Statele Unite ale Americii vor să scoată Iranul vinovat pentru atacurile în Arabia Saudită


Weekendul trecut a fost marcat de un incident care din nou, a amplificat tensiunile la nivel internațional. După ce sâmbătă dimineață, două instalații petroliere din Arabia Saudită au fost afectate de incendii în urma unor atacuri cu zece drone, insurgenții huthi din Yemen au revendicat acțiunea. Potrivit purtătorului de cuvânt al insurgenților huthi, „operațiunile contra obiectivelor saudite vor fi intensificate atât timp cât agresiunile continuă”.

În timp ce o coaliție condusă de Arabia Saudită efectua raiduri aeriene împotriva insurgenților huthi, autoritățile saudite luptau cu incendiile provocate la instalațiile petroliere Abqaiq și Khurais, ambele deținute de compania de stat saudită Aramco.

La scurt timp după atacuri, Secretarul american de Stat, Mike Pompeo a acuzat Iranul că s-ar afla în spatele atacurilor cu drone de sâmbătă, acuzând în acelați timp Teheranul că mimează diplomația. „Teheranul se află în spatele a o sută de atacuri în Arabia Saudită, în timp ce Rouhani şi Zarif (Hassan Rouhani, preşedintele Iranului şi Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe, n.r.) se prefac că au discuţii la nivel diplomatic. În contextul tuturor apelurilor pentru detensionarea situaţiei din regiune, Iranul a lansat un atac fără precedent asupra aprovizionării cu energie a întregii lumi”, a postat Pompeo pe Twitter.

Pe baza tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, acuzația adusă Teheranului nu a surprins prea tare, având în vedere că în 2018, Donald Trump a scos SUA din Acordul nuclear cu Iranul, China, Rusia, Marea Britanie, Germania și Franța, acuzând fără nicio dovadă, că iranienii au încălcat condițiile înțelegerii. Folosindu-se de puterea sa de influență și mijloacele de comunicare pe care le controlează la nivel mondial, americanii au reușit în scurt timp să manipuleze opinia publică și să transforme Iranul într-un inamic al siguranței planetei la fel cum au făcut și cu Siria, Rusia sau Coreea de Nord.

După ce au afectat aproximativ jumătate din producția de petrol saudită, atacurile cu dronă atribuite Iranului de către Administrația Donald Trump au devenit rapid o scuză pentru ca americanii să creeze și mai multă ură la adresa Teheranului. „În contextul apelurilor pentru detensionarea situaţiei, Iranul a lansat acum un atac fără precedent asupra fluxului energetic global. Nu există nicio dovadă că atacurile au fost lansate din Yemen. Cerem tuturor naţiunilor să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor colabora cu partenerii şi aliaţii pentru a se asigura că pieţele energetice rămân aprovizionate bine şi că Iranul va fi tras la răspundere pentru agresiune”, a completat, secretarul de Stat american, Mike Pompeo. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „atacurile afectează peste cinci milioane de barili pe zi, adică jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, ţară care asigură 10% din necesarul mondial şi este cel mai mare exportator din lume. Reducerea producţiei zilnice cu cinci milioane de barili reprezintă 5% din fluxul la nivel mondial”.

În cadrul zilei de sâmbătă, un oficial din cadrul Ministerului saudit al Energiei a declarat că o parte din producţie a fost redusă din raţiuni de precauţie, putând fi reluată rapid.

Din cauza faptului că petrolol Arabiei Saudite este o resursă inestimabilă pentru întreaga planetă, Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a transmis că monitorizează cu atenţie situaţia din Arabia Saudită fiind în contact cu autorităţile saudite şi cu principalii producători şi consumatori. „Deocamdată, pieţele sunt aprovizionate bine din amplele stocuri comerciale” a transmis IEA.

De cealaltă parte, experţii au avertizat că amploarea pierderilor ar putea conduce la majorarea rapidă a preţurilor la petrol, cu efecte economice majore. „Atacul asupra complexului petrolier Abqaiq re