top of page

Hagibis, cel mai distrugător taifun din ultimele șase decenii, a lovit Japonia


Cu toate că în momentul de față, planeta beneficiază de tehnici de apărare imposibil de imaginat acum două sute de ani, natura încă rămâne greu de stăpânit în anumite zone. În timp ce Rusia poate controla ploaia, poziția geografică a Statelor Unite ale Americii și a Japoniei este continuu amenințată de Oceanul Pacific și puterea devastatoare a acestuia atunci când adâncul apelor se răzbună.

Imaginile din satelit arătau acum două zile un taifun care avea să se apropie de Japonia, inclusiv de regiunea orașului Tokyo, considerat de către specialist ca urmând să fie cel mai distrugător taifun din ultimele șase decenii. Speriate, autoritățile nipone au recomandat evacuarea a sute de mii de persoane în condițiile în care meteorologii niponi progrozau că taifunul numit Hagibis urmează să fie cel mai distrugător fenomen de acest fel după anul 1958, atunci când peste 1.200 de persoane au decedat în Japonia din cauza unui taifun masiv.

Astfel, mai multe autorități municipale au început să emită în weekend, avize de evacuare pentru unele zone cu risc deosebit, incluziv unele aflate în regiunea capitalei japoneze. Potrivit postului public NHK, sâmbătă, în prefectura Chiba, la est de Tokyo, rafalele puternice de vânt au spulberat acoperișurile unor clădiri. Ca măsură de precauție, magazinele și fabricile au fost închise în mai multe zone, iar organizatorii Cupei Mondiale de rygby au anunțat joia trecută, că două partide au fost anulate pe motive de siguranță din cauza taifunului. De asemenea s-a procedat și cu Marele Premiu al Japoniei, pe circuitul Suzuka când organizatorii Formula 1 au anunțat că au anulat toate cursele de pregătire și calificare programate sâmbătă.

Conform meteorologilor zona de coastă pacifică a insulei Honshu, cea mai populată din Japonia, urma să fie cea mai afectată de taifun, preconizându-se valuri înalte care ar putea provoca inundații și alunecări de teren.

După ce s-a abătut pe coasta de nord-est și pe insula nordică Hokkaido, duminică seara, taifunul Hagibis a lovit Japonia lăsând în primele sale ore șase persoane decedate (în refecturile Chiba, Gunma, Kanagawa șu Fukushima) și alte 15 date dispărute. Hagibis a paralizat Tokyo și a provocat revărsarea râurilor care au dus la evacuarea a milioane de oameni înainte de a se îndrepta spre coasta de nord-est a Japoniei.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „autoritățile au emis avize și ordine de evacuare pentru peste 6 milioane de oameni în Japonia, în timp ce furtuna a dezlănțuit cele mai puternice ploi și vânturi în ani. În alte câteva ore, aproximativ 100 de răniți au fost raportați, în timp ce peste 270.000 de gospodării au rămas fără curent electric”. De asemenea, furtuna a adus precipitații record în multe zone, inclusiv în localitatea Hakone.

Tradus ca „viteză”, taifunul Hagibis a adus cu el și un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade, zguduind Tokyo.

Cele mai recente informații arată că cel puțin 35 de persoane au murit în urma taifunului. În timp ce operațiunile de căutare și salvare se află în desfășurare, aproximativ 21 de râuri s-au revărsat, iar mai multe drumuri au fost blocate din cauza alunecărilor de teren, îngreunând astfel sarcina autorităților. Autoritățile au trimis elicoptere și bărci pentru a salva persoanele blocate în casele inundate, în timp ce Guvernul a trimis trupe în zonele cele mai afectate. În continuare, agenția meteorologică din Japonia a emis avertizări de ploi puternice pentru 13 prefecturi japoneze.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page