top of page

Boris Johnson speră să îi convingă pe reprezentanții UE să renegocieze Acordul, în cadrul Adunării G


Timpul rămas până la termenul limită când întreaga Uniune Europeană dar și milioanele de britanici aflați pe teritoriile Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord vor afla care va fi deznodământul relației dintre Marea Britanie și Blocul comunitar, îi determină atât pe reprezentanții Bruxelles-ului cât și pe cei ai Guvernului de la Londra să accelereze numărul de întrevederi pentru a discuta despre Brexit. În momentul de față, cu toate că a adoptat o atitudine dură față de UE și negocierile cu autoritățile europene, premierul britanic, Boris Johnson este constrâns de o lege adoptată asăptămâna trecută de Parlamentul britanic, care îl împiedică să oficializeze Brexitul fără un acord. Acesta spera ca despărțirea de Uniunea Europeană să aibă loc fără nicio întârziere pe data de 31 octombrie și că poate miza pe faptul că dacă liderii europeni nu vor renegocierea Acordului propus de fostul premier, Theresa May, Brexitul nu va avea nicio înțelegere.

Cu toate că a cerut reginei Elisabeta a II-a să suspende activitatea Parlamentului pentru a se asigura că are suficient timp și spațiu pentru a pregăti un Brexit fără Acord, Camera Lorzilor a aprobat legea votată în Camera Comunelor, conform căreia sub nicio formă pregătirile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană nu pot include o perspectivă fără acord.

Simțindu-se legat de mâini și forțat să asculte poporul, Boris Johnson caută acum să negocieze singura sa speranță pentru ca Brexitul să nu sufere o nouă amânare la finalul lunii octombrie, și anume, cel mai probabil renegocierea Acordului actual. În acest sens, Donald Tusk, președintele Consiliului European și prim-ministrul britanic vor avea o întâlnire bilaterală în cadrul Adunării Generale ONU de săptămâna viitoare de la New York, pentru a discuta despre Brexit.

Având în vedere că Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a reiterat faptul că Uniunea Europeană nu va renegocia Acordul pe care îl consideră a fi unul avantajos pentru ambele tabere, speranțele pentru ca la Adunarea Generală ONU să se discute modificări asupra înțelegerii, sunt unele minime. Mai mult, potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „reprezentanții Uniunii Europene au respins săptămâna aceasta informațiile conform cărora se negociază un nou acord Brexit și au avertizat că Marea Britanie se îndreaptă spre scenariul părăsirii Blocului comunitar în data de 31 octombrie fără un acord”. Oficial însă, singurele discuții programate să dezbată Brexitul au fost programate în cadrul unui summit care va avea loc cu două săptămâni înainte de termenul actual de ieșire.

În altă ordine de idei, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat ieri că Boris Johnson l-a invitat la Londra pentru discuții oficiale privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Potrivit lui Sassoli, prioritatea Bruxellesului este protejarea drepturilor cetățenilor și garantarea păcii în Irlanda de Nord. „Uniunea Europeană și Curtea Supremă a Marii Britanii i-au solicitat premierului Boris Johnson să prezinte planuri urgente privind soluționarea crizei politice generate de ieșirea țării din Blocul comunitar”, informează Mediafax.

În așteptarea unei strategii a Guvernului de la Londra privind modul în care Brexitul va fi tratat, Simon Coveney, ministrul irlandez de Externe a transmis că dorește o ieșire ordonatp din UE, însă Marea Britanie nu a reușit momentan să facă propuneri pentru modificarea Acordului. „Ne dorim un acord, dar trebuie să ajungem la el printr-o soluție bună pentru mecanismul backstop. Așteptăm propuneri scrise din partea Marii Britanii. Momentan nu am văzut nimic”, a declarat Coveney. În ceea ce privește problema de la granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, ministrul de Externe a precizat că speră să se clarifice acest lucru înainte de 31 octombrie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page