top of page

„Marea Britanie va fi responsabilă dacă nu va exista un Acord Brexit”


După ce a înlocuit-o pe Theresa May, actualul premier al Marii Britanii a adoptat o atitudine dură față de negocierile Brexit cu Uniunea Europeană. Refuzând să oficializeze separarea de Blocul comunitar cu singurul Acord dezbătut între fostul Guvern și liderii de la Bruxelles, Boris Johnson a pus pe masa discuțiilor două opțiuni: modificarea termenilor Acordului sau un Brexit dur.

Conform șefului Guvernului de la Londra, Acordul negociat de Theresa May cu Uniunea Europeană reprezintă un act sinucigaș pentru britanici deoarece documentul încă mai pune în dependență o tabără față de cealaltă. În intenția de a recăpăta independența și autonomia britanicilor, Boris Johnson mizează pe o separare totală. Presat de către opoziție să lupte pentru un Acord, premierul a încercat să-i convingă pe liderii europeni să modifice termenii înțelegerii actuale. Din păcate pentru acesta, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a reiterat că Uniunea Europeană nu va negocia sau modifica înțelegerea care apără atât drepturile britanicilor cât și a cetățenilor europeni.

Deranjat de faptul că nu poate obține o modificare a Acordului, Boris Johnson i-a cerut reginei să suspende activitatea Parlamentului. Înainte ca acesta să intre într-o pauză de o lună, membrii Camerei Comunelor și ai Camerei Lorzilor au votat printr-o moțiune o lege care nu îi permite Guvernului să stabilească niciun plan care va include un Brexit fără Acord. Între timp, Curtea Supremă a Marii Britanii a hotărât că decizia de suspendare a Parlamentului este ilegală, fapt care l-a pus pe Boris Johnson într-o poziție extrem de jenantă. Mai mult, decizia unanimă a judecătorilor Curții Supreme a oferit Parlamentului posibilitatea de a își relua activitatea.

În ciuda faptului că nu este de acord cu hotărârea Curții, Boris Johnson insistă că Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord vor părăsi Blocul comunitar în data de 31 octombrie, cu sau fără un Acord. În acest sens, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat că el și negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, vor face tot ce este posibil pentru a obține un acord Brexit, iar dacă nu vor reuși, va fi responsabilitatea Marii Britanii.

Într-un interviu acordat unei publicații germane, Juncker a declarat că lucrează intens la o înțelegere și că retragerea Marii Britanii din UE fără un proces organizat de separare, ar fi o catastrofă pentru ambele tabere implicate. „Negociatorul nostru principal, Michel Barnier, şi cu mine facem tot posibilul pentru a obţine un acord. Dar dacă nu vom reuşi până la urmă, responsabilitatea va fi exclusiv a părţii britanice”, a declarat oficialul european pentru cotidianul Augsburger Allgemeine.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „funcţionarii de la Bruxelles spun că premierul Boris Johnson a înregistrat puţine progrese în negocierea unui nou acord Brexit pentru a-l înlocui pe cel convenit de predecesoarea sa Theresa May, dar care a fost respins de trei ori de Parlamentul britanic”. Potrivit președintelui Comisiei Europene, negocierile privind o relație comercială între Marea Britanie și UE ar fi foarte complicate de un Brexit dezordonat. „Vom dori şi trebuie să asigurăm un acord de liber schimb. Dar asta nu se va întâmpla aşa, aşa cum îşi imaginează unii din Marea Britanie. Unele dintre tranzacţiile comerciale pe care le-am pecetluit în mandatul meu au avut nevoie de mulţi ani”, a spus el.

De altă parte, premierul britanic justifică în fața Comitetului parlamentar al Conservatorilor 1922, utilizarea termenului de „act de capitulare”, răspunzând criticilor care îl acuză de accentuarea tensiunilor dintre Marea Britanie și UE. „Răspunzând presiunilor venite din partea Uniunii Europene, conform cărora Brexit-ul va fi amânat în lipsa unui acord, fapt ce contravine poziţiei ferme adoptată de premierul britanic în ceea ce priveşte ieşirea, la 31 octombrie, a Marii Britanii din UE, Boris Johnson consideră dispoziţia legală care reglementează această condiţie ca fiind un act de capitulare. Terminologia utilizată de prim-ministrul britanic a făcut obiectul criticilor ulterioare venind din atât din partea opoziţiei, cât şi din partea unor membri ai Partidului Conservator, legate de accentuarea divizării dintre statul britanic şi blocul european şi, totodată, de posibilitatea incitării la violenţă împotriva celor care lucrează pentru Parlamentul britanic”, informează Mediafax.

Conform premierului britanic, legea invocată de liderii europeni subminează poziția britanicilor în procesul de negociere cu Uniunea Europeană. Totuși, Boris Johnson și-a asumat responsabilitatea să realizeze o propunere pentru un acord până la finalul lunii octombrie, în ciuda faptului că întâmpină dificultăți în reglementarea situației cu Irlanda.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page