top of page

A doua lovitură pentru prim-ministriul britanic în mai puțin de 24 de ore. Camera Comunelor a aproba


Atitudinea dură pe care Boris Johnson a adoptat-o în negocierile cu Uniunea Europeană și-a găsit „nașul” zilele acestea, după ce opoziția de la Londra a reușit să apere interesul europenilor în Marea Britanie și a britanicilor în țările lor și răspândiți pe teritoriile europene, de după Brexit. După ce s-a arătat convins că are mai mult potențial decât Theresa May de a scoate Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor din Blocul comunitar, premierul britanic a început să trateze Uniunea Europeană ca pe o pierzătoare în procesul de negociere a termenilor de separare.

Boris Johnson a oferit doar două opțiuni liderilor de la Bruxelles și anume, fie Acordul negociat deja între UE și Theresa May dar respins de trei ori de Parlament va fi renegociat, fie Marea Britanie va ieși din blocul comunitar pe 31 octombrie, fără nicio înțelegere. Oarecum indignați de faptul că Boris Johnson „îi ia peste picior” liderii europeni i-au reiterat acestuia faptul că Uniunea Europeană nu va renegocia Acordul și nici nu va accepta modificări asupra acestuia.

Înțelegând că nu există nicio cale de negociere cu autoritățile de la Bruxelles, Boris Johnson și-a pregătit miniștrii din Guvernul de la Londra pentru un scenariu care lua în considerare șansele mari ale unui Brexit fără acord. Știind că opoziția îi va pune bețe-n roate, Johnson a mers săptămâna trecută la regina Elisabeta a II-a, cerându-i să-i acopere spatele, suspendând Parlamentul pentru o lună. Astfel, prim-ministrul britanic ar fi avut suficient timp la dispoziție pentru a pregăti un plan care să prevadă un Brexit dur.

În timp ce weekendul trecut, mii de britanici au ieșit pe străzile celor mai mari orașe ale Marii Britanii, scnadând împotriva gestului „de lașitate” și „lipsit de democrație” al lui Boris Johnson, opoziția s-a angajat să lupte cu toate puterile pentru a nu-l lăsa pe prim-ministru să transforme Brexitul într-o ambiție personală. Astfel, în timp ce marți, Parlamentul de la Londra a preluat controlul asupra Brexitului, ieri seară, membrii Camerei Comunelor au aprobat cu 327 de voturi, un proiect care să evite ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără Acord. În următoarea etapă, documentul urmează să ajungă în Camera Lorzilor, însă specialiștii se așteaptă ca votul în această cameră să fie amânat prin diverse tactici. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „parlamentarii conservatori, care nu deţin majoritate în Camera Lorzilor, doresc să evite ca proiectul să fie votat în sesiunea de miercuri, iar dacă vor reuşi acest lucru, atunci această iniţiativă legislativă ar putea să nu devină lege până când Boris Johnson ar urma să suspende Parlamentul, la începutul săptămânii viitoare”.

Camera Lorzilor are puterea de a adopta proiectul în forma sa finală sau de a-l retrimite Camerei Comunelor cu amendamente. Un lucru cert este că, odată ajuns în Camera Lorzilor, membrii acestei nu pot respinge documentul, însă pot tergiversa adoptarea acestuia. Conform CNN „tergiversarea este cea mai probabilă tactică pe care o vor adopta membrii acestei Camere, dat fiind faptul că în Camera Lorzilor au fost depuse deja 86 de amendamente la acest proiect înaintea votului din Camera Comunelor”.

După eșecul de aseară, permierul britanic a propus convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie, însă propunerea acestuia nu a strâns numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată. „Ţara trebuie să decidă dacă liderul opoziţiei sau eu mergem la Bruxelles pentru a rezolva problema Brexit. Dacă voi mai fi prim-ministru, voi încerca să obţin un acord. Şi, credeţi-mă, ştiu că pot. În opinia acestui Guvern, trebuie să fie organizate alegeri parlamentare pe 15 octombrie. În cazul în care Partidul Conservator va forma viitorul guvern şi eu voi rămâne prim-ministru, voi retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu sau fără un acord Brexit”, a declarat Boris Johnson în Camera Comunelor.

Din nefericire pentru liderul de la 10 Downing Street, propunerea mai avea nevoie de 136 de voturi pentru a trece. „În favoarea propunerii au votat 298 de membri ai Camerei Comunelor, iar 56 s-au pronunţat împotrivă, iar restul parlamentarilor s-au abţinut”, informează Mediafax, precizând că, membrii Camerei Comunelor pot convoca alegeri anticipate cu o majoritate de doua-treimi. Afectat de eșecul de ieri seară, Boris Johnson l-a criticat dur pe liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, afirmând despre acesta că „a devenit primul lider al opoziției din istoria democratică a țării noastre care a refuzat invitația la alegeri”. „Nu pot decât să speculez cu privire la motivul din spatele ezitării sale. Concluzia evidentă este că nu crede că poate câştiga”, a declarat Johnson, îndemnându-l pe Corbyn să „reflecteze asupra poziţiei sale”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page