top of page

Decizia de condamnare a nouă lideri separatiști catalani, a aprins Barcelona în ultimele trei zile


În ciuda faptului că a trecut ceva timp de când Spania a obișnuit presa internațională să fie pe prima pagină din cauza independenței pe care Barcelona o cere față de restul țării, săptămâna aceasta, vestea că după patru luni de deliberări, instanța supremă de la Madrid a decis că nouă lideri separatiști catalani au primit sentințe între 9 și 13 ani în închisoare, a readus Spania în prim plan. Nemulțumiți de această decizie, un număr impresionant de catalani au provocat ample proteste la Barcelona și în alte orașe din regiune, soldate cu rănirea a cel puțin 78 de persoane.

Privind șocat la reacția cetățenilor, Guvernul de la Madrid a denunțat „violența generalizată” din cadrul protestelor desfășurate la începutul acestei săptămâni de la Barcelona și alte orașe din Catalonia, ca urmare a condamnării unor lideri separatiști catalani. „Este evident că nu ne aflăm în fața unei mișcări cetățenești pașnice, ci în fața unei mișcări coordonate de către diverse grupuri care fac uz de violență stradală pentru a afecta conviețuirea pașnică din Catalonia”, a declarat Guvernul Pedro Sanchez prin intermediul unui comunicat.

În 2017, Catalonia a organizat un referendum prin care s-a cerut independența fașă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependență, nu a fost aprobat de Curtea Constituțională din Spania. Cu toate acestea, Parlamentul catalan a proclamat independența, dar a suspendat decizia. Privind uimiți la criza din Spania, liderii Uniunii Europene au pledat în repetate rânduri pentru soluționarea crizei prin dialog.

Odată cu sentințele de arestare ale celor nouă lideri separatiști, Belgia a primit și ea un al treilea mandat european de arestare, emis de Curtea Supremă spaniolă, pe numele fostului lider caalan Carles Puigdemont, care imediat ce a fost amenințat cu arestarea pe teritoriul Spaniei, a fugit în Belgia, cerând protecție. Conform unei purtătoare de cuvânt a procurorilor de la Bruxelles, „mandatul a ajuns în limba spaniolă, însă legea spune că acesta trebuie trimis în una dintre cele trei limbi naționale ale Belgiei sau în engleză, așa că Spania va trimite un nou mandat săptămâna viitoare”.

Luând în considerare complexiatea emiterii noului mandat și având în vedere celelalte două mandate trimise pe numele domnului Puigdemont, cazul va avea nevoie de o analiză detaliată”, a declarat aceasta. Astfel, mandatul de arestare emis pe numele lui Carles Puigdemont, fost premier al Catalaniei și unul dintre liderii mișcării secesioniste din această regiune, se adaăugă celorlalte mandate emise pe numele altor nouă lideri separatiști catalani care au fost condamnați pentru rolul pe care l-au jucat în tentativa de proclamare a independenței regiunii Catalonia în 2017.

Imediat ce aceste decizii au fost făcute publice, mai multe manifestații publice ale susținerii mișcării secesioniste din Catalonia au avut loc în Spania. Cei nouă catalani condamnați au solicitat prin intermediul unei postări comune, încetarea violențelor care s-au iscat în cadrul acestor manifestații. Apelul vine în urma avertismentului transmis de Guvernul spaniol, conform căruia acesta va răspunde violenței manifestate în cadrul protestelor în mod „ferm, proporțional și unitar”.

În cadrul protestelor de aseară (miercuri, n. red.), poliția din Spania a arestat nu mai puțin de 50 de persoane. „Tot sprijinul pentru mobilizări și pentru marșuri masive și pașnice. Violența nu ne reprezintă pe noi”, au scris liderii arestați în postarea comună.

Aseară, în cea de-a treia zi consecutivă de proteste la Barcelona, manifestanții au incediat mai multe mașini, au aruncat cu cocktailuri Molotov, pietre și „obiecte umplute cu acid” spre forțele de ordine. În urma manifestațiilor din zilele precedente, 125 de persoane au fost rănite, printre aceștia numărându-se și membri ai forțelor de ordine.

Din Belgia, Carles Puigdemont, i-a încurajat pe protestatari să continue să se mobilizeze într-un tsunami democratic. Succesorul său în funcția de premier regional, Quim Torra, a afirmat miercuri spre joi noapte că „un grup de infiltrați și provocatori” a fost responsabil pentru recentele acte de „vandalism”. „Mișcarea de independență nu este și nu a fost niciodată violentă. Nu există niciun motiv sau justificare pentru a incendia mașini”, a spus Torra.

În afara Barcelonei, mii de persoane au protestat pașnic, inițiind inclusiv „marșuri pentru libertate” spre Barcelona.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page