top of page

Suspendarea Parlamentului britanic este ILEGALĂ


În ambiția de a demonstra că este un premier mai bun decât Theresa May și că el are capacitatea deplină de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană așa cum s-a garantat cetățenilor britanici în octombrie 2016 când Guvernul de la Londra a anunțat public că va lua în considerare rezultatul votului de la referendumul din 23 iunie al aceiluiași an, șeful Guvernului, Boris Johnson este în stare să facă orice. Dorind să fie un erou al istoriei moderne din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, Jonhson vrea ca mandatul său să fie încununat cu succes, păstrându-i numele în cărțile care vor scrie despre cea mai importantă decizie a Marii Britanii în ultimii 50 de ani.

Cu toate că cele mai recente sondaje de opinia arată că majoritatea britanicilor pledează astăzi pentru rămânerea în Uniunea Europeană, premierul britanic merge pe premiza că Brexitul nu are voie să mai fie amânat iar oficializarea lui trebuie să aibă loc fără nicio întârziere pe 31 octombrie 2019. Având în vedere că o astfel de despărțire va afecta enorm cele două tabere, atît liderii de la Londra cât și autoritățile de la Bruxelles știu că o înțelegere privind relația de viitor va ameliora efectele oricum serioase ale divorțului. Din păcate însă, Boris Johnson nu este de acord cu înțelegerea negociată între Theresa May și liderii Uniunii Europene, considerând-o mai degrabă un act de sinucidere. Conform acestuia, relația dintre Regatul Unit și Blocul comunitar de după Brexit nu ar trebui să le mai pună în legătură, mizând pe o despărțire dură și definitivă. Recăpătarea independenței și a autonomiei Marii Britanii trebuie să fie una categorică, indiferent de consecințe, crede acesta.

În acest sens, imediat ce Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a reiterat faptul că UE refuză să renegocieze sau să modifice Acordul, Boris Johnson a apelat la o soluție controversată. Acesta a cerut reginei Elisabeta a II-a să suspende activitatea Parlamentului pentru a oferi timp și spațiu Guvernului să pregătească un Brexit dur. Cu toate că înainte de a fi suspendat, legislativul britanic a votat printr-o moțiune, ca Brexitul să nu se oficializeze fără un Acord, lipsa ecoului său în tot acest timp l-a determinat pe Boris Johnson să gândească „cu calm”, ce are de făcut pentru ca britanicii să se separe de restul europenilor în data de 31 octombrie.

Între timp, Curtea Supremă a Marii Britanii a început să investigheze dacă suspendarea Parlamentului de către regină este una legală, având în vedere că opoziția de la Londra îl acuză pe Johnson de un comportament nedemocratic. Astfel, în cursul zilei de ieri, Curtea Supremă a anunțat că decizia premierului de prorogare a Parlamentului de la Londra nu este legală, o hotărâre ce reprezintă o înfrângere pentru liderul britanic și oferă mai multe șanse parlamentarilor de a obstrucționa planurile premierului privind Brexitul.

Potrivit președintelui Curții Supreme a Regatului Unit, Lady Hale, instanța a decis în unanimitate că suspendarea Parlamentului a fost o acțiune „nelegală, nulă și fără niciun efect”. Astfel, din punct de vedere legal, Parlamentul nu a fost suspendat, iar președinții Camerei Comunelor și Camerei Lorzilor vor decide ce se va întâmpla mai departe. Conform lui Hale, suspendarea a avut un impact extrem asupra Parlamentului și democrației britanice, acuzându-l pe Boris Johnson că „a jucat murdar” pentru a-și atinge scopul.

„Efectul asupra fundamentelor democraţiei noastre a fost extrem. Această suspendare prelungită a democraţiei parlamentare a avut loc în circumstanţe destul de excepţionale: schimbarea fundamentală care urma să se producă în Constituţia Regatului Unit pe 31 octombrie. Nicio justificare pentru o acţiune cu un efect atât de extrem nu a fost prezentată instanţei. Aşadar, Curtea (Supremă) este obligată să concluzioneze că decizia de a o sfătui pe Majestatea Sa (Elisabeta a II-a) să proroge Parlamentul este nelegală pentru că a avut efectul de a împiedica sau preveni Parlamentul să-şi îndeplinească funcţiile constituţionale, fără o justificare rezonabilă", se arată în motivarea deciziei instanţei.

La auzul acestei vești, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, l-a îndemnat pe premierul britanic să demisioneze. „Curtea Supremă și-a anunțat decizia. Și arată că premierul a acționat greșit prin oprirea Parlamentului. Demonstrează sfifarea democrației și un abuz de de putere din partea sa. Îl invit pe Boris Johnson să își reconsidere poziția. Și să devină premierul care a avut cel mai scurt mandat”, a afirmat liderul laburist.

La polul opus, Boris Johnson a declarat că nu este de acord cu decizia luată de Curtea Supremă reiterând faptul că „a respectat procedura juridică”. „Lucrul cel mai important este că vom avea grijă ca Brexit să aibă loc la data de 31 octombrie. Reclamanţii din acest caz sunt determinaţi să ne împiedice”, a adăugat premierul britanic.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page