top of page

Impactul publicității infantile în puterea de decizie a consumatorilor adulți


Fără nicio îndoială publicitatea infantilă reușește să intervină în puterea de decizie a consumatorului adult. Urmărirea reclamelor publicitare (fie că acestea sunt prezentate la TV, radio, internet, presa scrisă, bannere, afișe, etc.) ajută audiența să devină un fel de complice al scenariilor de zi cu zi ce au în prim plan copilul. Și pentru că publicului îi place să își exercite rolul de actor într-o asemenea piesă, acesta va accepta cu ușurință orice îndemn sau referință pe care reclamele cu copii îl va solicita să o facă. Astăzi, consumatorul media se identifică foarte bine cu tot ceea ce înseamnă nou, modern, complicat, strategic. Pentru că îi place să consume din plin tirajul canelelor media, publicul va deveni din aliat, un fel de victimă controlată de tot ceea ce media hotărăște să transmită. Cele mai recente sondaje de opinie arată că românul și-a pierdut încrederea în toate instituțiile statului, recompensând cu toată loialitatea pe care o manifestă pentru internet, televiziune, radio sau presa scrisă. Această relație puternică de stăpân – substituit (din momentul în care trusturile media au devenit aliate politice ele nu mai desfășoară o relație doar de prietenie cu publicul larg), îi conferă mass mediei puterea de a controla tot ceea ce înseamnă mod de gândire, comportament, atitudine, poziție față de un anumit subiect, stil de viață etc., al unui consumator.

Conștientă de această puternică influență pe care mass media o manifestă asupra oamenilor societății române (și nu numai), publicitatea a înțeles că miza cea mare se desfășoară în cadrul acelor ore de difuzare în strânsa legătură cu publicul. Astfel, marile companii sunt dispuse să plătească oricât numai pentru ca materialul lor publicitar să apară preț de câteva secunde în grila unui canal media; efectul fiind categoric unul de succes. Până aici, totul se certifică din comportamentul pe care consumatorul de media îl exercită în viața de zi cu zi și al cărui studiu face obiectivul milioanelor de cercetări în întreaga lume. Dar care este impactul publicității infantile în puterea de decizie a cumpărătorilor adulți?

Imaginea acestor fețe gingașe, caractere nevinovate, zâmbete puerile și dorința vie a trăirii unei vieți fără probleme sunt elementele pe care specialiștii în publicitate le-au considerat atuuri în crearea unor mesaje și discursuri publicitare ce au ca scop decizia voită de către emițător. Crearea sentimentului de iubire, participare, dor, bucurie etc., sunt manipulări cu apel la sentimente pe care designerii reclamelor le desfășoară ori de câte ori, se difuzează o nouă producție publicitară în care apare câte un copil. Sau mai mulți.

Publicitatea a devenit după domeniul comunicării (mass media) cel mai de temut aliat al consumatorului român. Oamenii nu mai sunt liberi să decidă ceea ce cred ei că merită cumpărat și pentru că studiile arată o intensificare a tehnicilor de manipulare în masă, realitatea se caracterizează ca fiind o capcană dulce pentru cei avizați – de cele mai multe ori, fără studii de specialitate în domeniu. De la modul primitiv dar sincer și simplu în care se realizau reclamele secolelor trecute, se constată astăzi o revoluție îngrijorătoare deoarece cercetarea de față a reușit să demonstreze faptul că ceea ce era cel mai puțin de așteptat, se întâmplă, și anume: copilul a devenit moneda de schimb în publicitatea românească. Fie că vorbim despre biscuiții Oreo, rețeaua de telefonie mobilă Vodafone, agenția de turism Mr. Peter, mașina familiei Dacia Sandero, Pampers, restaurantul Chocolat, farmacia Centrofarm etc., reclamele care se folosesc de prezența copiilor nu mai denotă de mult timp faptul că pentru produsele destinate exclusiv copiilor, este urgent nevoia de a folosi copiii (vindem acadele și pentru aceasta este nevoie de un copil ca să le promoveze). 2019 este anul de tranziție în care copiii fac publicitate pentru produsele destinate adulților. Iar atunci când promovează produse care să poată fi folosite de ei, specialiștii reclamelor au în vedere să creeze texte și discursuri care să nu lase loc concurenței și țintesc latura sentimentală a publicului, cucerindu-l prin inocența sa. Conform specialiștilor, există șase recomandări practice pentru a rezista toposurilor şi strategiilor folosite în reclamele care se folosesc de prezența copiilor, difuzate în mass media românească:

1. Învățați să decodați iar acest proces poate fi realizat numai dacă cunoaşteți care sunt tehnicile de manipulare pentru că numai atunci când sunteți conştienţi de ceea ce vi se transmite veți fi capabili de o selecţie în propriul avantaj;

2. Exersați-vă responsabilitatea individuală pentru că prin dorinţa de a fi competitivi cu cei din jurul nostru, naşteți idei de manipulare şi creşteți capacitatea tehnicilor acesteia;

3. Asumați-vă libertatea de alegere atunci când mergeți de exemplu, la

magazin şi priviți nehotărâţi spre raftul cu produse. Libertatea de decizie se manifestă atunci când alegiți să cumperi un produs, fără să fiți influenţat în vreun fel.

4. Evitaţi să luaţi hotărâri pripite. O reclamă nu înfăţişează întotdeauna adevărata realitate. Aşadar, luaţi-vă suficient răgaz să gândiţi problema la rece; mai ales atunci când situaţiile vă sunt neclare.

5. Păstraţi-vă punctul de vedere. Este recomandat ca în afara a ceea ce vi se transmite să aveți şi voi un punct de vedere al vostru. Nu uitaţi că oamenii fără opinii sunt cel mai uşor de manipulat.

6. Amintiţi-vă că nu există prietenie totală sau dragoste necondiţionată, din partea unui străin, la prima vedere. Acest sfat se referă la a nu uita nici măcar o clipă că există influență din partea publicității şi prin mass media suntem zilnic conectați și supuşi tehnicilor acesteia.

7. Amintiți-vă că toate reclamele care se folosesc de prezența copiilor au ca scop sensibilizarea dvs. în raport cu produsul sau evenimentul prezentat; iar imaginea unui copil stârnește mai întâi sentiment și apoi rațiune. De cele mai multe ori, a doua etapă nu mai survine deloc. Iar copiii sunt folosiți în reclame de la prezervative, dureri de cap și sucuri acidulate până la alegerea locului pe scaunul din avion.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page