top of page

Laura Codruța Kovesi este prima persoană care va ocupa funcția nou înființată de procuror șef europe


În cursul zilei de ieri, numele României a fost auzit din nou la scară europeană după ce Laura Codruța Kovesi a fost votată de către Consiliul Uniunii Europene să devină prima persoană care va ocupa funcția nou înființată de procuror șef european. Acest birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro (inclusiv, activitățile teroriste), se așteaptă să fie operațional în 2020. Sub numele de Parchetul European, acesta va funcționa pentru 22 de state membre UE înscrise momentan. Cele cinci țări care nu participă încă, dar care se pot alătura în orice moment sunt: Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca.

Cu sediul central în Luxemburg, Parchetul European va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

Fericită pentru reușita sa, Laura Codruța Kovesi a declarat pentru Europa FM că „este adevărat că au fost și sunt câteva probleme când vorbim despre Justiție, dar să nu uităm și că s-au făcut și lucruri bune. Cred că acest vot este de fapt o recunoaștere a activității întregului sistem de justiție din România. Sper ca această procedură să se finalizeze cât mai repede și să avem o decizie oficială în curând. Sper ca această numire să reprezinte pentru toţi magistraţii o motivare să continue ceea ce s-a început şi s-a făcut bun, în special mă refer la lupta anticorupţie. Să fie un motiv ca să apere în continuare justiţia, să reziste împotriva presiunilor şi a hărţuirilor atunci când acestea au loc. Mai cred că o astfel de reuşită, dacă se va finaliza, va fi un semn că în ciuda tuturor obstacolelor, în cele din urmă profesionalismul şi consecvenţa sunt cele ma importante pentru a reuşi”.

Cu 17 voturi pentru, dintr-un total de 22, Laura Codruța Kovesi a primit încrederea Consiliului Uniunii Europene, după ce s-a remarcat în lupta anticorupție pe care a desfășurat-o în România din poziția de șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Succesul româncei a fost asigurat și de faptul că aceasta a avut practic cale liberă după ce principalul contra-candidat, Jean-Francois Bohnert a obținut o funcție importantă în Franța și nu a mai fost interesat pentru poziția de procuror șef european. Decizia reușitei a fost luată în COREPER, o ședință a ambasadorilor statelor membre ale UE. Cu toate că Laura Codruța Kovesi a servit mulți ani Justiția în România, premierul român, Viorica Dăncilă a votat împotriva acesteia. „Am spus și repet acest lucru. Nu susținem un mandat pentru Laura Codruța Kovesi. Nu susținem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească, atunci când există suspiciuni asupra unui om, indiferent de funcția pe care o ocupă, trebuie să lămurească aceste lucruri și pe urmă să ocupe această funcție. Îmi mențin poziția pe care am avut-o. Am văzut că o anumită persoană a venit în spațiul public cu această informație care nu îi face cinste. Mai mult, este o persoană care a numit-o pe Kovesi și acum îi acuză pe alții de ceea ce a făcut domnia sa. Neg categoric acest lucru. Eu nu fac astfel de târguri, de trocuri politice. Nu s-a pus problema unei asemenea înțelegeri, singurele mele negocieri sunt în favoarea României. Cei care fac astfel de acuzații, pentru buna informare din spațiul public, trebuie să vii și cu dovezi în acest sens dacă vrei să fii o persoană respectată”, a declarat Viorica Dăncilă, după ședința CEx a PSD de joi seara.

La polul opus, o reacție pozitivă la succesul lui Kovesi a venit din partea liderului PNL, Ludovic Orban care consideră numirea româncei în funcția de procuror șef european ca fiind o victorie imensă pentru România.

„Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Președintele Klaus Iohannis, alături de liderii și europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruța Kovesi. Partidul Național Liberal, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influență pentru a obține acest rezultat, reușind să determine schimbări de poziții în rândul țărilor care inițial nu au votat în favoarea Laurei Codruța Kovesi. În momentul critic, am reușit să câștigăm în favoarea candidatului român bătălia cu PSD din Parlamentul European, care și-a declarat susținerea pentru Laura Codruța Kovesi, după ce Consiliul votase în favoarea candidatului francez. Acel moment a fost hotărâtor pentru parcursul ulterior al candidaturii, în condițiile în care ne-am confruntat cu tactici diversioniste ale europarlamentarilor PSD. În același timp, este o palmă imensă primită de Guvernul Dăncilă din partea statelor europene. Mesajul transmis Guvernului PSD este că pozițiile pe care le adoptă nu sunt luate în seamă, nu sunt în concordanță cu abordările europene. Actualul Guvern este căzut în irelevanță și nu poate obține nimic bun pentru România”, a declarat Orban într-un comunicat PNL.

[if !supportLineBreakNewLine] [endif]

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page