top of page

Boris Johnson preferă să fie mort într-un șanț decât să ceară amânarea Brexit


Evenimentele care s-au petrecut săptămâna aceasta în Londra, au dat peste cap planul premierului britanic, Boris Johnson de a oficializa Brexitul fix în data de 31 octombrie și chiar, fără un acord cu Uniunea Europeană. După ce săptămâna trecută, premierul britanic a cerut reginei Elisabeta a II-a să suspende activitatea Parlamentului pentru a-și pune planul în acțiune, marți, opoziția și câțiva parlamentari conservatori au votat o moțiune prin care Johnson a pierdut controlul asupra Brexitului. Și ca să nu fie singura lovitură primită de premier, în mai puțin de 24 de ore, Camera Comunelor a votat un proiect prin care se cere ca ieșirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord să nu fie una fără o înțelegere cu Bruxellesul. Cu toate că proiectul a fost trimis în Camera Lorzilor pentru aprobare, Boris Johnson simte că planul său este în pericol și că șansele ca Brexitul să aibă loc pe data de 31 octombrie încep să scadă.

În cursul zilei de ieri, premierul britanic a declarat public că preferă să fie „mort într-un șanț” decât să solicite Uniunii Europene extinderea termenului pentru ieșirea țării din Blocul comunitar după 31 octombrie. Declarația acestuia a fost făcută în cadrul unei discuții cu jurnaliștii în timpul unei vizite pe care a efectuat-o la un centru de antrenament al Poliției. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „premierul britanic a făcut referire la decizia de miercuri a Camerei Comunelor, care a aprobat un proiect care să evite ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără Acord şi care îl obligă pe acesta să solicite o amânare a Brexit. Johnson a spus că votul din Parlament a fost dat pentru a compromite capacitatea de negociere a Guvernului”. Conform acestuia, această decizie oferă Uniunii Europene controlul total asupra Brexit.

De asemenea, Boris Johnson a adăugat și că decizia liderului opoziției, Jeremy Corbyn, de a nu fi de acord cu organizarea de alegeri anticipate reprezintă „o încălcare a fișei postului”. În opinia prim-ministrului britanic, organizarea unui scrutin ar reprezenta singura variantă prin care Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord să iasă cât mai repede din Uniunea Europeană.

Parlamentul de la Londra a respins miercuri într-un prim vot, propunerea lui Boris Johnson de a convoca alegeri legislative anticipate în luna octombrie, în contextul impasului generat de hotărârea Camerei Comunelor privind evitarea producerii unui Brexit fără acord. Din nefericire pentru prim-ministrul britanic, propunerea sa nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a trece. În favoarea propunerii au votat 298 de membri ai Camerei Comunelor, iar 56 s-au pronunțat împotrivă; restul parlamentarilor abținându-se de la vot.

Și pentru a îngreuna și mai mult poziția șefului Guvernului de la Londra, Jo Johnson, fratele lui Boris Johnson, a anunțat ieri că va demisiona din funcția de ministru adjunct și de parlamentar, din cauza „conflictului dintre loialitatea pentru familia și interesele naționale”.

„A fost o onoare să reprezint Orpington pentru o perioadă de nouă ani şi să fiu ministru sub trei prim-miniştri. În ultimele săptămâni am fost împărţit între loialitatea pentru familie şi interesele naţionale - este o tensiune imposibil de rezolvat şi este timpul ca alte persoane să îmi ia locul de ministru adjunct şi parlamentar”, a declarat Jo Johnson.

Conform Mediafax, „Jo Johnson a votat în anul 2010 pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană şi pe parcursul anilor a dat dovadă de un spirit pro-european, contrar prim-ministrului Boris Johnson. Deşi nu a criticat niciodată în public dorinţa lui Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din UE fără un acord, este puţin probabil să fie de acord cu acest scenariu”.

La auzul acesstei vești, Boris Johnson i-a mulțumit fratelui său pentru munca depusă în funcțiile de ministru adjunct și parlamentar adăugând: „A fost un ministru talentat şi un parlamentar fantastic. În calitate de politician şi frate, înţeleg că nu a fost un lucru uşor pentru Jo”.

De altă parte, în cursul zilei de ieri, ministrul britanic de Finanțe, Sajid Javid, a declarat că adoptarea proiectului de lege menit să împiedice producerea unui Brexit fără un acord în Camera Comunelor înseamnă că Marea Britanie va fi nevoită să organizeze alegeri. „Va fi o lege de capitulare şi acesta este motivul pentru care prim-ministrul a spus că trebuie să mergem înainte ca o ţară, trebuie să livrăm Brexit, de aceea consider că ne aflăm în poziţia în care avem nevoie de alegeri generale”, a declarat Sajid Javid într-un interviu televizat.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page