Dacă nu va ajunge la un nou acord până sâmbătă, Marea Britanie va cere amânarea Brexitului


În ciuda faptului că ofizializarea unei decizii în ceea ce privește ieșirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord este așteptată la finalul acestei luni, pentru Guvernul Boris Johnson și liderii de la Bruxelles, săptămâna aceasta este una decisivă. Negocierea unui Acord care să puncteze termenii unei înțelegeri între cele două tabere este factorul suprem în această etapă a Brexitului. Cu toate că și-a dorit ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană fără nicio întârziere, cu sau fără Acord, premierul britanic, Boris Johnson este forțat să accepte noua condiție impusă de Parlamentul de la Londra, conform căreia Brexitul va avea loc pe data de 31 octombrie numai dacă Marea Britanie și Blocul comunitar vor semna un Acord.

Forțat de această condiție recentă, șeful Guvernului a formulat săptămâna trecută mai multe propuneri privind Acordul Brexit. În locul așa-numitei „plasă de siguranță” convenită, care urmărește să garanteze o graniță irlandeză deschisă, Boris Johnson a propus aranjamente vamale alternative. Conform acestuia, „ambele părți trebuie să vadă dacă există suficientă disponibilitate pentru compromis pentru a obține un acord până la 31 octombrie”, când, potrivit promisiunii sale, Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar cu sau fără acord.

Propunerea abordează „pragmatic” impactul Brexit-ului asupra Irlandei de Nord, care va părăsi UE cu restul Regatului Unit și asupra Irlandei, stat membru al UE, mai consideră Johnson.

„Sper că aceste propuneri vor purea oferi acum baza pentru negocieri rapide spre o soluție”, i-a transmis premierul britanic președintelui în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole. Până la sfârşitul perioadei de tranziţie după Brexit, în decembrie 2020, parlamentul şi executivul din Irlanda de Nord vor trebui să îşi dea acordul pentru acest sistem, iar apoi vor trebui să îl aprobe la fiecare patru ani. Pentru a se evita verificările vamale, va fi introdus un sistem de declaraţii, cu un proces simplificat pentru micii comercianţi. Documentul precizează că propunerile ar garanta integritatea pieţei unice a UE şi ar respecta acordul de pace din Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt a trei decenii de conflicte sectariene în provincie”.

Considerând-o o propunere care este acceptabilă pentru ambele părți, șeful Guvernului de la Londra a precizat că oferta prezentată de el „elimină toate controalele de reglementare pentru schimburile de bunuri între Irlanda de Nord și Irlanda, garantând că reglementările pentru bunuri în Irlanda de Nord vor rămâne aceleași ca în restul UE”.

De partea cealaltă, Uniunea Europeană a primit cu reticență propunerile lui Boris Johnson și cu toate că a promis că le va analiza în profunzime, potrivit mai multor oficiali europeni, este nevoie de un plan mai clar și concret pentru ca cele două tabere să semneze un Acord până la finalul acestei luni.

În această situație de criză politică, ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay a transmis că „Marea Britanie va solicita amânarea ieșirii din Uniunea Europeană în cazul în care nu ajunge la un acord cu Bruxellesul până sâmbătă”. „Pot confirma, așa cum premierul a transmis în mod repetat, că, în primul rând, Guvernul se va conforma legii și, în al doilea rând, se va conforma garanțiilor oferite instanței