top of page

ONU trage un semnal de alarmă și avertizează privind riscul de divizare a lumii între puterile mondi


La începutul acestei săptămâni, aproximativ 60 de lideri mondiali s-au întâlnit în cadrul Adunării Generale a ONU, desfășurată la New York. Cu toate că subiectul principal al acestei întâlniri a fost încălzirea globală, șefii de stat ai țărilor participante au punctat și alte teme de dezbatere. Printre aceștia, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres i-a avertizat pe liderii mondiali cu privire la riscul imens al divizării lumii în două. Potrivit acestuia, Statele Unite și China crează internete rivale, monedă, comerț, reguli financiare și propriile strategii geopolitice și militare. În discursul său annual privind starea lumii, Antonio Guterres a declarat că riscul „poate să nu fie încă mare, dar este real”.

„Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita marea fractură şi a menţine un sistem universal, o economie universală cu respect universal pentru dreptul internaţional; o lume multipolară cu instituţii multilaterale puternice”, le-a spus acesta preşedinţiilor, prim-miniştrilor, monarhilor şi miniştrilor din cele 193 de state membre ONU. Conform Secretarului general al ONU, imaginea planetei este una sumbră, profund împărțită și neliniștită care se confruntă cu o criză climatică, „posibilitatea alarmantă a unui conflict aramt în Golf”, răspândind terorismul, creșterea populismului și „explodând” inegalitatea.

După discursul de deschidere al lui Antonio Guterres, a urmat primul vorbitor tradițional, Brazilia, reprezentat de noul său președinte, Jair Bolsonaro și de Statele Unite, reprezentate de liderul de la Casa Albă, Donald Trump. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Organizaţia Naţiunilor Unite, destinată să promoveze o lume multilaterală, s-a luptat în faţa creşterii unilateralismului promovat de către SUA şi alte naţiuni care favorizează doar dezvoltarea lor”. În cadrul discursului său, Donald Trump a subliniat că „iubirea față de națiunile noastre face lumea mai bună pentru toate națiunile” și că „viitorul nu aparține globaliștilor ci al patrioților”.

De altă parte, președintele Franței, Emmanuel Macron l-a contrazis pe Donald Trump. Potrivit liderului de la Paris, problemele lumii nu pot fi rezolvate prin întoarcerea spre interior. Pentru Macron, „un adevărat patriotism, combină iubirea față de națiune cu un multilateralism bazat pe cooperare ereală care se străduiește să producă rezultate concrete”.

În acest punct al subiectului, Antonio Guterres a completat: „trăim într-o lume neliniştită. Mulţi oameni se tem să nu fie călcaţi în picioare, zădărniciţi, lăsaţi în urmă. Maşinile le iau locurile de muncă. Traficanţii le iau demnitatea. Demagogii le iau drepturile. Lorzii războiului le iau viaţa. Combustibilii fosili le răpesc viitorul”. Cu toate acestea însă, potrivit secretarului general al ONU, oamenii încă mai cred în spiritul și ideile Organizației Națiunilor Unite și întemeierea multilateralismului, al tuturor țărilor care colaborează.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page