top of page

Boris Johnson și-a prezentat propunerile pentru Brexit în Parlamentul britanic


Cu toate că planul său inițial era să mizeze pe un Brexit fără acord pe 31 octombrie, premierul britanic, Boris Johnson a fost nevoit să își schimbe radical atitudinea cu care abordează negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. În ciuda faptului că a reușit să obțină sprijinul reginei Elisabeta a II-a în vederea suspendării activității Parlamentului, o investigație amplă a Curții Supreme a Marii Britanii a scos la iveală că această decizia este una ilegală, drept pentru care, în timp ce șeful Guvernului de la Londra și-a pierdut din credibilitate, membrii Camerei Comunelor și ai Camerei Lorzilor și-au reluat activitatea.

Obligat să ia în considerare noua lege conform căreia Brexitul poate fi oficializat numai cu un Acord, Boris Johnson a transmis că va prezenta atât Parlamentului cât și Uniunii Europene noul plan Brexit.

În cursul zilei de ieri, în cadrul reuniunii anuale a Partidului Conservator, premierul britanic a făcut publice propunerile sale privind ieșirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din Blocul comunitar. În cadrul acestora se specifică propuneri generale privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda, pledând pentru o perioadă de tranziție limitată și anunțând că așteaptă compromisuri din partea Uniunii Europene. „Compromisul propus de noi elimină așa numitele garanții din fostul Acord de retragere din UE (...). Aceste propuneri respectă decizia luată de poporul britanic în sensul ieșirii din UE, abordând pragmatic consecințele acestei decizii asupra Irlandei de Nord și Irlandei. Propunerile oferă menținerea alinierii la reglementările comunitare pentru o perioadă îndelungată pe toată insula Irlanda după încheierea perioadei de tranziție, atât timp cât acceptă locuitorii din Irlanda de Nord. Propunerile furnizează soluția unui Brexit concret în care politicile comerciale britanice sunt în totalitatea sub controlul Marii Britanii de la început. Măsurile asigură că frontiera dintre Irlanda de Nord și Irlanda va rămâne deschisă permițând protejarea prevederilor Acordului din Vinerea Marea”, a afirmat Boris Johnson într-o scrisoare trimisă președintelui în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Blocul comunitar a salutat aceste propuneri însă, conform președintelui în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, încă există probleme care vor trebui rezolvate înainte de a ajunge la un acord.

Înainte de a se adresa astăzi, Parlamentului de la Londra, unde va prezenta aceste propuneri și Parlamentului britanic, Boris Johnson a admis că planul său nu are tot ce și-ar dori și că este un compromis. De altă parte, potrivit unor oficiali europeni, „propunerile prezentate de Boris Johnson nu reprezintă o bază pentru realizarea unui acord ulterior”. Aceștia atrag atenția însă asupra necesității de a soluționa toate problemele implicate de ieșirea Marii Britanii din UE.

„Mai mulți oficiali de la Bruxelles, membri ai Parlamentului European, și-au exprimat joi opiniile în legătură cu propunerile premierului britanic, apreciind faptul că acestea nu constituie o bază suficientă pentru întocmirea ulterioară a unui acord între Blocul european și Marea Britanie și, chiar mai mult, că reprezintă pași regresivi față de planurile anterioare”, infomează agenția națională de presă, Mediafax.

Conform aceleiași surse citate, „liderii europeni au statuat că demersul prim-ministrului Johnson nu poate semnifica mai mult decât un punct de plecare pentru dezbateri ulterioare”. „Nu deține nicio soluție decentă pentru granițe. Și introduce o graniță convențională pe insula irlandeză”, a apreciat un oficial european de rang înalt.

În cursul zilei de ieri, Grupul de Coordonare privind Brexit (BSG), entitate subordonată Parlamentului European, s-a întâlnit cu negociatorul Comisiei Europene pentru Brexit, Michael Barnier pentru a dezbate propunerile britanicilor. Potrivit primelor aprecieri, „reacția inițială a grupului BSG a fost că aceste propuneri nu reprezintă o bază pentru un acord pe care Parlamentul European să îl aprobe la finalul acestei luni”, relatează fragmente din documente realizate în cadrul sesiunii de dezbateri.

„Punctul nostru de pornire este că această casă a promis că va respecta referendumul înainte ca oamenii să voteze pentru ieșirea din UE. Ambele partide principale au promis la alegerile din 2017 că vor respecta referendumul și că nu va exista un al doilea referendum”, a declarat Boris Johnson.

Conform președintelui în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk, „Uniunea Europeană este deschisă cu privire la propunerile oferite de premierul britanic Boris Johnson pentru Brexit, însă nu este convinsă de acestea. Donald Tusk este unul intre oficialii Uniunii Europene care și-a exprimat îndoielile față de planul Guvernului britanic privind retragerea Marii Britanii din Blocul comunitar. „Mesajul meu către premierul Boris Johnson: rămânem deschiși la propuneri, dar nu suntem convinși încă”, a afirmat Donald Tusk într-un mesaj postat pe Twitter.

De altă parte, șeful Guvernului de la Londra intenționează să solicite din nou suspendarea Parlamentului de la Londra, timp de o săptămână, începând din 8 octombrie. Deși Curtea Supremă de Justiție tocmai a anulat o suspendare precedentă a Legislativului, Johnson vrea să suspende din nou activitatea Camerei Comunelor și Camerei Lorzilor până la discursul reginei Elisabeta a II-a, programat pe 14 octombrie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page