Criză globală după atacurile cu drone asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită
Cu toate că tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și Iranul atinseseră cote maxime în baza retragerii americanilor din Acordul nuclear semnat cu Teheranul în 2015 sub acuzația că cel din urmă ar fi încălcat termenii înțelegerii, weekendul trecut, un atac cu zece drone asupra a două instalații petroliere din Arabia Saudită a amplificat și mai mult conflictele din Orientul Mijlociu.
Acuzând Iranul că se află în spatele acestor atacuri, președintele american, Donald Trump a sugerat că Statele Unite sunt pregătire să riposteze. „Aprovizionarea cu petrol din Arabia Saudită a fost atacată. Sunt motive să credem că ştim vinovatul. Statele Unite sunt pregătite, în funcţie de verificările efectuată, însă aşteptăm ca Arabia Saudită să ne transmită cine crede că este vinovat de atacuri şi în ce condiţii trebuie să procedăm”, a transmis liderul de la Casa Albă.
După ce în weekend, un oficial american de rang înalt, care a vorbit în condiţii de anonimitate, a declarat că „nu există dovezi că atacurile vin din Yemen” şi că atacurile au fost lansate, cel mai probabil, din Iran sau Irak, Donald Trump, a aprobat duminică utilizarea rezervelor de petrol destinate situaţiilor de urgenţă şi creşterea implicită a preţului petrolului ca urmare a reducerii producţiei saudite.
Conform coaliției internaționale conduse de Arabia Saudită, atacurile care au vizat rafinăriile saudite au fost comise de cu armament iranian și nu au fost lansate din Yemen. „Rezultatele preliminare arată că armele utilizate sunt iraniene, iar acum lucrăm pentru a determina locaţia. Atacul terorist nu a fost lansat din Yemen aşa cum susţin insurgenţii huthi”, a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen.
Anterior, Iranul catalogase drept „inacceptabile” acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor cu drone.
După ce inițial, acuzațiile Statelor Unite ale Americii au fost lansate de Secretarul de Stat, Mike Pompeo, acestea au fost ulterior susținute și de președintele american, Donald Trump. Conform Reuters, liderul de la Casa Albă este de părere că Iranul se află în spatele atacurilor, anunțând totuși că „nu este o problemă” creşterea preţurilor petrolului în urma incidentului din Arabia Saudită. „Nu au crescut foarte mult şi avem o rezervă de petrol strategică, masivă, din care putem lua. Alte ţări pot deveni puţin mai generoase cu petrolul şi readucem preţul la normal. Nu este o problemă”, a declarat Donald Trump. Acesta a informat și că Statele Unite încă investighează cine este responsabil pentru atacuri, adăugând totuși că SUA nu își doresc un război cu Iranul, principalul suspect.
Între timp, Arabia Saudită a anunțat că va convoca experți internaționali din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru a investiga atacurile asupra instalațiilor petroliere, menționând că întreaga lume trebuie să îi condamne pe cei responsabili. Conform investigațiilor preliminare, atacul a fost efectuat cu armament iranian și nu au fost lansate din Yemen. „Regatul este capabil să îşi apere teritoriul şi cetăţenii şi să răspundă în forţă acestor atacuri”, a transmis Ministerul.
După aceste atacuri care au vizat jumătate din producția de petrol saudită, ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Anwar Gargash a declarat că incidentul reprezintă o escaladare a tensiunilor iar comunitatea internațională trebuie să susțină această țară și să se asigure de stabilitatea regională.
În cursul zilei de ieri, administrația de la Bagdad a transmis că secretarul american de Stat, Mike Pompeo l-a anunțat pe premierul irakian Adel Abdul Mahdi că indormațiile disponibile Statelor Unite indică faptul că teritoriul irakian nu a fost folosit pentru a efectua atacul. Această informație întărește convingerea că Iranul devine suspectul principal. „În cursul unei convorbiri telefonice, care a avut loc luni, Pompeo i-a spus lui Mahdi că informaţiile disponibile confirmă declaraţia Guvernului irakian potrivit căreia teritoriul său nu a fost folosit pentru a efectua atacul. Prim-ministrul a subliniat că datoria Irakului este să-şi asigure propria securitate şi stabilitate, să evite escaladarea, să prevină folosirea teritoriului său împotriva oricărei ţări vecine sau prietene”, se afirmă într-un comunicat transmis de Bagdad.
Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „Irakul este una din puţinele ţări din Orientul Mijlociu care are relaţii amicale atât cu Iranul, cât şi cu Statele Unite. O organizaţie umbrelă de grupări paramilitare şiite sprijinite de Iran, Forţele de Mobilizare Populară, are o influenţă semnificativă în Parlamentul de la Bagdad şi aliaţi în Guvern”.