top of page

Uniunea Europeană transmite: „Marea Britanie trebuie să facă mai multe concesii dacă vrea să ajungă


Sunt ultimele săptămâni până la termenul limită când Guvernul de la Londra condus de Boris Johnson trebuie să ia o decizie finală în ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu toate că inițial a încercat să forțeze un Brexit fără acord, Johnson a pierdut controlul asupra Brexitului și modul în care își dorea personal să îl oficializeze, fiind forțat acum să respecte o lege aprobată acum două săptămâni de Camera Comunelor și Camera Lorzilor, potrivit căreia se interzice părăsirea Blocului comunitar fără o înțelegere.

Nevoit să găsească o soluție pentru Acordul deja negociat de Theresa May cu liderii de la Bruxelles, premierul britanic s-a afișat săptămâna trecută public prezentându-și o serie de propuneri generale care să completeze acest proiect. În opinia lui Boris Johnson, fostul Acordul este un act de sinucidere care nu desparte Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord de Uniunea Europeană, ci dimpotrivă, le menține într-o relație de interdependență chiar și după efortul îndelung de a separa Regatul Unit de UE.

Aflat între ciocan și nicovală, Boris Johnson crede în continuare că Marea Britanie ar trebui să părăsească Blocul comunitar pe 31 octombrie, fără un acord, recăpătându-și de urgență independența și autonomia. În acest sens, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat că „producerea unui Brexit fără acord va avea ca rezultat declinul Marii Britanii și slăbirea surselor de dezvoltare de pe continent”. Într-un interviu publicat de Les Echos, Juncker a precizat că „nu acceptă jocul de a transmite vina eșecului privind negocierile asupra Uniunii Europene” și că vina este a Marii Britanii nu a Blocului comunitar.

Cu toate acestea însă, Boris Johnson speră să îi convingă pe liderii Uniunii Europene să accepte noile sale propuneri formulate săptămâna trecută. Acestea fac referire la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda, unde Boris Johnson pledează pentru o perioadă de tranziție limitată, anunțând că așteaptă compromisuri din partea Uniunii Europene. „Compromisul propus de noi elimină așa-numitele garanții din fostul Acord de retragere din UE. Aceste propuneri respectă decizia luată de poporul britanic în sensul ieșirii din UE, abordând pragmatic consecințele acestei decizii asupra Irlandei de Nord și Irlandei. Propunerile oferă menținerea alinierii la rglementările comunitare pentru o perioadă îndelungată pe toată insula Irlanda după încheierea perioadei de tranziție, atât timp cât acceptă locuitorii din Irlanda de Nord. Propunerile furnizează soluția unui Brexit concret în care politicile comerciale britanice sunt în totalitate sub controlul Marii Britanii de la început. Măsurile asigură că frontiera dintre Irlanda de Nord și Irlanda va rămâne deschisă, permițând protejarea prevederilor Acordului din Vinerea Mare”, a afirmat Boris Johnson într-o scrisoare trimisă președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

De cealaltă parte, Uniunea Europeană a reacționat cu reticență la noile propuneri ale Guvernului de la Londra, anunțând săptămâna trecută că le va analiza în profunzime.

În cursul zilei de ieri totuși, negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a transmis că Blocul comunitar nu poate ajunge la un acord cu Marea Britanie pe tema Brexit. „Pentru a fi sincer, nu suntem în poziția de a putea ajunge la un acord cu Marea Britanie (...) Un acord încă este posibil dacă există voință politică”, a declarat Michel Barnier în Parlamentul European.

Mai mult, Uniunea Europeană i-a transmis premierului britanic că trebuie să facă mai multe concesii dacă vrea să ajungă la un acord de Brexit în ultimul moment. „După ce o sursă din Downing Streer a informat că o înțelegere este imposibilă din cauză că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a făcut cereri inacceptabile, UE l-a acuzat pe Johnson că joacă un joc stupid de a da vina pe altcineva”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

„Riscul unui Brexit fără acord este real și depinde de o decizie din partea Guvernului Marii Britanii, însă nu va fi niciodată alegerea prefectă a Uniunii Europene”, a declarat Jean-Claude Juncker.

Cancelarul german Angela Mekel și președintele francez, Emmanuel Macron se vor întâlni duminică la Palatul Elysee pentru a discuta înainte de summit-ul UE, care va avea loc în perioada 17-18 octombrie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page