top of page

Viktor Orban cere Occidentului să renunțe la atacarea guvernelor est-europene


Odată cu decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, impresiile despre Blocul comunitar și liderii de la Bruxelles au scos la lumină suspiciunile pe care statele membre le au cu privire la politica și interesele UE. Cu toate că oferă posibilitatea unei cooperări între 28 de țări participante, Marea Britanie a punctat în 2016 că Uniunea Europeană reprezintă o amenințare la adresa independenței și autonomiei națiunilor membre.

De altă parte, Ungaria, unul dintre statele membre care au contestat vehement decizia Bruxelles-ului de a repartiza cote obligatorii de refugiați, a precizat că Bruxelles-ul pune mai mult accent pe țările membre din vest decât cele din est. În opinia premierului ungar, Viktor Orban, cele trei instituții europene oferă mai multă atenție și credibilitate Spaniei, Marii Britanii, Italiei sau Germaniei, în timp ce tratează Polonia, România, Ungaria sau Bulgaria cu o oarecare inferioritate.

În același context, Ungaria consideră că inegalitatea dintre statele membre este cauza modului în care UE se raportează la resursele și potențialul acestora de dezvoltare. Cu toate că a trecut prin multe provocări din cauza politicilor și acuzațiilor Bruxelles-ului, premierul ungar, Viktor Orban a transmis că Ungaria va rămâne membră a Blocului comunitar, însă țările est și vest-europene trebuie să depășească disensiunile și să ajungă la un comprimis privind viitorul Uniunii europene.

„Suntem un membru al Uniunii Europene şi vom rămâne membru. Dar aceasta este ţara noastră, casa noastră şi viaţa noastră, astfel că nimeni în afară de cetăţenii ungari nu poate lua decizii în locul nostru”, a declarat Viktor Orban la congresul partidului Fidesz, unde a fost reales preşedinte al formaţiunii.

Conform liderului de la Budapesta, Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe identificarea unui compromis între Europa Occidentală și Europa de Est. „Chiar dacă jumătăţile vestică şi estică ale Uniunii Europene urmează în mod clar drumuri diferite şi au valori diferite, chiar şi în această situaţie pot fi formate moduri de a convieţui”, a subliniat Orban.

Mai mult, șeful Guvernului ungar a îndemnat „cealaltă parte” să renunțe la ceea ce el a numit atacurile directe asupra guvernelor din țările central și est-europene. „Noi nu trimitem activişti politici plătiţi, astfel că ei trebuie să îşi ia activiştii din Europa Centrală. Trebuie să renunţe la acţiunile sub acoperire împotriva guvernelor central-europene. Bugetul UE nu trebuie să fie folosit pentru finanţarea echipelor şi presei favorizate de liberali şi de imigranţi pentru atingerea propriilor obiective. Dacă vrem cu adevărat să menţinem Europa unită, trebuie să renunţăm la aceste practici”, a insistat Viktor Orban.

Weekendul acesta, cu ocazia celui de-al 28-lea congres, delegații partidului Fidesz l-au reconfirmat pe Viktor Orban în funcția de președinte. Premierul guvernului conservator de la Budapesta nu a avut contracandidat la acest scrutin politic intern. În discursul său, Viktor Orban a dat asigurări că locul ungariei este în Uniunea Europeană. În ceea ce privesc acuzațiile de încălcare a statului de drept, Viktor Orban a apărat deciziile guvernului său.

„Executivul ungar a fost criticat la Bruxelles pentru refuzul de a găzdui migranți prin sistem de cote UE, dar și pentru controlul exercitat asupra mass-media, sistemului judiciar și instituțiilor academice”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

Fidesz a câștigat toate rundele de alegeri parlamentare începând din 2010.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page