top of page

Turcia amenință Uniunea Europeană: „Vom deschide porțile și vom trimite milioane de refugiați sirien


Relația dintre președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și Uniunea Europeană nu a fost una extrem de prietenoasă chiar și înainte ca Administrația de la Ankara să lanseze operațiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontiere comune, vizând grupuri insurgente kurde. În 2016, Uniunea Europeană a apelat la Turcia pentru a nu lăsa sutele de mii de refugiați care veneau din Siria sau Irak către Europa, să folosească teritoriile turce ca pe o poartă de intrare în Europa.

Luată cu asalt de invazia imigranților și a refugiaților, Uniunea Europeană a decis în primăvara lui 2016 ca toate statele membre să primească și să integreze cote obligatorii cu extracomunitarii, însă această decizie nu a fost pe placul celor 28 de țări ale Blocului comunitar. În timp ce Parlamentul, Comisia și Consiliul European se luptau pentru a-și impune autoritatea față de tratatele pe care le au cu statele membre, Turcia a cerut o sumă de bani pentru a fi motivată să ajute UE cu refugiații.

Cu toate acestea, când președintele turc și-a lansat campanie electorală pentru un nou mandat ca președinte, mai multe state membre au refuzat să îi permită desfășurarea acțiunilor de susținere a mesajului său politic după ce Erdogan susținea reintroducerea pedepsei capitale. Astfel, relațiile dintre Turcia și Blocul comunitar au fost din nou tensionate.

La mijlocul săptămânii acesteia, Adminsitrația de la Ankara a lansat operațiuni militare asupra grupurilor insurgente kurde din nordul Siriei, acțiune pe care Uniunea Europeană a condamnat-o imediat, catalogând-o ca fiind „o ocupație militară”. Furios că părerea Blocului comunitar este una negativă la adresa sa, președintele turc a amenințat statele europene cu trasfenrul de refugiați de origine siriană, localizați în prezent pe teritoriul Turciei. „Președintele Erdogan a atras atenția asupra manierei în care comunitatea internațională se raportează la demersul Turciei, pe care îl cataloghează ca fiind o formă de ocupație militară, după ce liderii mai multor state au condamnat hotărârea autorităților de a ataca statul sirian”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

„Noi com deschide porțile și vom trimite 3.6 milioane de refugiați sirieni către voi”, a declarat Erdogan în cadrului unui discurs în fața partidului său, Justiție și Dezvoltare, răspunzând criticilor statelor europene. În cadrul aceluiași discurs, liderul de la Ankara a reiterat scopul demersului său militar ce constă în eliminarea elementului terorist de pe teritoriul său, și nicidecum invadarea Siriei. Referindu-se la criticii externi, Recep Erdogan a precizat: „ei nu sunt onești, ei doar aruncă vorbe. Noi creăm acțiune, care e diferența noastră”. Conform președintelui turc, bilanțul victimelor atacurilor începute miercuri este de 109 „teroriști uciși”.

De cealaltă parte, Comisia Europeană a sfăuit-o pe Turcia că dacă vrea să adere la Blocul comunitar, ar trebui să se alinieze politicii exterene a UE. „Aderarea la Uniunea Europeană prevede ca toate statele candidate trebuie să se alinieze politicii externe a UE ... în acel context, dacă Turcia își ia în serios ambițiile (de a se alătura blocului), aceasta este calea de urmat”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. Miercuri seară, Uniunea Europenă a somat Turcia să înceteze urgent ofensiva militară în nordul Siriei, denunțând inițiativa „unilaterală” a administrației de la Ankara.

„Este puțin probabil ca pretinsa zonă de securitate prevăzută de Turcia în nord-estul Siriei să răspundă criteriilor internaționale în materie de repatriere a refugiaților”, a subliniat Uniunea Europeană într-o declarație comună a celor 28 de state membre, avertizând că nu va furniza asistență pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populației”.

Conform autorităților locale, în cursul zilei de ieri, cel puțin doi civili au murit și alți 46 au fost răniți în Turcia în urma unui atac cu rachete lansate de milițiile kurde din Siria. Victimele sunt un bărbat turc și un bebeluș de origine siriană. Cei 46 de răniți au fost spitalizați. De la începutul ofensivei militare Turciei, cel puțin nouă civili au fost uciși în nord-estul Siriei.

Între timp, relațiile externe ale Turciei ating cote maxime. Ambasadorul Turciei a fost convocat joi după-amiază la Ministerul italian de Extrene pentru a i se transmite o notă de protest față de incursiunea militară turcă în nordul Siriei. Potrivit Ministrului italian de Externe, Luigi Di Maio, ofensiva este „inacceptabilă” și a cerut încetarea imediată a luptelor. De asemenea, ambasadorul Turciei la Paris a fost convicat joi la Ministerul francez de Externe pentru a oferi explicații în legătură cu ofensiva militară.

În timp ce atacurile turce ucid în fiecare zi noi oameni în nordul Siriei, toate statele lumii stau și privesc acțiunile brutale ale Administrației Recep Erdogan, limitându-se la declarații și sfaturi. În același context, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a cerut Turciei să dea dovadă de reținere în ofensiva militară. „Mizez pe Turcia să dea dovadă de reținere și să se asigure că acțiunile din nordul Siriei sunt ponderate și proporționate și să evite producerea de noi suferințe umane. Trebuie să ne amintim că este necesar să rămânem împreună în lupta împotriva inamicului comun, care este rețeaua ISIS”, a declarat Stoltenberg.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page