top of page

Boris Johnson refuză să demisioneze după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că suspendarea P


Ieri, Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că decizia premierului Boris Johnson de a suspenda activitatea Parlamentului de la Londra este una ilegală. Mai mult, acesta este acuzat că ar fi mințit-o pe regină când i-a prezentat motivele și necesitatea ca această suspendare să fie confirmată de la Palat. Conform președintelui Curții Supreme, Lady Hale, această acțiune este una „nelegală, nulă și fără niciun efect”, oferind acum ocazia președinților Camerei Comunelor și a Camerei Lorzilor să decidă ce se va întâmpla mai departe.

„Efectul asupra fundamentelor democraţiei noastre a fost extrem. Această suspendare prelungită a democraţiei parlamentare a avut loc în circumstanţe destul de excepţionale: schimbarea fundamentală care urma să se producă în Constituţia Regatului Unit pe 31 octombrie. Nicio justificare pentru o acţiune cu un efect atât de extrem nu a fost prezentată instanţei. Aşadar, Curtea (Supremă) este obligată să concluzioneze că decizia de a o sfătui pe Majestatea Sa (Elisabeta a II-a) să proroge Parlamentul este nelegală pentru că a avut efectul de a împiedica sau preveni Parlamentul să-şi îndeplinească funcţiile constituţionale, fără o justificare rezonabilă", se arată în motivarea deciziei instanţei.

La auzul acestei vești, Boris Johnson a declart că nu este de acord cu decizia luată în unanimitate de către Judecătorii Curții Supreme și că nu are intenția de a demisiona din funcția de premier al Marii Britanii. Aflat la summitul Adunării Generale a Națiunilor Unite în New York, Johnson a declarat că urmează să se întoarcă în Londra imediat, pentru a se întâlni cu membrii cabinetului său de miniștri.

În timp ce decizia Curții Supreme reprezintă o înfrângere pentru liderul britanic, oferind astfel mai multe șanse parlamentarilor de a obstrucționa planurile lui Johnson, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn l-a îndemnat pe șeful Guvernului de la Londra să demisioneze. În schimb, Boris Johnson a sugerat că ar trebui organizate alegeri parlamentare anticipate, insistând că țara oricum va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie.

„Un lucru evident ar fi convocarea alegerilor. Jeremy Corbyn este ilogic. Ar trebui să organizeze alegeri. În momentul de faţă, legea prevede că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie orice ar fi; ar fi interesant să obţinem un acord bun, iar noi lucrăm la acest lucru”, a subliniat Johnson.

De peste ocean, președintele american, Donald Trump și-a declarat susținerea pentru Boris Johnson, respingând ipoteza demisiei acestuia. „Îl știu bine, nu va pleca nicăieri. Face o treabă fantastică, nu e ușoară, dar face o treabă foarte bună”, l-a apărat liderul de la Casa Albă pe premierul britanic. Mai mult, acesta a adăugat că Boris Johnson îi este prieten și că este nevoie de un lider ca Johnson pentru a finaliza procesul de Brexit.

La scurt timp după decizia privind ilegalitatea suspendării Parlamentului de la Londra, prim ministrul britanic a vorbit cu regina Elisabeta a II-a. Întrebat dacă a sunat-o pe regină pentru a-şi cere scuze, oficialul a refuzat să dezvăluie conţinutul conversaţiei. În schimb, a transmis că prioritatea Guvernului este de a avea grijă ca Brexitul să aibă loc la data de 31 octombrie. „Reclamanţii din acest caz sunt determinaţi să ne împiedice”, a adăugat premierul britanic.

Astăzi însă, Jeremy Corbyn a declarat că ar fi adecvat ca o moțiune de cenzură împotriva premierului să fie depusă doar după ce s-au luat măsurile necesare pentru evitarea unui Brexit fără acord. Liderul laburist își dorește alegeri însă după ce a fost evitat scenariul unui Brexit fără acord. „Simplu, prima noastră prioritate este să prevenim un brexit fără acord la 31 octombrie", a afirmat Corbyn, adăugând că Boris Johnson ar trebui să-şi ceară scuze faţă de regina Elisabeta a II-a şi poporul britanic, după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a hotărât că decizia premierului de a suspenda Parlamentul este nelegală.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page