top of page

După ce a promis că va respecta legea, Boris Johnson este pregătit să scoată Marea Britanie din UE c


Atitudinea extrem de vehementă pe care premierul britanic a adoptat-o în raport cu Brexitul, a suferit o schimbare drastică în ultimele săptămâni, după ce planul lui Boris Johnson de a suspenda Parlamentul de la Londra pentru a putea pregăti strategia unui Brexit fără acord, a fost întrerupt de însăși opoziție. Convins că în timpul mandatului său, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord vor ieși din blocul comunitar, Johnson a pus pe masa negocierilor două opțiuni din care liderii europeni păreau forțați să aleagă: modificarea Acordului pe care UE l-a negociat cu Theresa May dar pe care Boris Johnson nu îl acceptă sau un Brexit fără nicio înțelegere.

Cu toate că această atitudine radicală a ridicat foarte multe întrebări în legătură cu modul în care noul premier al Marii Britanii tratează interesele cetățenilor săi, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker i-a transmis șefului Guvernului de la Londra că Uniunea Europeană nu va renegocia Acordul. În timp ce pentru Boris Johnson această înțelegere pare primejdioasă pentru viitorul britanicilor, liderii de la Bruxelles consideră că termenii Acordului stabiliți cu Theresa May, protejează atât pe europenii care locuiesc, studiază sau muncesc în Marea Britanie, cât și pe britanicii răspândiți pe teritoriile statelor membre ale UE.

Întărit de răspunsul oficialului european, Boris Johnson a decis să înainteze cu planul său de a oficializa Brexitul în data de 31 octombrie, bazându-și opțiunile pe cea de-a doua variantă. Astfel, în urmă cu două săptămâni, premierul britanic i-a cerut reginei Elisabeta a II-a să aprobe suspendarea Parlamentului pentru a se asigura că nu vor fi acțiuni de contracarare din partea opoziției atunci când Guvernul va stabili structura unui Brexit dur. În ciuda faptului că regina Marii Britanii a fost convinsă să confirme suspendarea, opoziția a reușit printr-o moțiune puternică la care au votat chiar și miniștri din Partidul Conservator condus de Boris Johnson, să preia controlul asupra Brexitului. O zi mai târziu, aceștia au votat ca Brexitul, oricând va avea loc, să nu fie oficializat fără un Acord.

Furios pe faptul că nici Parlamentul și nici opoziția nu înțelege dezastrul pe care britanicii îl vor resimți dacă Brexitul va fi din nou amânat pe motiv că nu se poate conveni asupra unui Acord cu Uniunea Europeană până pe 31 octombrie, premierul britanic a încercat să găsească o altă soluție. De altă parte, mulți politicieni din Marea Britanie îl acuză pe Boris Johnson că acesta tratează Brexitul ca pe o ambiție personală și o provocare politică, neluând în seamă impactul pe care deciziile sale îl vor avea asupra milioanelor de cetățeni pe care îi servește.

Ieri însă, prim ministrul a ieșit public și a anunțat că va respecta legea, dar nu va renunța la planul de a scoate Marea Britanie din Blocul comunitar în data de 31 octombrie, cu sau fără un acord. „Voi respecta Constituția, voi respecta legea, dar vom părăsi Uniunea Europeană în data de 31 octombrie. Este vital ca oamenii să înțeleagă că Marea Britanie nu va cere o prelungire. Vom ieși în data de 31 octombrie, cu sau fără un acord”, a reiterat Boris Johnson. Cu toate că ideea sa este una oarecum suspectă, premierul britanic nu a oferit detalii despre modul în care va evita o amânare dacă nu va exista un acord.

Întrebat de către jurnaliști, dacă Marea Britanie este o țară stabilă sau „în haos”, șeful Guvernului britanic a transmis că situația este „extrem de stabilă”. „Nu are sens să ne gândim că democraţia sau economia din Marea Britanie sunt în pericol în orice fel. Suntem într-o perioadă de ajustare constituţională, provocată de decizia cetăţenilor de a părăsi Uniunea Europeană. Ştiam că va fi dificil din punct de vedere logistic şi practic, dar vom face acest lucru şi îl vom face în data de 31 octombrie”, a răspuns premierul.

Ca reacție la informația furnizată de Boris Johnson, Comisia Europeană s-a asigurat că atât europenii cât și britanicii cunosc faptul că Boris Johnson și Guvernul său nu a prezentat încă nicio propunere satisfăcătoare privind un nou acord pe tema Brexit.

„Preşedintele Jean-Claude Juncker a reamintit că este responsabilitatea Marii Britanii de a furniza soluţii operaţionale din punct de vedere juridic care să fie compatibile cu Acordul Brexit. Preşedintele Juncker a subliniat că este rolul Comisiei Europene să examineze dacă astfel de propuneri îndeplinesc obiectivele referitoare la garanţiile privind frontiera irlandeză. Astfel de propuneri nu au fost făcute încă”, a transmis Comisia Europeană luni după-amiază.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page