia guvernul britanic. Dacă bunurile achiziţionate în baza acestor acorduri nu ajung în Irlanda sau în restul pieţei unice europene, asupra lor vor fi percepute numai taxe vamale britanice”.

Cu toate că începând cu 1 noiembrie, Marea Britanie trebuie să se supună acestui compromis de a „împărți” Irlanda de Nord cu Uniuna Europeană, conform Acordului, la patru ani după intrarea acestuia în vigoare, legislativul Irlandei de Nord va decide prin majoritate simplă dacă această regiune va rămâne aliniată normelor europene înscrise în documentul semnat ieri. Dacă votul va fi unui favorabil, atunci acest sistem propus acum, va fi prelungit cu încă patru ani. În cazul în care votul va fi unul negativ, va exista o perioadă transitorie de doi ani în care ambele tabere vor trebui să găsească o soluție pentru a evita apariția unei frontiere fizice între Irlanda și Irlanda de Nord.

În comparație cu soluția de „backstop”, din precedentul acord, respins de astfel de parlamnetul britanic, nu va fi nevoie ca noul protocol convenit ieri să fie înlocuit de un acord ulterior între UE și Regatul Unit, ceea ce reprezintă o concesiune substanțială făcută de europeni. Tot în cadrul noului Acord, Bruxellesul și Londra au reușit să rezolve și chestiunea TVA-ului.

„Am atins două obiective: să menţinem integritatea pieţei unice europene, dar şi să satisfacem interesele legitime ale Regatului Unit”, a declarat fericit, Michel Barnier, negociarorul-șef al Uniunii Europene.

„Acum este momentul să încheiem Brexit-ul. Și împreună putem lucra la construirea parteneriatului nostru viitor”, a declarat Boris Johnson.

În cealaltă taberă, Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că acordul la care s-a ajuns joi între Uniunea Europeană şi Regatul Unit exclude orice necesitate de a amâna din nou data Brexitului, prevăzut să aibă loc la 31 octombrie. „Nu va exista o amânare. Nu mai există motiv să amânăm suplimentar Brexitul, trebuie să aibă loc acum. Avem un acord. Prim-ministrul britanic trebuie să se asigure că va trece etapa parlamentului britanic. Sper că aşa se va întâmpla. Noul acord este unul corect şi echilibrat. Sunt mulţumit că există un acord, dar trist pentru Brexit. Abia aştept să-mi continui conversaţiile cu Boris. Pentru că vom începe negocierile privind viitoarea relaţie imediat ce acordul este aprobat. Ne vom începe dezbaterile pe 1 noiembrie”, a spus mai spus Jean-Claude Juncker.

Potrivit Președintelui în funcție al Comisiei Europene, „dacă acordul este aprobat până la 31 octombrie, ambele părți vor începe discuțiile privind punerea în aplicare a acestuia în ziua următoare, pe 1 noiembrie, fără întrerupere”.

„Sunt mulțumit de înțelegere. Dar sunt trist din cauza Brexitului”, a conchis Juncker.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page