top of page

Noul plan privind Brexit a stârnit o serie de reacții pro și contra


După o serie largă de controverse în ceea ce privește modul în care premierul britanic, Boris Johnson a decis să soluționeze problema ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, șeful Guvernului de la Londra a decis că luna octombrie va fi o lună de foc atât pentru britanici cât și pentru liderii europeni. Cu toate că a adoptat o abordare dură față de negocierile cu Bruxelles-ul, Boris Johnson a apelat la regina Elisabeta a II-a pentru a-i susține planul de suspendare a Parlamentului. În ciuda faptului că a primit ceea ce și-a dorit, iar opoziția a fost dată la o parte pentru câteva săptămâni, premierul a pierdut repede controlul asupra planului său, după ce Camera Comunelor și Camera Lorzilor apucaseră să voteze o moțiune prin care Brexitul trebuie oficializat numai cu un acord. Crezând că are o lună la dispoziție pentru a găsi o soluție în ceea ce privește data de 31 octombrie, Boris Johnson a mai primit o lovitură puternică, de data aceasta de la Curtea Supremă a Marii Britanii ai cărei judecători au hotărât în unanimitate că decizia suspendării Parlamentului este ilegală.

Reîntorși la activitate, membrii Camerei Comunelor și Camerei Lorzilor au adus cu ei prioritatea unui Brexit cu acord. Forțat să respecte noua lege, premierul britanic a promis că săptămâna aceasta va prezenta atât Parlamentului britanic cât și oficialilor europeni, noul plan privind Brexit.

Conform ministrului britanic responsabil de coordonarea unui Brexit fără acord, Michael Gove, „noul plan al lui Johnson ar putea câștiga suficientă susținere pentru a fi aprobat de Parlament”. Astfel spus, Gove consideră că documentul pe care premierul britanic îl va prezenta, va avea parte de mai multă încredere decât a avut acordul negociat de Theresa May și UE, acord care a fost respins de trei ori de Parlamentul de la Londra și care a dus și la demisia mai multor miniștri nemulțumiți cu termenii aceluia.

În cursul zilei de ieri, Boris Johnson a formulat propuneri generale privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda, pledând pentru o perioadă de tranziție limitată și anunțând că așteaptă compromisuri din partea Blocului comunitar. „Compromisul propus de noi elimină așa numitele garanții din fostul Acord de retragere din UE. (...) Aceste propuneri respectă decizia luată de poporul britanic în sensul ieșirii din UE, abordând pragmatic consecințele acestei decizii asupra Irlandei de Nord și a Republicii Irlanda”, a afirmat premierul britanic într-o scrisoare trimisă lui Jean-Claude Juncker.

În timp ce câțiva deputați conservatori și membri ai opoziției au semnalat că susțin noua propunere a lui Johnson, Partidul Democrat Unionist a salutat planul premierului.

„Aceasta pare să aibă o majoritate solidă”, a declarat Michael Gove.

La polul opus, europarlamentarul Guy Verhofstadt a declarat că reacția inițială privind propunerile făcute de premierul britanic pentru Brexit, nu a fost una pozitivă. „Vă pot spune că prima reacție nu a fost una pozitivă, în sensul că nu considerăm că aceste propuneri sunt ceva de care Irlanda are nevoie”, a declarat acesta, adăugând că va oferi un răspuns mai elaborat în cursul zilei de astăzi.

În ceea ce privește reacția Uniunii Europene, președintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat că propunerile făcute miercuri de către autoritățile britanice în privința ieșirii Angliei, Scoției, Irlandei de Nord și Țării Galilor din Uniunea Europeană reprezintă un progres dar încă mai sunt unele puncte problematice care vor trebui discutate în următoarele zile”. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „în cadrul unei convorbiri telefonice, Juncker i-a spus premierului Marii Britanii, Boris Johnson, că Executivul comunitar va examina legalitatea propunerilor”. Cu toate acestea însă, Jean-Claude Juncker i-a mulțumit lui Boris Johnson pentru disponibilitatea de a negocia cu Uniunea Europeană înaintea Consiliului European din octombrie.

Conform unui comunicar al Comisiei Europene, Juncker a recunoscut aspectele pozitive, în principal cele referitoare la controalele de la granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Totuși, „președintele a remarcat că încă există unele unele puncte problematice care vor trebui discutate în următoarele zile, mai ales în legătură cu garanțiile privind frontiera irlandeză”, se mai arată în comunicat.

Comisia Europeană mai adaugă faptul că noi discuții între echipele de negociatori ale UE și Marii Britanii vor avea loc în următoarele zile la Bruxelles. „Uniunea Europeană vrea un Acord. Suntem în continuare uniți și dispuși să lucrăm în continuare 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, așa cum am făcut și în ultimii trei ani”, informează Comisia Europeană.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page