top of page

Marea Britanie renunță la planul de a anula libertatea de circulaţie pentru imigranţii UE imediat du


O săptămână agitată și plină de neașteptări, așa se pot descrie ultimele zile în Marea Britanie. În contextul discuțiilor despre Brexit, premierul britanic, Boris Johnson a cerut reginei Elisabeta a II-a să suspende activitatea Parlamentului pentru a-I da undă liberă șefului Guvernului de la Londra să își pregătească un plan pentru scenariul unui Brexit dur. Furioasă pe gestul lipsit de democrație al lui Johnson, opoziția de la Londra a votat marți seara o moțiune prin care Parlamentul avea să preia controlul asupra Brexitului.

Această lovitură a fost cu atât mai dură pentru Boris Johnson cu cât, printre cei care au votat împotriva sa s-au numărat și câțiva parlamentari conservatori. Cu toate că aceștia au fost amenințați cu expulzarea din Partid, rezultatul votului l-a făcut pe prim-ministrul britanic să piardă posibilitatea de a transforma Brexitul într-o ambiție personală. Miercuri, Camera Comunelor au votat pentru un proiect care împiedică Guvernul să opteze pentru un Brexit fără Acord, în perioada în care Parlamentul va fi suspendat. Proiectul a fost trimis în Camera Lorzilor și așteaptă să fie adoptat.

Potrivit jurnaliștilor britanici, acest proiect nu poate fi respins însă în cel mai rău caz, Camera Lorzilor poate întârzia mult timp cu un rezultat final.

Între timp. Michael Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene, a informat mai mulți diplomați europeni că discuțiile cu Londra pe tema Brexit se află într-o „stare de paralizie”, deși Guvernul britanic a declarat săptămâna aceasta că s-au înregistrat progrese în modificarea unor părți ale acordului. În realitate, cu toate că Boris Johnson a adoptat o atitudine dură față de UE și a prezentat doar două opțiuni pentru Brexit în timpul mandatului său (renegocierea Acordului sau Marea Britanie va ieși din Blocul comunitar fără nicio înțelegere privind relația de viitor dintre cele două tabere), Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a reiterat faptul că Bruxellesul nu va renegocia și nici modifica Acordul stabilit deja în toamna anului trecut cu fostul premier britanic, Theresa May.

Potrivit Katya Adler, editor BBC Europe, a declarat că acțiunile Guvernului de la Londra îi fac pe liderii europeni să creadă că Boris Johnson „nu are o soluție în mânecă, în pofida retoricii sale”. Această afirmație dezminte declarațiile Guvernul de la Londra, potrivit căruia s-ar fi înregistrat progrese în modificarea unor elemente ale acordului negociat de Londra cu Uniunea Europeană.

Înainte de voturile din această săptămână desfășurate în Camera Comunelor, Boris Johnson era gata să meargă pe mâna unui Brexit fără acord. De cealaltă parte, Uniunea Europeană a avertizat că în cazul unui astfel de scenariu, va introduce controale la frontiera cu Regatul Unit.

Tot în această săptămână, Guvernul britanic a renunțat la planul de a anula libertatea de circulație pentru imigranții din statele UE imediat după producerea Brexit și va acorda cetățenilor europeni drept de ședere temporară pe o perioadă de trei ani. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „anunţul făcut luna trecută de Guvernul de la Londra privind anularea bruscă, imediat după Brexit, a dreptului automat al cetăţenilor UE de a locui şi munci în Marea Britanie a provocat confuzie”. Potrivit Priti Pratel, noul ministru britanic de Interne, „libera circulație care există în prezent se va încheia pe 31 octombrie, când Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord va ieși din UE”. După declarația acestuia făcută în luna august, organizația care îi reprezintă pe imigranții din țări UE aflați în Regatul Unit (The3million), a avertizat că o astfel de măsură ar genera „discriminare”.

Vestea bună a venit de curând, când Guvernul britanic a fost nevoit să renunțe la această abordare în contextul avertismentelor că planul ar putea fi contestat în justiție de unii dintre milioanele de imigranți UE. Astfel, noua regulă prevede că cetățenii europeni care ajung în Marea Britanie până la finalul lui 2020 vor putea rămâne în această țară până în decembrie 2023.

Comportamentul și deciziile lui Boris Johnson sunt din ce în ce mai greu de înțeles de britanici, fapt pentru care acesta nu încetează să fie criticat cu fiecare apariție publică. Ieri, prim-ministrul britanic a creat un șoc opiniei publice după ce și-a continuat discursul în contextul în care unei tinere jurnaliste i se făcuse rău în spatele politicianului. Incidentul care s-a produs în cursul unui discurs al premierului la un centru de pregătire al poliţiei, în comitatul West Yorkshire, a fost aspru judecat deoarece, cu toate că publicul i-a atras atenţia premierului că o persoana din spatele său are probleme, Boris Johnson s-a comportat de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page