top of page

Oficialii europeni cred că Brexitul ar putea fi amânat din nou


Timpul se scurge cu rapiditate și în curând, bat clopotele ultimei luni înainte de o decizie extrem de importantă în istoria modernă a Marii Britanii. După ce majoritatea britanicilor au votat în 2016 în cadrul unui referendum fulger, că își doresc ca Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord să părăsească Uniunea Europeană, fostul șef al Guvernului, Theresa May s-a responsabilizat să respecte rezultatul votului și să recapere independența și autonomia cetățenilor pe care îi protejează.

Din păcate, cu toate că după doi ani de negocieri cu liderii europeni, Theresa May a reușit să negocieze un Acord cu Bruxellesul, Parlamentul de la Londra a votat împotriva acesta, considerându-l un act de sinucidere pentru planul britanicilor. Respingerea Acordului a dus automat la amânarea Brexitului, astfel că 29 martie a devenit 12 aprilie și ulterior, 31 octombrie. Între timp, Theresa May a demisionat și în locul ei în funcția de prim ministru și lider al Partidului Conservator a venit Boris Johnson, a cărei atitudine dură față de Uniunea Europeană i-a adus până acum doar eșcuri în a soluționa Brexitul.

Hotărât să demonstreze că sub mandatul său, britanicii vor ieși din UE, Boris Johnson a decis să meargă pe premiza faptului că dacă liderii europeni nu vor să renegocieze Acordul, atunci Brexitul va fi unul dur și sub nicio formă nu va întâmpina vreo amânare. Din păcate pentru acesta, cu toate că a reușit să o convingă pe regină să supende activitatea Parlamentului pentru a se pregăti de un plan care i-a în considerare separarea Marii Britanii de UE pe 31 octombrie, cu orice preț, Curtea Supremă a Regatului Unit a decis că această acțiune este una ilegală, fapt pentru care, Camera Comunelor și Camera Lorzilor și-au reluat activitatea.

A mai rămas aproximativ o lună până când Guvernul de la Londra este așteptat să concluzioneze acest proces lung de trei ani de zile de când, britanicii au decis să părăsească UE, însă Boris Johnson nu are încă nicio soluție la problema magoră a negocierilor și anume, o perspectivă pentru granița dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, țară membră a Marii Britanii.

În acest context, potrivit oficialilor europeni, în lipsa unui acord care să reglementeze Brexitul până la sfârșitul lunii octombrie, ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar are șanse să fie amânată din nou.

„Sentinţa Curţii Supreme a Marii Britanii, emisă marţi, conform căreia premierul britanic, Boris Johnson, a acţionat ilegal prin decizia de a suspenda Parlamentul de la Londra, a relansat o serie de dezbateri între reprezentanţii executivului, respectiv ai legislativului, asupra termenului şi condiţiilor de ieşire a statului britanic din blocul european”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

În ceea ce privește tabăra Uniunii Europene, orin declarațiile unora dintre oficialii săi, blocul comunitar ia în considerare posibilitatea unei noi amânări a termenului limită de ieşire a Marii Britanii, ce poate fi programat la mijlocul anului 2020; contrar fermităţii cu care premierul în exerciţiu, Boris Johnson, anunţă data de 31 octombrie pentru realizarea Brexit-ului.

„După ce ieşirea oficială a Marii Britanii din UE a fost amânată de două ori, faţă de termenul iniţial din luna martie, cele două părţi implicate în proces, adoptă atitudini contrare: premierul britanic vrea ieşirea statului sau, cu sau fără un acord prestabilit, în timp ce oficialii europeni nu sunt favorabili ideii unui Brexit fără acord”, adaugă Mediafax.

„Suntem în favoarea unei extinderi dacă vom vedea care este calea de urmat, pot fi alegeri generale, poate fi un al doilea referendum, poate fi un acord de retragere. Cred că dacă există unanimitate…pentru a spune ‘Ok, hai să mergem mai departe cu o extindere dacă există o cale sigură către o soluţie pentru probleme şi o rezolvare a situaţiei pe care o avem astăzi'”, a declarat, miercuri, europarlamentarul, Guy Verhofstadt.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page