top of page

Jean-Claude Juncker crede că sunt „50 – 50% șanse” ca Marea Britanie și Uniunea Europeană să ajungă


Înainte de întâlnirea Adunării Generale ONU de la New York, programată săptămâna viitoare, suspiciunea că liderii europeni vor discuta cu premierul britanic, Boris Johnson despre Brexit, este una din ce în ce mai susținută. În contextul în care timpul se scurge cu rapiditate până la termenul limită stabilit de ambele tabere pentru a oficializa Brexitul, șeful Guvernului de la Londra trage speranțe că autoritățile de la Bruxelles vor accepta să renegocieze Acordul pe care fostul premier, Theresa May l-a lăsat înainte să își dea demisia.

Cu toate că acest document a fost respins deja de trei ori de către Parlamentul de la Londra și este considerat de Boris Johnson ca un act de sinucidere pentru britanici având în vedere că termenii săi propun colaborarea și o relație de interdependență cu UE chiar și după Brexit, șeful Comisiei Europene a reiterat de curând că Blocul comunitar nu va modifica condițiile Acordului actual.

Determinat mai degrabă să înscrie Brexitul ca un succes în palmaresul mandatului său ca premier, decât să țină cont de cererile continue ale cetățenilor britanici de a opri Brexitul, Boris Johnson a adoptat o atitudine dură față de negocierile cu liderii de la Bruxelles și a mers pe premisa că dacă va obține suspendarea activității Parlamentului, va obține un Brexit fără Acord pe data de 31 octombrie. Din nefericire pentru planul acestuia, deși regina a aprobat suspendarea Parlamentului până pe 14 octombrie, înainte ca acesta să fie prorogat, Camera Lorzilor a aprobat o Lege prin care se cere ca sub nicio formă despărțirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord să nu se oficializeze fără un Acord privind relația bilaterală de după Brexit.

În timp ce Boris Johnson trebuie să se concentreze acum pe luarea unei decizii urgente în ceea ce privește un nou plan de Brexit, Curtea Supremă britanică va decide săptămâna viitoare dacă suspendarea Legislativului din Regatul Unit este legală. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „dacă instanța decide împotriva lui Boris Johnson atunci ar putea fi nevoit să convoace Parlamentul înainte de termen, oferindu-i legislativului mai mult timp pentru a-i contesat planul de a scoate ţara din UE cu sau fără acord pe 31 octombrie”. De altă parte, un document legal trimis la curte de către avocatul lui Johnson indică faptul că echipa care îl reprezintă în instanță încearcă să mențină deschisă opțiunea pentru ca acesta să suspende din nou Parlamentul, chiar dacă decizia instanței îi va fi defavorabilă. După trei zile de audieri, președintele Curții Supreme, Brenda Hale, a declarat că investigația nu face referire la momentul și modul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, ci doar la legalitatea sfaturilor lui Johnson către regină.

„După cum am auzit, nu este o întrebare simplă şi acum vom analiza cu atenţie toate argumentele care ne-au fost prezentate. Ştim, de asemenea, că acest caz trebuie soluţionat cât mai repede posibil şi sperăm să putem publica decizia noastră la începutul săptămânii viitoare”, a spus Hale în faţa instanţei. „În conformitate cu constituţia nescrisă a Marii Britanii, puterea de a suspenda sau de a dizolva Parlamentul rămâne în mod oficial monarhului, o figură imparţială din punct de vedere politic, care acţionează în conformitate cu sfaturile premierului”, confirmă Mediafax.

În tot acest timp, Boris Johnson declară că negocierile privind Brexitul decurg bine și că este optimist în ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar pe 31 octombrie. La polul opus, Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney îl contrazice pe Boris Johnson și transmite că nu au fost făcute progrese semnificative în cadrul negocierilor pentru Brexit, deoarece Marea Britanie nu a venit cu propuneri credibile pentru înlocuirea mecanismului backstop.

O veste încurajatoare pentru Guvernul de la Londra a venit totuși în cursul zilei de ieri când, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat public că există posibilitatea obținerii unui acord de Brexit și că mecanismul backstop poate fi înlocuit dacă există propuneri bune. În opinia acestuia există „50 – 50% pentru un acord” până la 31 octombrie. „În ceea ce priveşte aranjamentele alternative, dacă există rezultate, nu îmi pasă cum sunt obţinute”, a declarat Juncker.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page