top of page

„Toți cetățenii europeni/români care locuiesc în Marea Britanie la data Brexit au timp până pe 31 de


În timp ce atmosfera din Guvernul și Parlamentul de la Londra se precipită intens cu ocazia apropierii termenului limită de 31 octombrie când liderii Uniunii Europene așteaptă ca Marea Britanie să ia o decizie în ceea ce privește părăsirea Blocului comunitar, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a anunțat printr-o postare pe Twitter, că românii care locuiesc în Anglia, Scoția, Țara Galilor sau Irlanda de Nord vor avea timp până la finalul anului 2020 să se înregistreze pentru statutul de rezident.

Practic, potrivit autorităților britanice, în cazul în care Brexitul va fi oficializat la data stabilită, toți cetățenii europeni care locuiesc, studiază sau lucrează pe teritoriile Marii Britanii trebuie să aplice online pentru un atestat care certifică statutul de rezident. Cei care sunt în Regatul Unit de 5 ani sau mai mulți vor aplica pentru statutul settled, iar cei care au doar până în trei ani de experiență britanică, statutul pre-settled va fi ceea ce au nevoie.

„Veşti însorite de la Londra, în pofida ceţii Brexit. Cu ocazia unei convorbiri telefonice, ministrul de stat pentru Europa, Chris Pincher, a reconfirmat drepturile cetăţenilor europeni/români care locuiesc în Marea Britanie, chiar şi în cazul unui Brexit fără acord, l-am asigurat de reciprocitate în ceea ce priveşte cetăţenii britanici. (...) Angajamentele Guvernului Marii Britanii sunt confirmate, toţi cetăţenii europeni/români care locuiesc în Marea Britanie la data Brexit au timp până la 31 decembrie 2020 să se înregistreze pentru statutul de settled or pre-settled, drepturile lor sunt menţinute”, a scris George Ciamba, pe Twitter.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Guvernul britanic a renunțat la planul de a anula libertatea de circulație pentru imigranții din state UE imediat după producerea Brexit și va acorda cetățenilor europeni drept de ședere temporară pe o perioadă de trei ani”. Evident, anunțul făcut public luna trecută de către Guvernul de la Londra în care se precizează anularea bruscă, imediat după Brexit, a dreptului automat al cetățenilor UE de a locui și munci în Marea Britanie, a provocat confuzie. În luna august, noul Ministru de Interne declara că „libera circulație care există în prezent se va încheia pe 31 octombrie, când Marea Briatnie va ieși din Uniunea Europeană”. La auzul acestei afirmații, organizația care îi reprezintă pe imigranții din țările Uniunii Europene aflați în Regatul Unit, „The3million”, a avertizat că o astfel de măsură ar genera discriminare și că Marea Britanie ar avea de suferit pagube uriașe dacă milioane de imigranți UE ar contesta acest plan în justiție.

În contextul acestor avertismente, la scurt timp, Guvernul de la Londra a decis să renunțe la această abordare. Astfel, potrivit unui mecanism de reglementare a șederii temporare, cetățenii europeni care ajung în Marea Britanie până la finalul lui 2020, vor putea să rămână în această țară până în 2023.

De altă parte, simțindu-se încolțit de opoziție și decizia Parlamentului care a votat ca Brexitul să nu aibă loc fără un Acord, premierul britanic, Boris Johnson a declarat ieri seară că sub nicio formă nu va amâna ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. După ce a convins-o pe Regina Elisabeta a II-a să aprobe suspendarea Parlamentului pentru o lună, în speranța că poate născoci un plan pentru un Brexit fără Acord, Boris Johnson a fost luat prin surprindere de un val de voturi care, săptămâna trecută au trecut controlul Brexitului din mâna premierului în mâna Parlamentului iar apoi, au aprbat legea care blochează un Brexit fără o înțelegere între Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Conform noii legi aprobate aseară, șeful Guvernului britanic este acum forțat să amâne ieșirea din Uniunea Europeană până în ianuarie 2020 în cazul în care nu va reuși să încheie un Acord. „Acest Guvern va continua negocierea unui acord, în timp ce se pregătește să plece fără un Acord. Voi merge la summitul crucial al UE în data de 17 octombrie și oricât încearcă acest Parlament să îmi lege mâinile, voi încerca să obțin un acord în interesul național. Acest Guvern nu va mai amâna Brexitul”, a declarat Boris Johnson în Parlament, făcând referire la eșecul Guvernului Theresa May de a servi britanicilor un Brexit în data de 29 martie când fusese inițial programat.

Tot aseară, parlamentarii din Camera Comunelor au respins pentru a doua oară într-o săptămână propunerea lui Boris Johnson de a convoca alegeri anticipate.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page