top of page

Viktor Orban promovează politica „procreației, nu a migrației”, în condițiile în care rata natalităț


Recunoscut la nivel politic ca fiind liderul european care se opune vehement fenomenului de migrație, premierul ungar, Viktor Orban se luptă acum cu opinia publică, căutând strategii de convingere a acestei că Ungaria are nevoie de oameni însă nu străini, ci prunci care se nasc cu sânge ungur.

Devenind rapid o victimă a invitației făcute „cu brațele deschise” a Cancelarului german, Angela Merkel către cetățenii statelor afectate de război, conflicte militare sau sărăcie, Ungaria a fost nevoită să se confrunte în primăvara anului 2015 cu un număr de peste 600 de suflete extracomunitare care au pus stăpânire pe gara din Budapesta, cerând să fie lăsați să urce în trenurile care aveau să îi ducă la destinația „tărâmului tuturor făgăduințelor”. Speriată de această inițiativă bruscă dar și de numărul mare al imigranților, Germania a interzis premierului ungar să dea undă verde acestora pentru a invada teritoriile sale, nepregătite. Timp de mai multe săptămâni, Viktor Orban a trebuit să facă față unei crize umanitare fără precedent care tocmai avea să prezică un exod și mai numeros.

Rămas cu un gust amar după experiența din primăvara lui 2015, Viktor Orban a refuzat categoric să se supună deciziei Comisiei Europene de a prelua și integra cote obligatorii de imigranți și refugiați, atunci când, la propunerea Germaniei, executivul european a forțat toate statele membre ale Blocului comunitar să fie solidare cu aceștia. Avertizată de nenumărate ori că nu se poate sustrage unei decizii care implică toate țările membre, Ungaria a dus o luptă crâncenă cu liderii de la Bruxelles, acuzând Uniunea Europeană de protejarea intereselor Germaniei și de menajare a propriilor interese.

După ce a schimbat legea adoptând reguli stricte pentru ONG-urile sau cetățenii ungari care ajută imigranții, Viktor Orban a recunoscut că Ungaria se confruntă cu o criză a scăderii natalității, însă pentru acesta, soluția nu sunt străinii ci procreația. În cadrul unui summit internațional pe tema demografică organizat recent în Budapesta, liderii europeni au transmis către populațiile în scădere continuă ale țărilor lor, că dacă nu procrează, riscă extincția. Potrivit publicației britanice, The Guardian, guvernele de dreapta din regiune implementează politici menite să încurajeze familiile să aibă mai mulți copii. Conform lui Viktor Orban, este de neconceput ca Ungaria, cu o populație de sub 10 milioane de locuitori care se află în scădere din cauza natalității scăzute și a emigrației ungurilor către statele de vest, să dispară pur și simplu. „Nu este greu de imaginat că ar rămâne un ultim o care să stingă luminile” a declarat Orban, adăugând că, politica bazată pe campaniile de promovare a sentimentelor de solidaritate pentru refugiați și imigranți nu sunt o soluție. Conform estimărilor publicate de The Guardian, populația Ungariei ar putea scădea la 8,3 milioane până în 2050.

În februarie anul acesta, guvernul de la Budapesta a anunțat politici generoase menite să crească rata natalității, printre care și scutirea de taxe pentru femeile cu patru sau mai mulți copii, un împrumut de 10 milioane de forinți (echivalentul a 33.500 $) pentru familii care nu trebuie rambursat dacă acesteau au trei copii și stimulente sub formă de cash pentru familiile mari în vederea achiziției de autovehicule cu 7 locuri. Această strategie a dat repede rezultate având în vedere că pânî la sfârșitul lunii august, 23.000 de cupluri au aplicat pentru credit și 10.000 de familii au cerut subvenția pentru mașini. Bucuros că a dublat cheltuielile pe subvenții pentru familii de când a revenit la putere în 2010, premierul de la Budapesta respinge temerile de ordin ecologic legate de suprapopulare. „Să uităm toată această prostie că am avea nevoie de mai puțini oameni, oamenirea face parte din natură”, a explicat acesta.

Recent, Viktor Orban a anunțat că rata natalității a crecsut ușor din 2010 de la 1,2 la 1,5 nașteri pe femeie, însă cifra se situează în continuare cu mult sub nivelul de înlocuire a populației de 2,1 copii. De altă parte, Ungaria se confruntă cu o emigrație semnificativă, care a duc la o penurie acută de forță de muncă ce afectează serviciile publice. „Experienţa internaţională arată că Ungariei nu-i va fi uşor să-şi crească rata natalităţii în condiţiile în care nici cele mai generoase programe de susţinere a familiilor nu au reuşit să facă acest lucru în economiile mai avansate”, notează Karen Vartapetov, director S&P. Conform acestuia, o soluție ar reprezenta-o găzduirea mai multor muncitori străini şi aducerea sub control a emigraţiei.

De altă parte, partidele din opoziție învinovățesc formațiunea Fidesz (partidul condus de Viktor Orban) pentru declinul populaţiei. „Nu există contraceptiv mai bun pe lume decât Viktor Orban şi guvernul său”, a declarat Csaba Molnar, membru al Coaliţiei Democrate, după summit.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page